7 redenen om Maleisië op jouw bucketlist te zetten!

Maleisië is een land dat moet opboksen tegen de populariteit van Thailand en Indonesië. Daarnaast is Kuala Lumpur de hoofdstad die in de schaduw staat van het Mekka voor de rijke lui dat Singapore heet. Echter zijn er meer dan genoeg redenen om Maleisië te bezoeken. Pak het mee in jouw rondreis door het oogverblindende Zuidoost-Azië of vlieg er heen voor een avontuurlijke reis. Deze 7 redenen kunnen jou vast helpen bij de beslissing.

7 Heli Lounge Bar

In het centrum van de bruisende hoofdstad van het prachtige Maleisië vind je de Heli Lounge Bar. Deze naam geeft volledig weg wat het daadwerkelijk is. Het oude helikopterplatform vind je boven de 34ste verdieping van dit gebouw. Het dak mag je enkel op na het bestellen van een drankje. Vele ‘rooftop bars’ hebben een uitzicht dat op de een of andere manier toch nog wordt belemmerd door een muur, ramen, of andere obstakels. Het mooie aan de Heli Lounge is dat het uitzicht écht 360 graden rond is en de Petronas Towers na zonsondergang dus schitterend verlicht te bewonderen zijn.

Maleisië: uitzicht op de Petronas Towers vanaf de Heli Lounge Bar

Uitzicht op de Petronas Towers vanaf de Heli Lounge Bar

6 De gunstige wisselkoers

In Maleisië betaal je doorgaans met Ringgit. Van deze valuta krijg je op het moment van schrijven 4,90 MYR in ruil voor 1 euro. Dit is in de laatste 4 jaar niet vaak hoger geweest. Meer Ringgit voor 1 euro betekent meer koopkracht, dat is natuurlijk in ieder land gunstig maar vooral in Maleisië waar de prijzen iets hoger ligger dan veel andere Aziatische landen. Nu moet je niet denken dat je hier dan een fortuin betaalt voor een biertje of een avondmaal. Nee, ook in Maleisië is dit relatief goedkoop, uiteraard afhankelijk van jouw locatie op dat moment. In de stad vind je biertjes vanaf €1,20 en op de eilanden betaal je zo’n 40 cent meer.


5 Azië voor iedereen

Over andere Aziatische landen gesproken: ben je nou nog nooit eerder in Azië geweest maar zou je heel graag een eerste Aziatische ervaring willen? Zet dan Maleisië op jouw lijstje. Dit land is erg toegankelijk voor (beginnende) reizigers. Zo is Kuala Lumpur een drukke maar geen chaotische stad en is het beter onderhouden dan bijvoorbeeld Jakarta of Bangkok. Vervoer door de rest van Maleisië is goed georganiseerd en toch zul je gelukkig veel minder massa-toerisme tegenkomen dan in het populairdere Thailand. De mensen zijn zeer vriendelijk en in Kuala Lumpur spreken ze boven verwachting goed Engels.

Zonsondergang vanaf Perhentian Kecil

Adembenemende zonsondergang vanaf Perhentian Kecil

4 Goede bereikbaarheid!

Het lijkt wat voor de hand liggend, maar een voordeel van Maleisië is de bereikbaarheid vanuit Nederland. Zo kun je heel comfortabel vliegen met Singapore Airlines. Je maakt een overstap op het vijf jaar op rij tot beste vliegveld ter wereld gekozen “Singapore Changi Airport”. Singapore Airlines vliegt dagelijks in 13 uur met de nieuw ingerichte Airbus A350 van Amsterdam naar Singapore, vanwaar je na 40 minuten vliegen in Kuala Lumpur landt. Als je een beetje op tijd probeert te boeken is het al mogelijk om een ticket voor €420,- te vinden!

Eenmaal geland op Kuala Lumpur is het vervoer naar alle delen van de stad zeer goed geregeld. Zeker als je dit vergelijkt met steden als Bangkok, Jakarta, of Ho Chi Minh, waar het openbaar vervoer nauwelijks bestaat. De moderne trein (KLIA Ekspres) vanaf het vliegveld naar Kuala Lumpur Sentral Station is ietwat prijzig (+/-€11,-), maar wel erg snel en met gratis WiFi.

