Camperreis West-Canada

In juni 2014 maakten wij een camperreis door West-Canada. Een fantastische reis door British Columbia en Alberta, waar we met heel veel plezier aan terugdenken. Niet alleen aan de reis zelf, maar ook aan de voorbereiding, want daar begon ons avontuur eigenlijk al.

camperreis canada

Er zijn veel touroperators waar je een camperreis door West-Canada kan boeken. Hierbij kan je alleen je vlucht en de camper boeken, of alles inclusief. In dat geval is de route vastgelegd en worden de campings ook voor je geboekt. Handig als je nergens over na wilt denken.

Wij hebben er bewust voor gekozen onze camperreis deels zelf te regelen. Wij wilden vrijheid en hebben dus alleen de vlucht, de camperhuur en de eerste overnachting in een hotel geboekt. De rest wilden we zelf bepalen. Hierdoor kan je onderweg je route naar hartenlust aanpassen en ergens langer blijven als het er leuk is.

Wat betreft de keuze van de touroperator: bedenk vooraf goed wat je wilt en vraag meerdere offertes aan. Dat geeft je inzichten en het kan je veel geld besparen. Wij vergeleken 10 touroperators!

Je route door West-Canada bepalen

Wij kozen als start- en eindpunt voor Vancouver. Het is goedkoper om hetzelfde begin- en eindpunt te kiezen, maar dat was voor ons geen reden. Vancouver leek ons een mooie bestemming om te starten en te eindigen. Daar hebben we geen spijt van gehad, hoewel we niet zoveel van Vancouver zelf hebben gezien. Dat staat nu wel op ons wensenlijstje.

Hierna begon het echte werk: de route globaal uitstippelen. In ons geval hadden we 16 echte reisdagen (18 dagen, met 2 dagen voor de heen- en terugreis). Een eerste inspiratiebron waren de sites van de touroperators. Zij hebben vaak een uitgebreide omschrijving van hun routes online staan. Hierdoor zie je direct wat de hotspots zijn. Daarnaast hebben we veel online reisverslagen gelezen op weblogs en in fora en we hebben een boekje gebruikt (Reisgids Canada | Insight Guide). Door al deze informatie kan je snel ontdekken wat je niet mag missen op jouw reis.

Reisschema

Teken je route met een markeerstift op een kaart en kijk op Google Maps naar de afstanden en de reistijd. Bepaal hoeveel tijd je per dag wilt reizen en op welke plaatsen je eventueel langer wilt verblijven. Wij hebben bijvoorbeeld extra tijd gereserveerd voor Whistler, Banff en Kelowna. Banff en Whistler zijn dé bekende plaatsen als je West-Canada bezoekt. Daarom hadden we daar wat extra tijd voor gepland. Kelowna lag minder voor de hand, maar we wilden niet elke dag te lange afstanden reizen. Qua logistiek was dat ook een mooi moment om even rustig aan te doen. Whistler is trouwens een fantastische plek: veel natuur, veel te doen, lekker eten en een fantastische sfeer. Daar komen we hopelijk nog een keer terug.

Als je niet van hot naar her wilt reizen, plan dan niet teveel in te korte tijd. Wij dachten bijvoorbeeld ook nog even Vancouver Island toe te voegen aan onze reis, maar toen we de afstanden goed gingen analyseren bleek dat te ambitieus. Het maximaal aantal kilometers wat wij op een dag hadden gepland was 300 kilometer. Hou er ook rekening mee dat een rit door de bergen meer tijd kost!

kaart camperreis West-Canada

Teken je route op de kaart

Heb je een globaal plan? Zet het dan in een spreadsheet om een goed overzicht te krijgen. Je kunt dan ook meteen de mogelijke campings noteren. Print dit overzicht uit, zodat je het mee kunt nemen. Sla je overzicht ook digitaal op, zodat je het onderweg kunt raadplegen.

Achteraf gezien hebben wij ons aardig aan de planning gehouden, maar we zijn af en toe wel afgeweken. Dankzij onze planning, hadden we een goede basis om op terug te vallen.

