Wegdromen als een topsporter in Zuid-Limburg

Afgelopen maand is het eerste allround sporthotel van Limburg geopend, namelijk SEPHS Monumental Sleeping, gelegen op het Watersley Sports & Talentpark. En ik bleef overnachten in dit net geopende eeuwenoude kloostergebouw. Een (nog) verborgen pareltje tussen de groene natuur in Limburg. 'Sport as a religion' is hun slogan en die slogan begrijp ik na mijn bezoek aan dit unieke hotel volledig.

SEPHS Hotel Watersley ademt sport en gelooft heilig in dromen. In de dromen en ambities van de jonge sporttalenten op hun campus die door willen groeien in de topsport. Voetballers van bijvoorbeeld Fortuna Sittard, wielrenners van onder andere Jumbo Visma of hun eigen Watersley team, maar ook triatleten, dansers, mountainbikers, ijshockeyers, handballers uit binnen- en buitenland. Ze verblijven hier om te trainen of om bij te komen na hun wedstrijden. Alle faciliteiten en diensten die kunnen bijdragen aan hun talentontwikkeling zijn op het terrein te vinden.

SEPHS Monumental Sleeping Watersley Sittard

SEPHS Monumental Sleeping

Voormalig klooster Sint Joseph

Het SEPHS sporthotel is van oudsher een klooster met de naam Sint Josepf, wat de naam SEPHS verklaart. Sint Joseph stond als heilige bekend om zijn rol als vaderfiguur en harde werker. In het verleden werd het gebouw door de paters ingezet als gymnasium voor jongens, die zich konden ontwikkelen. Hoewel het gebouw nu geen heilige plek meer is (op de kleine kapel na), is het wel een plek waar sport tot religie verheven is. Waar talentontwikkeling nog steeds voorop staat.

Sephs hotel Watersley ingang

Het SEPHS hotel Watersley op het sport- en talentpark

Het sport- en talentpark ligt als een verborgen plekje tussen de glooiende Limburgse groene heuvels. Al jaren is hier een wooncampus voor jonge topsporttalenten gevestigd en gericht op langere verblijven. Aan alle diensten en faciliteiten voor sporttalenten zijn gedacht; van masseurs en diverse mentale & fysieke coaches tot de juiste sportvoeding en trainingsmogelijkheden in de gym, bij de pumptrack, het mountainbikeparcours en nog zoveel meer. Eén van de bekendste oud bewoners van deze campus is mountainbiker Milan Vader. Hij werd in 2019 Nederlands kampioen mountainbiken en deed mee aan de Olympische Spelen in Tokyo.

Sport en talentpark Watersley

Alle sportfaciliteiten en -diensten zijn aanwezig op het sport- en talentpark

Pumptrack Watersley Sport en Talentpark

De 330 meter lange pumptrack asfaltbaan

Het SEPHS hotel in het kloostergebouw is gericht op korter sportgerelateerd verblijf. De eeuwenoude gangen en hoge plafonds in het gebouw ademen de historische sfeer uit. De bijzondere tegeltjes en het kapelletje in het gebouw laten je nog terugdenken aan de tijd van vroeger van de paters en de jongensschool. Op met name de hogere verdiepingen wacht een prachtig natuuruitzicht je op. Momenteel (juni 2023) wordt het gebouw nog gerenoveerd en is het de bedoeling dat er uiteindelijk 45 comfortabele hotelkamers klaar staan voor de gasten.

Sephs hotel Watersley ingang en uitzicht

Hotelkamer Sephs Watersley Sittard - SEPHS hotel Watersley

Eén van de 45 comfortabele hotelkamers in het mooie kloostergebouw

Hostel ‘the Tower’

Op het hoogste punt van het Watersley terrein ligt the Tower. Dit is een hostel met gezamenlijke relaxruimte en is speciaal ingericht op grotere sportgroepen, waar je je wel kunt terugtrekken in je eigen kamer. Naast de verblijfsmogelijkheden worden er ook sportevents georganiseerd op het terrein. Zo zal eind juni 2023 het NK wielrennen op Watersley finishen.

The Tower Watersley hostel

Hostel ‘the Tower’ speciaal gericht op grotere sportgroepen

Naast het heuvelachtige landschap, wat zich uitstekend leent voor de fiets-, wandel- / outdoorsport, vind je ook nog religieuze elementen terug op het terrein. De kruisweg van Jezus vind je naast het hotel, waar de 14 lijdenstaferelen (staties) te zien zijn. Deze leiden naar een kleine Mariagrot. Ook is er een kapel gesitueerd in het hotel. De lichtinval door de glas in lood raampjes schittert prachtig op de vloer van de kapel als de zon op de juiste stand staat.

