Beleef de kerst in Valencia

Lijkt het je wat om tijdens de feestdagen in de zon op een terrasje te zitten? Ga dan naar Valencia! Met gemiddelde temperatuur van 18 graden in december en ruim 300 dagen zon per jaar kun je je winterjas gegarandeerd thuis laten! En ook hier kom je zeker in de kerstsferen. Van reusachtige, verlichte kerstbomen en versierde straten tot ijsbanen en kerstmarkten, Valencia heeft het allemaal!

Feliz Navidad! Oefen dat maar alvast als je rond Kerstmis naar Valencia reist. Een witte kerst in Valencia is meestal ver weg, maar het is wel een heel sfeervolle tijd om mee te maken. Verwacht veel tradities, lekker eten en bekende kerstklassiekers als ijsbanen, een grote kerstboom op het stadhuisplein en originele kerstmarkten.

Binnen 2,5 uur vlieg je vanaf Schiphol naar Valencia. Tijdens de wintermaanden was Transavia vijf jaar terug nog de enige maatschappij die directe vluchten uitvoerde naar deze Spaanse stad aan zee. Tegenwoordig wordt er veel vaker op deze Spaanse stad gevlogen. Zoek je ticket via Skyscanner.

Kerst op Plaza Ayuntamiento, dé ontmoetingsplek in Valencia

Plaza Ayuntamiento is dé ontmoetingsplek in Valencia

Kerst in Valencia

De straten van Valencia zijn in de decembermaand fraai verlicht en op veel plekken ruik je de kerstgeur van geroosterde kastanjes en amandelen. Vanaf 29 november is het stadhuisplein Plaza Ayuntamiento dé ontmoetingsplek in Valencia om de kerstsferen optimaal te beleven. Er staat een prachtig verlichte kerstboom van maar liefst 25 meter hoog en de ijsbaan wordt geopend. Ook hangen er verlichte kerststerren in de lucht, zijn de omringende gebouwen versierd met lampjes en hebben zelfs de palmbomen lichtjes. Natuurlijk zijn ook de mooiste kerststallen – belenes – te bewonderen. Een hele fraaie kerststal staat in de Salón de Cristal van het stadhuis van Valencia en ook die in de kathedraal mag er zijn.

Maar ook de rest van de stad wordt prachtig versierd, zoals Calle San Vincente Martir en Calle La Paz. Zelfs de Stad van Kunst en Wetenschap is in kerstsfeer. Compleet met kerstmarkt en een mooie verlichte kerstboom in moderne stijl die perfect bij alle moderne gebouwen past. Wie de allergrootste kerststal van Spanje wil zien, pakt de trein naar het historische dorp Xàtiva waar een kersttafereel is gebouwd van 1.600 vierkante meter.

  • Meer over kerst in Valencia
  • Meer over doen in Valencia

Schaatsen

Een leuke bezigheid rond de feestdagen in Valencia is het schaatsen. Dit jaar zijn er maar liefst twee ijsbanen in het centrum te vinden op het Plaza Ayuntamiento die geopend zijn tot en met 11 januari. Voor maar 8 euro (kinderen 5 euro) sta je hier in het zonnetje, tussen de palmbomen op de schaatsen, met op de achtergrond gezellige kerstmuziek.

Kerst in Valencia

Kerstmarkten en kerststalletjes

In de gehele maand december en begin januari zijn er verspreid door de stad verschillende kerstmarkten te vinden. Dit jaar kies je uit maar liefst zeven mercados de Navidad. Een bekende kerstmarkt is de Feria de Artesanía op Plaza de la Reina (van 30 november tot 6 januari). Struin tussen de gezellige kraampjes door voor leuke kerstartikelen, verschillende etenswaren, sieraden, tassen en nog veel meer. Een andere leuke kerstmarkt is die in Mercado Colon, waar je vooral kerstversiering en ambachtelijk werk kunt kopen.

In de straten rond Mercado Central staat de meest traditionele (van 1 december tot 6 januari). Een alternatieve markt is die van de creatieve Mercado de Tapinería, vanaf 20 december tot 5 januari koop je er niet-alledaagse cadeaus op de ho, ho, ho kerstmarkt. Tot slot tippen we de kerstmarkt bij de futuristische Stad van Kunst en Wetenschap vanaf 13 december tot en met 5 januari, inclusief foodtrucks, muziek en leuke workshops.