Planningsheet camperreis West-Canada

Ons globale reisschema in een spreadsheet

Campings

Met een camper heb je volledige vrijheid, maar je kunt niet zomaar ergens gaan staan om te overnachten. Ook moet je af en toe je tanks (water en sanitair) legen en weer aanvullen (water). Daarnaast is het lekker om af en toe over elektriciteit te beschikken en natuurlijk zo nu en dan Wi-Fi. Hiervoor kan je terecht op de campings (campgrounds). Deze zijn vrijwel allemaal prima geschikt voor campers, omdat dit in Canada dé manier is om op vakantie te gaan.

De eerste nacht hebben we vooraf gereserveerd. De overige nachten hebben we niet vooraf geboekt. We gingen op de bonnefooi, of we hebben één of twee dagen van te voren gereserveerd tijdens onze reis. Voor het reserveren (via telefoon, of per e-mail) heb je altijd een creditcard nodig. Omdat wij niet onze “echte” creditcardgegevens door wilden geven, hebben we in Nederland een prepaid creditcard gekocht. Hier hebben we vervolgens zo’n € 50 op gezet. Deze kaart hebben we elke keer gebruikt om te reserveren. Het echte afrekenen deden we contant, of met onze eigen kaart.

Bij het plannen van onze reis hebben we ook veel aandacht besteed aan het vinden van goede campings. Dat bleek niet zo eenvoudig. We hebben specifiek gezocht naar reviews van anderen. Een aantal goede zoektermen voor Google:

 • Campgrounds West-Canada
 • RV-parks West-Canada

Hierna kan je de naam van de gevonden camping gebruiken in combinatie met “review” om recensies van anderen te vinden. Ook is er een aantal goede fora waar mensen van gedachten wisselen en hun informatie delen. Bijvoorbeeld het Canada reisforum en het forum van de Canada Startpagina.

Wil je een camping bezoeken in een van de Nationale Parken? Kijk dan op de site van de National Parks. Let op: voor deze campings kan je vaak niet reserveren.

Blue River Campground and RV Park

Blue River Campground and RV Park

Voorpret

De voorbereiding kostte ons een aantal zondagmiddagen en een aantal avonden. In het begin is het heel veel informatie, maar al snel worden dingen duidelijk. Eigenlijk besef je dan pas echt goed wat een geweldige reis je gaat maken. Ook worden praktische zaken duidelijk. Zo kun je een Discovery Pass aanschaffen voor de Nationale Parken, waardoor je aanzienlijk bespaart op de toegangsprijs als je van plan bent om meerdere nationale parken te bezoeken.

Het huren van een camper is niet goedkoop, maar als je vroegtijdig boekt, prijzen vergelijkt, durft te onderhandelden en niet in het hoogseizoen gaat.. dan valt het mee. Ook kan je het net zo luxe maken als je wilt. Wij kozen voor de kleinste camper die voor twee personen prima geschikt is. Wij waren voor de huur van de camper voor 16 dagen, ongeveer € 2.200 kwijt. Hierbij hadden we geluk, want de camper die wij kregen was gloednieuw. We hebben ongeveer 2.600 km gereden en waren zo’n € 600 kwijt aan benzine.

De volgende keer huren we absoluut een fietsenrek en mountainbikes bij de camper. Daardoor ben je net iets mobieler en kan je nog meer ontdekken.

Van ons volledige camperavontuur door West-Canada hebben wij een weblog bijgehouden met handige tips. Je kunt onze reis van dag-tot-dag lezen. Ook hebben we een overzicht gemaakt van de campings die wij hebben bezocht inclusief onze beoordeling.

Tekst en foto’s: Leonoor & Rogier van CanadaCamperreis.nl

Aggressive bear

Aggressive bear

beer canada

Beren spotten

knaagdier canada

leonoor canada

Leonoor in Canada

Latest posts by Dionne (see all)
 1. Hoi Leonoor en Rogier,

  Ziet eruit als een hele mooie reis door Canada! Wat ik me afvraag, is of jullie genoeg hebben gehad aan 18 dagen? Wij denken erover wat langer te gaan, 3,5 week(?), en ook naar Vancouver Island te gaan. Maar dan wel one way, dus Vancouver als startpunt en Calgary (of toch Edmonton?) als eindbestemming.

