Trinity College Dublin en The Book of Kells

De Trinity College Library in Dublin wordt beschouwd als de mooiste bibliotheek ter wereld. Mensen komen vanuit de hele wereld voor het bezichtigen van de Old Library met zijn indrukwekkende Long Room en het beroemde Book of Kells!

Tickets The book of KellsThe book of Kells

Trinity College

Trinity College is de oudste universiteit van Ierland. Het werd gesticht in 1592 in opdracht van koningin Elizabeth I, op de plek waar eerder een vervallen klooster stond. Zij wilde haar protestantse onderdanen een opleiding geven die verenigbaar was met hun geloof. Ierland was immers grotendeels katholiek. Tot 1793 mochten er zelfs geen katholieken studeren. Het zou uiteindelijk nog tot 1970 duren voor de grote toeloop aan katholieke studenten zou komen, nadat de katholieke kerk haar houding tegenover de “protestantse universiteit” versoepelde. Tegenwoordig heeft de universiteit meer dan vijftienduizend studenten en is het een populaire plek voor wetenschappelijk onderzoek. Het is een van de topuniversiteiten van de wereld.

Front Gate van Trinity College

Front Gate van Trinity College

Trinity College Dublin

De campus van Trinity College ligt midden in het centrum van Dublin en is een oase van rust. Via de Front Gate wandel je over het geplaveide Front Square de campus op. De universiteit wordt omringd door smetteloze groene gazons en prachtige gebouwen uit de 18e en 19e eeuw.

Campus Trinity College LibraryTrinity College Campanile

De Campanile van Trinity College Dublin is een iconisch onderdeel van de skyline van Dublin. Het is een klokkentoren, geschonken door de aartsbisschop van Armagh en werd voltooid in 1853.

Het meest opvallende gebouw is de Campanile, de losstaande klokkentoren. Een student van Trinity Collega zal nooit onder de Campanile doorlopen. De traditie en het bijgeloof van de universiteit stellen dat je als student onder de Campanile staat of loopt en de klok luidt, je niet zal slagen voor je examens. Mocht je dit toch overkomen, dan kan je dit alleen ongedaan maken door de voet van het beeld van George Salmon aan te raken voordat de klok voor de vijfde keer slaat.

George Salmon

Elke student die onder de Campanile klokkentoren doorgaat als de bel luidt zal niet slagen voor zijn examens. Dit betekent dat veel studenten er tot de dag van afstuderen niet onderdoor lopen!

The Old Library van Trinity College

De Trinity College Library is een van de grootste onderzoeksbibliotheken ter wereld. Daarnaast heeft de bibliotheek de grootste boekencollectie van heel Ierland. Dit komt omdat het sinds het begin van de 19e eeuw rechten heeft om van ieder(!) boek dat in Groot-Brittannië uitkomt een gratis exemplaar te ontvangen. In de complete bibliotheek zijn inmiddels meer dan 4,5 miljoen boeken opgeslagen, verdeeld over acht verschillende gebouwen. The Old Library uit de 17e eeuw is veruit het mooiste. Niet alleen omdat het interieur van de bibliotheek zo in een Harry Potter-film zou passen, maar ook omdat het beroemde Book of Kells hier te zien is.

The Long Room Trinity College

De prachtige Long Room

De oude bibliotheek van het Trinity College bevat de spectaculaire Long Room, die 64 meter lang is. Hier bevinden zich 200.000 boeken die met lange ladders te bereiken zijn. Verder vind je er marmeren borstbeelden van geleerden en de Brian Boru Harp, de oudste nog bestaande harp van Ierland waarop de onderscheidingstekens van Ierland zijn gebaseerd. Het originele exemplaar van de Proclamation of the Irish Republic, een fundamentele tekst die de stichting van de Republiek Ierland als een soevereine, onafhankelijke staat bepaalde, is hier ook te bekijken.

the long roomBrian Boru Harp

Leuk weetje: George Lucas, bedenker van Star Wars, was zo onder de indruk van de ‘Long Room’ dat hij de locatie wou gebruiken als de archiefruimte van de Jedi in de Star Wars-film Attack of the Clones. Het filmen werd echter geweigerd, dus heeft hij stiekem erg veel foto’s gemaakt en de ruimte digitaal nagemaakt om te gebruiken in zijn film.

Trinity College Library Ireland

De Long Room is de langste eenkamerbibliotheek ter wereld en wordt gezien als ‘s werelds mooiste bibliotheek. Er bevinden zich 200.000 van de oudste geschriften van Ierland.

The Book of Kells

The Book of Kells gaat terug naar het Ierland in de negende eeuw. Het bevat vier evangeliën van het Nieuwe Testament (in het Latijn). In het jaar 800 (!) werd dit door Keltische monniken geschreven. De naam verwijst naar de een abdij in Kells, waar het boek jarenlang heeft gelegen. De pagina’s zijn prachtig versierd en stuk voor stuk kunstwerken. De pagina’s liggen in een speciale donkere ruimte tentoongesteld om er voor te zorgen dat het boek zo goed mogelijk bewaard blijft.

book of armagh

Er zijn ook nog andere historische boeken in The Old Library te zien, zoals The Book of Durrow (7e eeuw), The Book of Armagh (9e eeuw) en the Book of Howth (16e eeuw).

The Book of Kells is één van de mooiste historische boeken op aarde. Het is een eeuwenoud manuscript uit de vroege middeleeuwen wat door monniken is vervaardigd en versierd.

dublin library

Sphere Within Sphere

Sphere Within Sphere, een bronzen kunstwerk van Arnaldo Pomodoro voor de moderne bibliotheek van Trinity College.

Bezoek aan Trinity College in Dublin

Het Trinity College ligt in het centrum van Dublin. Je kunt er met verschillende soorten openbaar vervoer komen en ook de hop-on-hop-off-bus van Dublin stopt er. De toegang tot de campus via het Front Square is gratis, maar voor de bibliotheek wordt entreegeld gevraagd. In het weekend en op sommige weekdagen in de vakantieperiodes worden tegen betaling rondleidingen gegeven.

Het is verstandig om vooraf online een kaartje te kopen als je de bibliotheek wilt bezoeken want er kan een flinke rij staan.

Book of Kells

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>