30 uur in Jaipur, de roze stad

Als onderdeel van de gouden driehoek, Delhi-Agra-Jaipur, is Jaipur een van de meest toeristische steden van India. De stad herbergt veel heilige tempels, weelderige paleizen en is omringd door verschillende forten. Het heeft de vorstelijke grandeur uit lang vervlogen tijden goed weten te bewaren. Een stad om te ontdekken dus!

jaipur

Welkom in Jaipur

Jaipur, the Pink City

Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan, een deelstaat grenzend aan Pakistan, in het noorden van India. Met zijn geschatte inwonertal van ongeveer vier miljoen, staat Jaipur op de tiende plaats qua grootste steden van India. Het is in 1727 gesticht door Maharadja Jai Singh II, omdat het naburige Amber de bevolkingsgroei niet meer aan kon. Jaipur heeft de bijnaam ‘Pink city’ en heeft dit te danken aan het bezoek van Albert Edward, prins van Wales, in 1876. De toenmalige heerser, Maharadja Sawai Ram Singh, wilde indruk maken op zijn koninklijk bezoek en besloot daarom de stad roze te schilderen, omdat deze kleur symbool staat voor gastvrijheid. Inmiddels is de stad vele malen groter gegroeid, maar in het oude deel van de stad zijn de bewoners bij wet verplicht om deze kleur aan te houden.

jaipur vervoer

Mijn aankomst in Jaipur

jaipur eerste indruk

Een eerste indruk van Jaipur

Jaipur is een levendige en charmante stad met een rijke geschiedenis. Door alle brede straten en historische gebouwen wordt Jaipur ook wel het Parijs van India genoemd. Reishonger bracht 30 uur door in Jaipur en wij delen graag onze highlights!

Hawa Mahal

Misschien wel het meest iconische gebouw van Jaipur is het Paleis der Winden. De Hawa Mahal is gebouwd in 1799 in opdracht van Maharadja Sawai Pratap Singh. De vorm van het gebouw is naar het voorbeeld van de kroon die de Hindu god Krishna draagt. Wanneer je het gebouw vanaf de straat bekijkt, verwacht je dat er een heel paleis achter schuil gaat. Dit is echter niet het geval; het gebouw is vijf verdiepingen hoog, maar slechts enkele meters diep. Het paleis is dan ook niet voor bewoning gemaakt, maar is gebouwd zodat de vrouwen van de heersers verborgen achter één van 953 ramen het straatleven en de optochten konden aanschouwen. Een bijkomend voordeel van zoveel ramen is dat er hierdoor altijd een briesje door het ‘paleis’ gaat. Met de warme zomers in deze regio, is dit een welkome alternatieve vorm van airconditioning.

hawa mahal

Hawa Mahal

Hawa Mahal, het paleis der winden

Hawa Mahal, het paleis der winden

City Palace

In het hart van de stad ligt het City Palace, waar de huidige maharadja en zijn gevolg resideert, net zoals vele hem voorgingen. Volgens de wet moeten de heersers in India de bevolking toegang verschaffen tot de paleizen, zelfs wanneer ze hier woonachtig zijn. Zo is bijna het gehele paleis te bezichtigen, tot het bovenste deel van het paleis aan toe, daar waar de maharadja zelf nog woonachtig is. Echter dien je om het bovenste deel te betreden omgerekend wel een kleine 80 euro extra te betalen en hetgeen je er dan bij krijgt staat volgens de gids in geen verhouding tot de prijs. Het paleis is gebouwd tussen 1729 en 1732 door Sawai Jai Singh II en heersers na hem hebben er allemaal wat eigen inbrengen aan toegevoegd. Binnen de muren van het paleis is mede hierdoor een diversiteit aan verschillende gebouwen en bouwstijlen, tuinen, een tempel, musea, zalen en binnenplaatsen ontstaan, waar je met gemak een halve dag van kunt genieten.

city palace jaipur

Het City Palace is een must om te bezoeken als je eenmaal in Jaipur bent

city palace jaipur

Het paleis van de Maharajas en Rajputs

Jantar Mantar

Het Jantar Mantar in Jaipur is het grootst gebouwde astronomisch observatorium ter wereld. Indrukwekkender kun je het eigenlijk niet krijgen. Er zijn 18 instrumenten, waarvan de meeste nog steeds werken, al is het zonder gids lastig in te schatten hoe ze gebruikt worden. Het observatorium ligt recht tegenover de ingang van het City Palace in Jaipur. Vanaf het Jantar Mantar heb je ook een mooi uitzicht op het Mawa Mahal; een foto waard!

Amber fort

Op 11 kilometer van Jaipur ligt het Amber fort, gebouwd in 1592 door Radja Man Singh I. Het fort is gelegen op een heuvel in het Aravalligebergte met onder zich het Maota meer. Het aanzicht van het fort is zeer imposant wanneer je aan komt rijden vanuit het dal. Om bij het fort te komen kan je kiezen om met de auto te gaan, maar ook is er de optie om met een olifant boven gebracht te worden. Uit moreel oogpunt koos ik de auto, aangezien de behandeling van dieren nogal een heikel punt is in Aziatische landen. De weg naar het paleis gaat vanuit het dorpje over in een hobbelige kasseienweg, waarbij de grootsheid van het fort met iedere meter duidelijker wordt. Het paleis is opgedeeld in vier secties, elk met een eigen binnenplaats. Er is de Diwan-i-Aam, het plein dat publiekelijk werd gebruikt, de Diwan-i-Khas, waar de besloten bijeenkomsten werden gehouden, de Sheesh Mahal wat staat voor spiegelpaleis en Sukh Niwas, de hal van genoegen. Het is een schitterend fort met een rijke historie waar je vele uren door kunt dwalen. Je kunt kiezen om een gids in de arm te nemen, maar wie het liever op zijn eigen tempo wil doen en toch het verhaal van het paleis mee wil krijgen is het beste af met een audiogids.

