Cappadocië

Cappadocië is een streek in het midden van Turkije; een landstreek met een geheel eigen karakter. Gevormd door Tufgesteente, oftewel vulkaangesteente, en kalksteen is het landschap eerder grillig, met kegelvormige rotsen en karst grotten.

De grotwoningen in Cappadocië

Daarnaast is deze streek bijzonder interessant door de tientallen, in de levende steen uitgehakte grotwoningen. Cappadocië is met recht een van ‘s werelds grootste natuurwonderen. Het gebied staat dan ook niet voor niks op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een grote stad

Cappadocië is in regel één grote (spook)stad, samengesteld uit de verschillende grotwoningen, op verschillende hoogtes gebouwd. Het geeft een sprookjesachtig aanzicht, dat tegelijk arm en erg ingenieus aandoet. Vooral in de ondergaande zon, die een diepe gloed over de rotsen werpt, is het landschap werkelijk feeëriek.

De kegelvormige rotsen staan op als paddenstoelen, bezaaid met verschillende kleine, hoge raampjes. Hier en daar zijn tekeningen en symbolen in de rotsen uitgehakt. Sommige grotwoningen zijn amper bereikbaar, terwijl andere door instortingen halfopen en niet moeilijk te beklimmen zijn.

Bewandelde paden

Ik bezocht Cappadocië zelf in 2005, met een gids die me tussen de verschillende grotwoningen leidde. Hij toonde de belangrijkste woningen en het verschil in recenter gebouwde woningen tegenover oude, door erosie geteisterde woningen. Hij vertelde dat verschillende van de woningen nog werden bewoond in de jaren 50, maar wees tegelijk op een aantal raampjes waar hoofden verschenen of een lijn wasgoed die zomaar middenin de rotsformaties hing. Tegelijk liepen we over zandwegen die amper overgroeid waren, weer een teken dat verschillende van deze paden nog regelmatig werden gebruikt.

Al bij al is het een bijzondere ervaring om een gebied te bezoeken dat op zulk een speciale wijze bewoond werd (wordt?) doorheen waarschijnlijk duizenden jaren. Gezien de beperkingen van het uithakken van woningen in rotsen blijft er weinig ruimte over voor architecturale verschillen, waardoor de woningen er vrijwel altijd hetzelfde bleven uitzien. Maar het moet dan wel gezegd worden dat in de kerken vaak een bijzonder gevoel voor verfijning werd tentoongesteld, in de vorm van prachtige bogen en muurschilderingen.

Een aanrader!

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>