In de stad zelf hop je van metro naar metro om elk hoekje en gaatje van de stad te verkennen. Kijk wel goed naar de verschillende types metro, aangezien je regelmatig een nieuw ticket moet kopen! Je kunt vrij eenvoudig geld besparen door bijvoorbeeld een station verder te pakken omdat daar een gunstigere metrolijn vertrekt!

3 Perhentian Islands

Dit zijn twee parelachtige eilanden op de hoek van de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. Ongekend azuurblauw water, schone witte stranden en heel veel gigantische varanen. De Perhentian Islands hebben veel te bieden. Om er te komen vlieg je vanaf Kuala Lumpur naar Kota Bharu, of je pakt een nachtbus. Waar jouw voorkeur ligt hangt waarschijnlijk van het type reis af. Low-budget backpackers pakken de goedkopere bus en de reizigers met iets meer geld maar minder tijd vliegen dezelfde afstand in een uurtje met AirAsia. De bus kost je zo’n €15,- en een vliegticket ongeveer €50,- excl. bagage. Met een taxi vertrek je naar de havenstad vanwaar een speedboat je naar de Perhentians brengt.

Je kunt kiezen tussen Perhentian Kecil (klein) of Perhentian Besar (groot). Mocht je nou het gevoel hebben dat je verkeerd gekozen hebt dan kun je altijd met een taxi-boot voor een paar cent naar het andere eiland varen. Long Beach, op Kecil, biedt prima accomodaties die vaak samengaan met een duikshop. Ook is het mogelijk om in eenvoudige bungalows te verblijven. Kijk bijvoorbeeld even bij Lemon Grass voor een spotgoedkoop verblijf of bij Matahari Resort voor iets luxere kamers.

Long Beach op Perhentian Kecil

Long Beach op Perhentian Kecil, de startplek voor veel duikavonturen

2 PADI certificaat

Heb jij nog geen duikcertificaat maar zou je die wel heel graag willen halen?! Doe dit dan vooral op de Perhentian Islands. Bijvoorbeeld bij Angel Divers op Long Beach (Kecil) of een van de vele andere duikshops. De meest voor de hand liggende reden is de prijs. Het lijkt er namelijk sterk op dat het nergens ter wereld voordeliger is om een PADI certificaat te halen dan hier. Voor een 3-daagse PADI cursus betaal je op deze eilanden ongeveer 200 tot 220 euro. Daarnaast is het vaak mogelijk om een goede overnachting te regelen bij de aangesloten accommodaties. Juist omdat de duikshops zo veelvuldig aanwezig zijn, maar het massatoerisme nog niet is toegeslagen, is de instructeur-student ratio hier heel gunstig. Vaak zijn de groepen niet groter dan 2 of 3 studenten, tenzij je met meer vrienden wilt duiken.

De boot van Angel Divers op Perhentian Kecil

De boot van Angel Divers op Perhentian Kecil

1 Duiken in Maleisië

Nu we het toch over duiken hebben: reden nummer 1! Duiken! Naar de Perhentian Islands ga je voor de rust, de natuur, de palmbomen, het schitterende blauwe water en natuurlijk alles wat zich in dat water bevindt. Vanaf het strand stap je op de duikboot en binnen 30 minuten zijn vrijwel alle duikspots bereikbaar. Deze bieden voor ieder wat wils. Zowel beginners als gevorderde duikers hebben genoeg keuze. De duikspot “Temple of The Sea” is een van de meest populaire spots. Hier vind je niet alleen enorm veel verschillende vissen maar ook morene, zwartpunthaaien, pijlstaartroggen, en zelfs schildpadden.

Heb je jouw Advanced Course gedaan? Dan kun je hier ook schitterende nachtduiken maken. Tijdens de nachtduik zul je (mits je natuurlijk de duiklamp uit doet!) omgeven zijn door lichtgevend plankton. Deze ware sterrenhemel onder het wateroppervlak is een adembenemende sensatie die niet snel van je netvlies verdwijnt! Zwem je daarna dwars door een gigantische school Barracuda’s heen dan weet je zeker dat je een goed verhaal hebt om te vertellen aan de bar op het strand.

 

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>