Typerend voor de kerstdagen in Valencia zijn alle kerststalletjes, oftewel bélens. Je vindt de bélens overal, in etalages, kerken, scholen, op straat en bij mensen thuis en iedereen heeft zijn eigen originele samenstelling. De mooiste kerststallen in Valencia zijn die in de kathedraal en in Mercado Colon (dit jaar is er helaas geen belén in de kathedraal, wel is er een hele leuke en mooie belén in de Mercado Central)!

Shop de beste boomcadeaus in designstad València

Historie en kersttradities wissel je af met shoppen in designstad València (in 2022 is de bestemming Design Capital of the World). Zet koers naar de wijken Ruzafa, Ensanche en El Carmen voor originele (vintage) shops en creatieve boetieks. Zo is conceptstore Simple een aanrader. Ze verkopen er van alles, van rieten manden, keramiek, kinderspeelgoed tot shawls. Een op en top traditionele winkel met een lange geschiedenis is Sombreros Albero, al sinds 1820 gespecialiseerd in allerhande hoofddeksels. Ook leuk (een reden om terug te komen): koop of geef een ticket voor het Valencia Culinary Festival in februari 2020. Om kennis te maken met de hedendaagse Valenciaanse keuken, bekende Spaanse Michelinsterrenchefs en te kijken naar culinaire films.

Proef traditionele kerstlekkernijen en kerstlunches

De Valencianen houden van lekker eten en drinken. Veel restaurants hebben speciale kerstmenu’s. Zoals het bekende restaurant La Cigrona in het historische centrum, bij Contrapunto in de Stad van Kunst en Wetenschap en bij La Ferrera op het strand. Ga je voor Michelinsterrenniveau? Kijk dan bij El Poblet van Quiqe Dacosta of restaurant Lienzo waar Maria José Suarez de scepter zwaait. Zorg daarnaast dat je op z’n minst de traditionele ‘kerstsnack’ Turrón (nougat) proeft en een warme chocolademelk met churros of een buñuelo (soort donut) bestelt bij een van de horchateria’s zoals Daniel in Mercado de Colón. De lekkerste turron om mee naar huis te nemen, koop je bij Turrones Ramos vlakbij Plaza de la Reina.

Mercado de Colon - Mi Cub - kerst

De kerstboom in de Mercado de Colón

Evenementen

Daarbij biedt Valencia ook nog verschillende activiteiten en evenementen in de decembermaand. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Gran Circo Wonderland circus vlakbij het Bioparc of ga in een van de vele attracties op de grote kermis van Valencia. Houd je van muziek? Kerst betekent ook de tijd van concerten en shows. Rond de kerstdagen zijn er verschillende concerten en optredens in het Palau de la Música in de Stad van Kunst en Wetenschap.

Wat te denken van een flamenco gitaarconcert? Zo opent de bekende Diego el Cigala op 21 december de eerste flamenco concertcyclus in het operagebouw Palau de les Arts, maar ook in Sala Girasol geniet je elke donderdag van live flamenco gitaarconcerten. Ook bijzonder zijn de concerten van de studenten van de Berklee School of Music in Sala El Loco. Voor te gekke jazzmuziek en intieme concerten reserveer je een plekje bij Café Mercedes -jazz, tapas, tostas and more- in de bruisende wijk Ruzafa.

Prospero Año nuevo! Oud en Nieuw vieren in Valencia

Ook nog met Oud en Nieuw in Valencia? Mis dan niet de grootse feest op het Plaza del Ayuntamiento. Geheel gratis met dj’s die draaien vanaf het stadhuisbalkon, veel vuurwerk en duizenden dansende mensen. Let wel: in Valencia geen oliebollen maar ‘uvas’, druiven. Als de klok twaalf uur slaat, peuzel je snel 12 druiven op voor een heel jaar geluk. Het feest in het centrum duurt tot 01.45 uur waarna je doorgaat naar bijvoorbeeld de Marina Beach Club om te dansen op het strand tot de zon opkomt op 1 januari 2020.

Oud en Nieuw op Plaza Ayuntamiento Valencia

Oud en Nieuw op Plaza Ayuntamiento

  1. dm.maclean zegt:

    Nee, dit zal mijn eerste keer zijn, maar heb zowat over de hele wereld gereisd en gewoond en gewerkt. Dit lijkt mij wel wat.
    Ik zou wel als vrijwilliger (of betaald) aan de slag willen voor 6 maanden, ben oud verpleegkundige. Groetjes

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>