  Jeroen en Nicole

  • Hallo Jeroen en Nicole,

   Langer dan 18 dagen was voor ons niet mogelijk, i.v.m. werk. Zou dat niet het geval zijn geweest, dan waren wij vast langer gebleven, hoewel wij tijdens onze reis al zoveel hebben gezien en hebben meegemaakt. Daarom willen wij zeker terug als de kans zich voordoet.

   Groet, Rogier

 2. Beste,
  Wij gaan in mei/juni 23 dagen naar West Canada en huren er ook een camper.
  Is het mogelijk jullie reisschema door te sturen?
  Groeten,
  Wim Maes
  Arendonk

  • Beste Wim,

   We hebben de volgende route gereden:
   Dag 1: vertrek naar Canada
   Dag 2: van Vancouver naar Hope
   Dag 3: van Hope naar Kelowna
   Dag 4: “rust” in Kelowna
   Dag 5: van Kelowna naar Revelstoke
   Dag 6: van Revelstoke naar Yoho National Park
   Dag 7: van Field naar Banff National Park
   Dag 8: Banff ontdekken van boven
   Dag 9: Lake Louise – Saskatchewan River Crossing (via Lake Peyto = The Icefields Parkway)
   Dag 10: Saskatchewan River Crossing – Jasper National Park
   Dag 11: van Jasper naar Blue River
   Dag 12: watervallen in Wells Gray National Park
   Dag 13: van Clearwater naar Cache Creek
   Dag 14: van Cache Creek naar Whistler
   Dag 15: zipline in Whistler
   Dag 16: Whistler by bike
   Dag 17: Whistler Bear Viewing Tour
   Dag 18: afscheid van Canada

   Wat zijn jullie plannen? Misschien kan ik nog wat tips geven?

 3. Campertravels zegt:

  Leuk reisverslag om te lezen, met mooie natuur en foto’s. Met een camper is dit zeker erg handig. Wat was de grootte van jullie camper?

 4. Anne Marie zegt:

  Wat fijn om zulke goede informatie te krijgen! Hartelijk dank! Even een vraag: waarom hebben jullie de vlucht en camper via een touroperator geboekt en niet zelf online dus alles apart?

 5. yuri en tanya zegt:

  hebben jullie enig idee of begin oktober qua seizoen te laat is om te gaan? we willen september 2017 of oktober 2017 gaan.. maar twijfelen

  • Hi Yuri en Tanya

   Eigenlijk is het weer in West-Canada een beetje te vergelijken met dat van Scandinavië. In oktober kun je nog best rondreizen maar het is dan wel kouder, tussen de 8 en 16 graden overdag. Je zult ook af en toe je regenponcho nodig hebben. Vanaf eind oktober tot mei is het winter, veel accommodaties in het binnenland zijn in deze periode gesloten, je hebt sneeuwkettingen nodig als je het binnenland in wilt rijden en er ligt soms metershoge sneeuw.

   Groetjes,
   Dionne

 6. Sander zegt:

  Fantastisch verhaal! En geeft ons ook een goede kijk hoe jullie het hebben aangepakt.
  Wij zijn ook aan het rond kijken voor obv de MH 19. Hoe was jullie die bevallen?
  We willen ook veel vrije plekken staan, waar dus geen stroom voorziening is. Maar we willen wel gebruik maken van eventueel een laptop of het opladen van onze telefoons en camera’s. Hoe is jullie ervaring daarin?

  Kun je apparaten opladen zonder aan het “vaste stroomnet” te hangen (evt. met de motor tijdelijk draaiend?)?

  Groetjes,

  Sander

 7. Marianne Wauters zegt:

  Wat een leuke verhalen allemaal. Wij gaan op 29 mei as via Calgary naar vancouver. Zoeken nog een goede kaart voor onze route te markeren.

