Cappadocië – het hotste Instagram plaatje

Al jaren droom ik ervan naar Cappadocië te gaan, al ver voordat het een hot fenomeen werd en instagram volstroomde met prachtige kiekjes van deze bestemming. Nee, ik was al jaren eerder gefascineerd door de extreme rotsformaties op dit hele aparte plekje op onze aarde, de luchtballonvaart die hierbij hoort en het slapen in een cave hotel. Alle prachtige instagramfoto’s die ik nogal kwijlend heb bekeken werden nu in één klap werkelijkheid. Ik ben in Cappadocië!

Het aantal toeristen dat richting Turkije vertrekt, is in het afgelopen jaar sterk afgenomen. Volgens het bureau van toerisme in Turkije is er een daling van 17% in verhouding met vorig jaar en dat is veel. Het land is minder in trek door de aanslagen die het afgelopen jaar zijn gepleegd, maar ook de mislukte couppoging draagt hieraan bij. Begin augustus maakte datzelfde bureau van toerisme bekend dat er toch weer een kleine stijging te zien is in de cijfers, maar Nederlandse vakantiegangers doen hier nog niet aan mee en laten Turkije links liggen. Turkije is een prachtig land met hartelijke mensen en Cappadocië is een onvergetelijke bestemming die op ieder zijn bucketlist thuishoort. Laat je niet afschrikken en ga, je zal er zeker geen spijt van krijgen.

hike cappadocie

hike cappadocie

De rotsformaties van Cappadocië

Cappadocië, door de Turken krachtig uitgesproken als Kappadokya, is een bijzonder gebied. Het is misschien wel een van de meest fotogenieke plekjes ter wereld, met een landschap in de vorm van puntmutsen en zogeheten ‘feeënschoorstenen’, ondergrondse steden en mysterieuze schuilkerkjes. Het unieke landschap is ontstaan door de invloed van wind, regen en rivieren. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst en wordt ook wel een van de grootste natuurwonderen in de wereld genoemd. Om dit gebied te verkennen heb je zeker een paar dagen nodig.

Göreme

Ik verbleef in het dorpje Göreme, een goede uitvalsbasis voor je verblijf in Cappadocië. Göreme is vrij toeristisch opgezet, maar geen zorgen. Ik was hier in augustus en het viel alles mee met de drukte. Je vindt in het dorpje voornamelijk veel eetgelegenheden waar je kunt genieten van alle heerlijke specialiteiten die de Turkse keuken te bieden heeft. Neem ook de tijd om een Turkse thee te drinken en de zoetigheden uit het land te proberen. Verder vind je veel winkeltjes en toeristenbureaus in het dorp en natuurlijk de beroemde cave hotels. De smalle straatjes waarin deze hotels zijn gelegen liggen wat hoger en zijn prachtig, het is zeker de moeite waard om hier rond te dwalen.

De ballonvaart

Mijn absolute nummer één tijdens mijn verblijf in Cappadocië was de ballonvaart. Ik boekte mijn ballonvaart online via Cappadocië Guide, ik wilde er 100% zeker van zijn een plekje te hebben in een van die manden als de zon opgaat. Je kunt je ballonvaart ook op locatie boeken. Kijk goed dat je niet teveel betaalt, maar wil je een beetje kwaliteit, ga dan ook niet voor de goedkoopste optie. Cappadocië Guide heeft ook een reisbureautje in Göreme en Khadir, de eigenaar, helpt je hier onder het genot van een Turkse thee met liefde en plezier verder. Voor de ballonvluchten werken zij samen met Kapadokya Balloons, dit bedrijf staat super aangeschreven en na mijn ballonvlucht kan ook ik alleen maar lovende woorden spreken over deze maatschappij.

heteluchtballonnen Goreme

Een ballonvlucht in Cappadocië is een once in a lifetime ervaring

Een ballonvlucht in Cappadocië is een “once in a lifetime” ervaring. Het uitzicht, de zonsopgang en de andere ballonnen zorgen ervoor dat je dit niet snel zult vergeten. Ik werd om 04:15 opgehaald, eerst reden we naar een verzamelplaats waar voor iedereen een broodje met koffie of thee klaar stond. Hier werden we ingedeeld in groepen van maximaal 20 personen. Dit is ook het maximale wat in het mandje van de luchtballon gaat. Op deze manier heb je echt de ruimte om te genieten van alles en natuurlijk om dat perfecte plaatje te schieten. Om iets voor 05:00 reden we richting de vertrekplaats van de ballonnen en vanaf toen ging alles enorm snel. De ballon was nog geen tien minuten later klaar voor vertrek en daar gingen we. Even vergeet je alles, dit was echt een fantastisch moment. Het enige wat ik daarna nog heb gedaan is genieten, het is echt enorm ontspannend om zo in de lucht te hangen. Onze piloot manoeuvreerde de luchtballon behendig tussen de rotsformaties door en toen de zon boven de rotsen uitkwam hadden we het perfecte uitzicht.

ballonvaart cappadocie

De ballon was nog geen tien minuten later klaar voor vertrek

ballonvaren cappadocie

Een ballonvaart in Cappadocië: voor op je bucketlist!

ballonvaart turkije

Mijn absolute nummer één tijdens mijn verblijf in Cappadocië was de ballonvaart

Er wordt afhankelijk van het weer wel of niet gevlogen, dit heeft voornamelijk te maken met de wind. Er zijn bedrijven die 100% vlieg garantie bieden, maar vraag je af of dit goed is. Bij Kapadokya Balloons wordt iedere dag naar het weer gekeken en mocht er gecanceld worden dan zoeken zij met jou naar een passende oplossing. Meestal kun je de volgende dag gewoon gaan.