Kapel SEPHS hotel Watersley

De schitterende lichtinval door de glas in lood raampjes van de kapel

Staties kruisweg Jezus Watersley

De kruisweg met 14 lijdenstaferelen tussen het groen op het Watersley terrein

Proeflokaal Watersley

Tussen de middag is het tijd voor een heerlijke, pure lunch. In de zon, op het terras midden tussen de groene landerijen en met het direct zicht op de eigen voedseltuin, zoek ik mijn plekje op. De lunch wordt ambachtelijk en met zorg bereid. De gerechten worden zoveel mogelijk gemaakt van ingrediënten uit het eigen voedselbos of van lokale boeren uit de regio. Smullen geblazen!

Terras Proeflokaal Watersley

Het terras van het Proeflokaal Watersleyde

Voedseltuin Proeflokaal Watersleyde

De gerechten in het Proeflokaal worden bereid met ingrediënten uit eigen voedseltuin

Proeflokaal Watersley bakkerij

Verse, ambachtelijke bereiding in hun eigen bakkerij en pastakeuken

Activiteiten in de omgeving

Als gast van SEPHS Watersley zijn er tal van activiteiten die je kunt ondernemen in de omgeving. Je kunt het centrum van Sittard bezoeken met zijn markante monumentale gebouwen en gezellige bourgondische markt. Of je trekt de wandelschoenen aan voor de bekende nationale langeafstandroute ‘het Pieterpad’, die bijna langs de voordeur voert van het klooster. Maar ook de kortere wandeling Route des Vins is een aanrader. Ben je meer een fietsliefhebber? Stap dan op de fiets en volg het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk richting het Heuvelland, Parkstad of de Maasvallei. Je kunt alle kanten op. Zelf heb ik de Route des Vins gelopen en het Rondje Groeves gefietst.

Natuur Zuid Limburg Watersley wandelen

De prachtige zonsondergang in Zuid-Limburg

Route des Vins

Deze 10 km goed bewegwijzerde wandelroute brengt je langs 3 wijngaarden, namelijk Domaine de Windaecke (op een steenworp afstand van Watersley), Wijngaard Wanenberg en Wijngaard Fort Sanderbout. Wijngaard Fort Sanderbout ligt in het historische centrum van Sittard en de 2 andere wijngaarden zijn hoog gelegen, waardoor je verzekerd bent van mooie vergezichten in de groene natuur. Tijdens de wandeling kom je genoeg horeca tegen waar je een glaasje van een van deze wijngaarden kunt nuttigen. Cheers!

Route des Vins Sittard

Wijngaard Domaine de Windaecke

Rondje Groeves

Vanaf het Watersley terrein stapte ik ook op de fiets. Ik ging via de fietsknooppunten op ontdekking naar de 15 kilometer verderop gelegen Sibelco-groeve. Hier kun je het ‘Rondje Groeves’ fietsen dat recentelijk geopend is. Deze lus van 8 km rondom de voormalige zandgroeve brengt je langs een stukje historie over het mijnverleden van de voormalige Oostelijke Mijnstreek, tegenwoordig Parkstad geheten. Acht indrukwekkende uitkijkpunten nemen je terug in de historie van mijnbouw en delfstoffenwinning, waarvan zilverzand (fijnkorrelig, wit zilverzand) de belangrijkste delfstof is.

Met name de “Transportband” is hét imposante uitkijkpunt van deze route. De gehele route is te volgen via het groeve logo op het asfalt. Of je volgt de route via de PDF/GPX op de site van Visit Zuid-Limburg. Startpunt van deze route is Schaapskooiweg 99 te Heerlen, waar vandaan je ook de aangrenzende Brunssummerheide kunt ontdekken. Zeker in augustus een aanrader als de hele heide verandert in een paarse bloemenzee.

Rondje Groeves bewegwijzering logo

De route is te volgen via het groeve logo op het asfalt

Zilverzand rondje groeves

Fijnkorrelige, witte zilverzandvlaktes

Rondje Groeves tranportband uitkijkpunt

Hét imposante uitkijkpunt van deze route ‘de Transportband’

Wil je zelf wegdromen in dit unieke sporthotel?

Momenteel (juni 2023) is het hotel nog deels in renovatie. Enkele kamers zijn wel al te boeken via dream@sephshotel-watersley.com. Verderop in het jaar zijn alle verschillende kamertypes te boeken via hun website.

Hotelkamer SEPHS Watersley uitzicht

Ga jij binnenkort genieten van dit uitzicht?

Joyce

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>