  GR// Marianne

 8. Doortje zegt:

  Hallo!
  Ik vroeg mij af of jullie nog leuke tips hebben voor kampeerterreinen met vuurplaatsen? We willen het liefst elke dag vuur! 🙂
  We gaan in september 3 weken van Calgary naar Calgary. Hopen lekker veel van de rockies te gaan genieten!
  We twijfelen erg of we moeten reserveren omdat het vol schijnt te zijn dit jaar (ivm 150 jaar bestaan).
  Wat denken jullie?
  Horen graag tips!
  Groetjes Doortje

  • Angelique zegt:

   Een tip voor fietsen. Als je moet huren bij camperverhuurbedrijf kosten fietsen en zeker mountainbikes veel geld. ( kosten kunnen oplopen als je 4 weken gaat tot 400 euro Wat wij doen omdat we vaker gaan is fietsen kopen ( geen mountainbikes ) bij wall mallmart. Voor 100 dollar heb je een redelijke fiets.

 9. Monique zegt:

  Dag, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen op dag 17 met de bear viewing tour? Wij gaan deze zomer en ik ben me aan het oriënteren waar we het best een berentour kunnen doen … Blue river is ook een optie, hebben jullie daar ervaring mee ook?

 10. Hallo Monique,

  We hebben in Blue River de River Safari gedaan. Met een boot vaar je dan door een rivier. De gidsen weten waar de beren zich ophouden. Het was een indrukwekkende tocht met enthousiaste gidsen. Er werd niet op de klok gekeken. We hebben een aantal kleine beertjes op een afstand gezien. Zie: http://canadacamperreis.nl/dag-11-naar-blue-river/

  De bear viewing tour in Whistler was veel informatiever, omdat de gids echt alles wist van de beren en daar alles over kon vertellen. Het aantal beren dat we daar hebben gezien was ook groter. Maar goed, dat is natuurlijk geen garantie.

  Groeten, Rogier

  • Hoi Steffi,

   Ja, een camper huren is best prijzig en denk er ook aan dat tanken met een camper duur is (misschien wel € 1.000,- voor 4.000 km) en dat ook overnachten ook wat kost (al kun je vaak wel voor € 20,- per nacht ergens staan). Er bestaan echter goede deals, dus ik zou zeker wat offertes aanvragen.

   Wat tips: boek zo vroeg mogelijk, want hoe eerder je een camper vastlegt, hoe meer korting je over het algemeen krijgt. Probeer buiten het hoogseizoen te boeken (juni en september zijn mooie alternatieven). Neem contact op met diverse aanbieders en durf te onderhandelen. En last but not least: kijk eens of er relocations zijn, waarbij je een camper tegen een heel goedkoop tarief van de ene naar de andere locatie kunt rijden.

   Succes met de leuke zoektocht!

 11. Chantal van den Oever zegt:

  Hi Dionne, ik kwam toevallig jouw site tegen tijdens voorbereiding van onze eigen reis naar Canada volgend jaar. Ziet er echt prachtig uit! De voorpret is hier al begonnen. Vraagje, we denken er over om een Jeep met caravan te huren, om zo wat flexibeler te zijn met vervoer (caravan op de camping neerzetten en dan kunnen we nog weg met de auto). Hoe hebben jullie dat ervaren tijdends de reis? Is het makkelijk om met je camper de steden op jullie route te bereiken, dan bedoel ik binnenstad als je ergens wat zou willen eten. En parkeren bij bijvoorbeeld begin van een trail, is dat makkelijk te doen met een camper?

  Ik hoor het graag van je!
  Groeten, Chantal

 12. Marjolein zegt:

  Hallo!! Leuk om jullie blog te lezen. In september gaan we een zelfde reis maken. Wij willen vooral op de booinefooi de route doen. Hoelaat gingen jullie meestal rijden?, wat reden jullie gemiddeld aan tijd 3uurtjes? En hoe was de bezetting van de campgrounds dan?

  Alvastbedankt!

 13. Natasja zegt:

  Hoi Dionne,

  Ik probeer je dagelijkse blog van West-Canada te vinden, maar krijg hem niet gevonden.
  Kun je me hierbij helpen?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>