Myanmar: the local way

Een bus vol rijstzakken en kippen en een gammele trein waar het verf vanaf bladdert. Te veel mensen, te weinig zitplaatsen. Chaotisch, hobbelig en warm… Klinkt niet als de meest comfortabele manier om van A naar B te reizen en dat is het ook niet.

boerenleven myanmar

Wat is het wel? De manier waarop de lokale bevolking in Myanmar reist en de plek waar je contact met hen maakt. Het is ook de manier om lowbudget het land te ontdekken en kleine plattelandsdorpjes te bereiken. Dit is Myanmar, the local way.

Boerenleven in Myanmar

In het noorden van Myanmar, vlakbij de grens met China, ligt de Shan provincie. In het kleine dorp Hsipaw vind je een guesthouse (of misschien zijn er inmiddels twee…) waar je gastvrij wordt ontvangen. Met een gids die de omgeving, de mensen en de Shan taal kent, dompel je je onder in het boerenleven. Steek de handen uit de mouwen en help met het oogsten van rijst en knoflook of ploeg een akker om met behulp van waterbuffels. Met een boot ga je de smalle waterwegen op en vaar je langs kleine dorpen en plantages. Vanuit Hsipaw vertrekt een boemeltreintje naar je volgende bestemming in Myanmar. De trein houdt zich niet echt aan een tijdschema, gaat vrij langzaam en stopt overal en nergens. Heerlijk, toch?

hilltribe trekking

Hilltribe trekking

Bij een reis door Myanmar denk je waarschijnlijk aan tempels, pagodes, meren en het platteland. Je ziet niet zo snel een actieve trekking voor je. Toch kan dit even goed. Met een ervaren gids hop je van hilltribedorp naar hilltribedorp, langs akkers en theevelden. Lokale kinderen vinden reizigers maar al te interessant en enig oponthoud is dan ook niet te voorkomen. Overnachten in het trekkinggebied van Myanmar, tussen Kalaw en Inle Lake, is mogelijk in kleine guesthouses en bij de Birmezen thuis. Dit is Myanmar, off the beaten track.

Onbekend Myanmar

Het toerisme in Myanmar staat nog in de kinderschoenen. Het toerisme in het zuiden van Myanmar, dat staat nog in de babyschoentjes. De afgelegen Mon en Karen provincies worden niet vaak bezocht door reizigers. Des te leuker is het om er naar toe te gaan. Hier kayak je tussen karstbergen, maak je kennis met eeuwenoude tribal culturen, bezoek je kloosters en pik je ook nog een belangrijk pelgrimsoord mee: de Gouden Rots. Deze enorme, gouden steen balanceert op een haar van Boeddha. Zie jij ‘m?

De Gouden Rots bevindt zich in Kyaikto in de Myanmarese staat Mon

Off the beaten track

Ontdek Myanmar the local way met de bouwstenen van Riksja Myanmar, onderdeel van Riksja Travel. Je reist met lokaal vervoer en verblijft in de sfeer van het land. Bijzondere excursies, die je het land echt laten beleven, zijn inbegrepen. Breng een offer bij de Shwedagon pagode, fiets langs de tempels van Bagan en vaar mee met de beenroeiers op het Inle Lake. Bekende hoogtepunten combineer je met reizen over het ongebaande pad. De reisspecialisten van Riksja Myanmar zijn zelf in Myanmar geweest en adviseren je graag.

onbekend myanmar

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>