Hiking

Er zijn vele verschillende hikes mogelijk in Cappadocië. Afhankelijk van je kunnen en van hoeveel tijd je hebt, kies je iets wat bij je past. Ik koos ervoor om twee verschillende hikes te doen tijdens mijn verblijf hier. De eerste hike is vanuit Kaya Camping door de “Red valley” en de “Rose valley”, er zijn verschillende routes. Ik liep door tot aan het dorpje Çavusin en koos tijdens de terugweg voor het “quad” pad. Op deze manier loop je op de heenweg door de prachtige valleien en op de terugweg heb je gewoon de snelste weg. Ik deed hier ongeveer vier uur over, inclusief stops voor drinken, eten en foto’s. De tweede hike die ik maakte was door “Pigeon valley” and “Love valley”. Deze hike loopt dwars door het prachtige dorpje Uçhisar. Je begint deze hike vanuit het centrum van Göreme en afhankelijk van welke route je precies loopt doe je er ongeveer vier uur over.

Er zijn veel verschillende hikes mogelijk in Cappadocië

Hou er rekening mee dat het erg warm kan worden ‘s middags, dus vertrek vroeg. Vind je het niet erg om heel vroeg op te staan, dan kun je ervoor kiezen om je hike door Red- en Rose valley om 05:00 te starten, dan loop je onder de opstijgende ballonnen door.

Wat kun je verder allemaal doen

Er worden ontzettend veel andere activiteiten en dagtrips georganiseerd vanuit Göreme. Je kunt bijvoorbeeld aan een red of een green tour deelnemen, je gaat dan langs alle belangrijke bezienswaardigheden in de omgeving van Göreme. Zoek je een sportievere uitdaging dan kun je gaan mountainbiken of paardrijden. Ook worden er vele (sunset) quad tours georganiseerd of kun je zelf een quad huren om het gebied te verkennen.

Ook is het zeker de moeite waard om net buiten Göreme in het dorpje Zelve naar het open air museum te gaan. Je krijgt op deze manier een goede indruk van hoe er tot aan ongeveer 1950 werd geleefd in deze complete cave dorpen. En mocht je nu net zoveel geluk hebben als ik dan moet je natuurlijk op bezoek in een van de cave huizen waar nog steeds mensen wonen. Het verbaasde mij hoe praktisch een huis in een grot ingericht kan zijn. Het is prachtig.

cavehuis cappadocie

Een cave huis in Cappadocië

Verblijf

Er zijn 1001 mogelijkheden qua verblijf in Cappadocië. Doordat deze trip onderdeel is van mijn fantastische roadtrip naar Kazachstan was ik hier met mijn eigen auto en daktent. Ik koos ervoor om een aantal dagen te verblijven op Kaya Camping. Voor € 15,- per nacht verblijf je op deze luxe camping, met heerlijke schone douches, een zwembad en ‘s ochtends een fantastisch uitzicht op de opstijgende luchtballonnen.

camping cappadocie

Kaya Camping

Daarnaast koos ik ervoor om te wildkamperen, ook zeker een must do, als je de kans hebt. In Turkije is wildkamperen legaal en kun je dus, mits gepast, overal je tentje opzetten. Voor mijn wildkampeer spot in Cappadocië koos ik voor een plateau vlakbij het vertrekpunt van de ballonnen. ‘s Avonds is het hier rustig en om 05:00 ben je klaarwakker als de eerste ballonnen de lucht ingaan, dit is natuurlijk de charme van deze plek.

offroad cappadocie

offroad cappadocie

wildkamperen cappadocie

wildkamperen cappadocie

heteluchtballonnen cappadocie

heteluchtballonnen cappadocie

Cappadocië verlaten zonder in een van de beroemde cave hotels te slapen kon natuurlijk niet. Daarom verbleef ik twee nachten in een schattig, klein hotelletje met een echte grotten kamer. Er zijn eerder teveel hotels in Göreme dan te weinig, ook hebben de Turken de gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Een leuk (cave) hotel vinden mag dus geen problemen opleveren.

cavehotel cappadocie

Cappadocië verlaten zonder in een van de beroemde cave hotels te slapen kan natuurlijk niet

Hoe kom je er

Cappadocië ligt op ongeveer 300 kilometer ten zuidoosten van Ankara. Er worden vanuit Istanbul en Ankara vele trips georganiseerd richting dit overweldigende stukje natuur, in één dag worden dan de highlights aangedaan. Naar mijn mening mis je op deze manier veel dingen die bij de algehele “Cappadocië ervaring” horen. Ik raad je dus aan om het zelf te organiseren, wil je het combineren met een citytrip naar Istanbul of Ankara, dan kun je vanuit hier de bus pakken naar Cappadocia. Ook kun je voor ongeveer €150,- vanuit Amsterdam naar Keyseri vliegen, vanuit hier is het dan ongeveer nog een uur rijden naar Cappadocië.

De foto’s spreken voor zich, maar ik ga het toch nog eens herhalen: Cappadocië is geweldig. Het is een prachtige bestemming die thuishoort op de bucketlist van iedere reiziger.

wildkamperen eigen auto

Tekst en foto’s: Daniëlle Pauw

Dionne
  1. Hester zegt:

    Hey Dionne! Wat een gave blog. We zijn ook met onze auto en daktent in de buurt van Cappadocië en zouden graag een nachtje daar willen wildkamperen en jouw spot ziet er geweldig uit. Zou je nog weten waar dit exact was? We willen natuurlijk een goede locatie om de ballonnen te zien! Dankjewel voor je reactie!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>