amber fort

amber fort

amber fort

amber fort

Fort Ajmer

Amber fort, ook wel Fort Ajmer, is een kasteel dat diende als verblijfplaats van de keizers in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk

amberfort

amberfort

Monkey Temple

Aan de rand van Jaipur ligt het Galta Ji tempelcomplex. Je kan hier even heerlijk ontsnappen uit de hectiek van de stad. Hoewel de tempel gratis te bezoeken is, heeft men toch een manier gevonden om wat inkomsten te genereren, naast de vrijwillige donaties. Wie zijn camera mee wil nemen dient namelijk 50 roepies te betalen. Het eerste deel van de tempel, gelegen aan de voet van de heuvel is zeker de moeite waard. Meteen snap je waar de bijnaam ‘monkey temple’ vandaan komt, want de vrolijke beestjes kunnen je niet ontgaan. Wanneer je verder loopt kom je bij een mooie binnenplaats met een grote vijver in het midden. Weer een etage hoger is er een groep jeugd, allen mannen, verkoeling aan het zoeken in het waterbassin van het complex. Met de brandende zon en een temperatuur van rond de 35 graden ziet dit er verlokkelijk uit, maar het doel is om helemaal naar boven te gaan, daar waar de Surya Mandir ligt; de zonnetempel. Het oneffen, twee kilometer lange, kronkelpad vergt wat inspanning, maar eenmaal boven is het meer dan de moeite waard. Schone lucht, serene rust en vanaf een hoogte van 200 meter heb je een prachtig uitzicht over Jaipur. Kortom, een bezoek waard. Het beste moment om hier te zijn is met zonsondergang, wanneer er een prachtige gloed over de grote stad wordt gelegd.

Galta Ji Monkey Temple

Galta Ji Monkey Temple

monkeytemple

monkeytemple

monkey temple

monkey temple

Naar de bios

Na al het culturele geweld is het ook een keer tijd om een beetje te ontspannen. Moe van het slenteren en de vele opgeslokte informatie uit lang vervlogen tijden, gaat er niets boven een heerlijke zoetsappige Bollywoodfilm. Natuurlijk kan je dan kiezen om naar een grootschalig complex te gaan, maar wanneer je in Jaipur bent is een film in het Raj Mandir een grote aanrader. Wanneer je normaal gesproken ook maar fluistert gedurende een film klinkt er al een ‘ssssst’ vanuit de zaal. Niet bij het Raj Mandir. Van buitenaf ziet het er al schitterend uit en eenmaal binnen heeft het meer weg van een theater dan een bioscoop. Maar het meest bijzonder word het gemaakt door het publiek. Het voelt aan alsof je met een hele grote familie naar een film zit te kijken. Om je heen zijn mensen met elkaar aan het kletsen, mensen zitten de halve film met de telefoon te spelen en om de tien minuten begint er wel weer ergens een baby te huilen. Maar het wonderlijkste is wel hoe de zaal zich inleeft in de film; joelend wanneer een romantische scene zijn climax bereikt, applaudisseren en lachen wanneer er weer iets stoms (en heel voorspelbaars) gebeurt. Ondanks dat de film half in het Hindi was, afgewisseld met Engels, was het plot prima te volgen. Maar zelfs als dit niet het geval was geweest, dan nog had het geen probleem geweest. Een bezoekje aan het Raj Mandir is veel meer een beleving dan dat het daadwerkelijk een bioscoopbezoek is.

raj mandir bioscoop

raj mandir bioscoop

bioscoop jaipur

bioscoop jaipur

Kortom

Naast de culturele hoogtepunten is Jaipur ook een stad met vele markten en bazaars, prima eetgelegenheden en kan je heerlijk dwalen door de vele kleine straatjes. Vanuit Delhi zijn er diverse mogelijkheden om in Jaipur te komen. Je vindt Jaipur op een afstand van ongeveer driehonderd kilometer ten zuidwesten van Delhi. Zo kan je al voor € 35 euro retour met Jet Airways. Zelf heb ik positieve ervaringen met hen en ze zijn vaak nog de goedkoopste ook. De trein is een andere mogelijkheid, maar dan dien je wel tijdig een plaats te reserveren. Ook de taxi is een optie, echter zit hier altijd een risico aan. Via wat connecties had ik een betrouwbare taxichauffeur aangeraden gekregen. Voor ongeveer € 70 bracht hij me in 5 uur naar Jaipur. Het bleek een hele leuke, onderhoudende chauffeur die alles voor zijn klanten doet. Hij hield al jaren een boekje bij waarin de toeristen die hij rondreed en rondleidde stukjes hadden geschreven. Wie ooit nog een goede gids/chauffeur nodig heeft in omgeving Delhi; Bhopal Sing.

taxichauffeur india

taxichauffeur india

Verder nog een speciale vermelding voor het Mansingh hotel in Jaipur. Prima kamers, goede service en zeker het zwembad was heerlijk bij temperaturen die tegen de 40 graden liepen. En.. vergeet voor vertrek je visum India niet te regelen, want zonder visum kom je het land niet in. En dan spreek ik uit ervaring. Het visum is verplicht voor alle Nederlanders en Belgen die naar India reizen. Je kunt een fysiek visum aanvragen, of een Indian e-visa.

Kortom; wanneer je een bezoek aan India brengt, mag Jaipur niet ontbreken!

  1. Co | Op reis met Co zegt:

    Dank voor de tips! India komt steeds hoger op mijn bucket list te staan, ook Jaipur ziet er geweldig mooi uit.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>