Waarom je in september in Lapland wilt zijn

Bomen die van fel groen in intens rood en geel veranderen. Bossen die overvol raken van de sappigste bessen en heerlijkste paddenstoelen. Rendieren die vol energie om je heen rennen wanneer je aan het hiken bent. Tijdens de Ruska periode in Lapland is het de hele dag door feest. In dit artikel lees je waarom september zo’n mooie maand is om naar Lapland te gaan. Tipje van de sluier: je kunt dan ook het noorderlicht zien!

Reizen september in Lapland

Herfst in Lapland

September in Lapland

Halverwege augustus wordt het, na een zomer vol zonnige uren, weer eerder donker in Fins en Zweeds Lapland. Over het landschap valt in razend tempo een intens geel en rood gekleurde deken. De zon gaat lager staan en zorgt voor een oranje gloed op de natuur. De Ruska, de Indian Summer van Zweden en Finland, is bij veel Scandinaviërs een geliefde periode. Massaal trekken de zuiderlingen naar Lapland toe om manden te vullen met bessen en paddenstoelen, om te proeven van heerlijke verse elandburgers en om te hiken door de fris ruikende en herfstgekleurde bossen. ’s Avonds staan ze met zijn allen buiten als het noorderlicht aan de hemel verschijnt. De Ruska is een van de mooiste periodes van het jaar om af te reizen naar Lapland!

Finland_Oulanka National Park

Oulanka National Park in Fins Lapland

Oulanka Lapland

Hiken in de mooiste nationale parken

Tijdens deze kleurrijke periode wil je niets liever dan buiten zijn. Omringd worden door stress verlagende bomen, struiken en bergen. In Fins Lapland waan je je in de heuvels tussen de naaldbomen. Je klimt naar prachtige uitzichten, langs kabbelende riviertjes waar je uit kunt drinken en ploft neer bij houten hutjes voor blackpot coffee en makara’s (finse worst). In Zweden hike je door ongerept berglandschap langs ruige toendra’s, wild stromende rivieren en spot je zelfs elanden, vossen en wolven. En dat onder het genot van intense herfstkleuren. Wat je ziet tijdens een hike door de nationale parken van Lapland is adembenemend mooi.

September in Lapland Kuusamo

Wild fruit plukken in september in Lapland

Kanoën en raften over meren en rivieren

Vanaf het water zie je alles vaak in een ander perspectief. De fel gekleurde bossen van Lapland steken prachtig af bij het heldere water van de Lapse rivieren en meren. Vooral in combinatie met de rotsachtige kades. Als je zin hebt in een rustige tocht ga je voor een kanotour. Behoefte aan een adrenalinekick? Dan stap je in een raftboot. Of bouw je eigen raft, bij Granö Beckasin in Zweeds Lapland. Laat je meenemen door de stroming van het water.

Rendier in Finland

Noorderlicht spotten in september

Veel mensen weten het niet: in september in Lapland betekent een grote kans om het noorderlicht te spotten. Soms is het zelfs al mogelijk om halverwege augustus de groene gloed aan de hemel te zien. Doordat de nachten weer langer worden, wordt de kans op de aanwezigheid van het noorderlicht groter. Pin je niet meer vast op de winter in Lapland. Tijdens de Ruska maanden is het noorderlicht spotten een stuk aangenamer. De temperaturen zijn aangenaam (sowieso boven de 0°C) en door het spiegelbeeld van het noorderlicht in de onbevroren meren kun je het licht zowel boven je als recht voor je zien! Niet doorvertellen, dit wordt ons geheim!

Noorderlicht in Lapland

Het Noorderlicht spot je in september ook nog in Lapland!

Tijdens de Ruska naar Lapland reizen

Als je de Ruska in Lapland wil ervaren, kun je het beste vanaf halverwege augustus reizen. Met een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland bereik je de Poolcirkel al in drie uur. Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel maakt dit samen met Transavia mogelijk. Voor iedere reiziger is wat wils: ga je voor een individuele fly & drive waarbij je met je eigen reisgezelschap én huurauto de omgeving verkent of kies je voor een begeleide groepsreis? Wat je ook kiest: je overnacht in authentieke en kleinschalige hotels en lodges. Van opblaasbare tenten, waar je wakker wordt met onvergetelijke uitzichten, tot glasvilla’s, waar je vanuit je bed het noorderlicht kunt spotten. September in Lapland is een unieke ervaring!

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Lapland in de reisshop.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>