Fietsen in Myanmar

Hobbelige wegen, het is zowel de kunst als de noodzaak de gaten te ontwijken. Af en toe stuit je op een flinke os langs de kant van de weg die achteloos voor zich uit staart. Monniken in rode gewaden. Kinderen die achter je aan rennen. En soms is het echt goud dat blinkt. Dit is fietsen door Myanmar.

Veranderingen

Het is nu zo’n vijf jaar geleden dat Myanmar voor het eerst haar gezicht aan de buitenwereld liet zien. Tientallen jaren was het land, onder invloed van een militaire regering, nogal in zichzelf gekeerd. Birma heette het tot de negentiger jaren. Een opstand was aanleiding voor de heersers om het verleden te doen vergeten en meteen een naamsverandering naar Myanmar door te voeren. Hier bleef het niet bij. Meerdere steden kregen een nieuwe naam. Rangoon werd Yangon. Haar status als hoofdstad van het land verloor deze grootste stad ook nog eens aan het recent uit de grond gestampte Naypyidaw. Tegen de wil van de bevolking in, die weigerde te verhuizen. Naar verluid een aardig lege spookstad.

Myanmar

De straten van Myanmar waren voorheen afgesloten van de buitenwereld

Waar begin je?

Het startpunt voor de meeste reizen is nog steeds Yangon. De meest gebruikelijke aanvliegroute is vanuit de omliggende landen; Thailand, Maleisië en Singapore. Met name de vlucht van Bangkok naar Yangon International Airport is populair. Je merkt meteen dat dit de drukste stad van Myanmar is. Chaotisch verkeer dat kriskras door en langs elkander raast. Oude barrels in overvloed. Soms vraag je je af hoe het kan dat ze nog rijden. Yangon is met haar prachtige koloniale gebouwen gelegen aan brede avenues en pleinen de moeite van het verkennen waard. Vergeet zeker niet de van 50.000 kilo bladgoud gemaakte Shwedagon Pagode, de belangrijkste tempel van het land, te bezoeken. Zodra je buiten de stad komt worden de wegen leger. Onder de Myanmarezen is de fiets een gebruikelijk vervoersmiddel. Heel raar kijkt men dus niet op als je op een tweewieler passeert.

Shwedagon Pagode

Met name in het avondlicht is Shwedagon Pagode een bijzondere plek

Je kunt ervoor kiezen het land volledig per fiets te doorkruisen, dus een echte fietsvakantie, of op bepaalde plekken een fiets te huren en de omgeving te verkennen. Fietsverhuur is volop aanwezig. Het is wel handig een stalen ros met wat bredere banden te kiezen. Natuurlijk kun je ook je eigen fiets laten invliegen. Hiermee gaan wel het nodige papierwerk en kosten gepaard. Als je kiest voor een huurexemplaar, controleer dan goed de fysieke staat van de fiets. Verhoudingsgewijs zijn er relatief veel fietsenmakers in Myanmar, dus technische mankementen onderweg kunnen meestal met professionele hulp worden opgelost.

Fietsen in Myanmar

De fiets is ook voor locals hét transportmiddel

Fietsen in Myanmar: het mooiste rondje

De meest gebruikelijke fietstochten richten zich op het midden van het land. Met name het rondje Mandalay – Pindaya – Inle Lake – Bagan is in trek. Je kunt ervoor kiezen vanaf Yangon al fietsend naar het noorden te trekken. Dit is een stevige, maar fraaie tocht van rond de 700 kilometer. Een alternatief is per bus of vliegtuig vanuit het zuidelijke Yangon de afstand te overbruggen en vanaf Mandalay te gaan fietsen. Dit is met bijna een miljoen inwoners een aardig grote stad. In het noordoosten vind je hier op Mandalay Hill een indrukwekkende pagode die een weids uitzicht over de omgeving biedt. Tegen zonsondergang is de U Bein-brug, met een lengte van meer dan een kilometer de langste houten brug ter wereld, het mooist. Hier moet je wel even afstappen, fietsen op de brug is niet toegestaan.

zonsondergang U Bein-brug

De zonsondergang bij de brug is iedere dag een plaatje

Zo veel te zien

Eén van de meest heilige boeddhistische plekken van Myanmar is Mount Kyaiktiyo, bekend vanwege de Golden Rock. Deze met bladgoud omhulde rots balanceert letterlijk op het randje. Je fiets moet je achterlaten aan de voet van de berg. Ook bij Inle Lake moet je even afstappen. Neem een boottocht over dit grootste meer van Myanmar, waar de bevolking in paalwoningen woont. In Bagan struikel je werkelijk over de tempels. Je vindt er werkelijk duizenden. Al fietsend langs de tempels kun je het niet laten af en toe voorzichtig omhoog kijken naar de tientallen kleurrijke luchtballonnen die tegen een strak blauwe hemel over je heen trekken.

Mount Kyaiktiyo, bekend vanwege de Golden Rock

Deze heilige plek verwelkomt veel pelgrims

Belevenis

Kilometers vreten op een tweewieler in ‘Het Gouden Land’, zoals Myanmar ook wel wordt genoemd, is een belevenis. Veel intenser beleef je dit bijzondere land op deze manier. Moeilijke momenten kom je zeker tegen, een flexibele opstelling is een vereiste. Als beste fietstijd geldt de periode november tot maart. Bereid je reis goed voor en deel je reis in behapbare etappes in, zodat je niet elke dag vele uren op de fiets hoeft te zitten. Onze local Min Thu helpt je graag. En vergeet vooral niet een visum aan te vragen. Indien je je visumaanvraag uit handen wil geven aan een betrouwbare tussenpersoon, kun je dit doen via E-visums.nl.

Fietsen in Myanmar is een belevenis

Reizen door Myanmar per fiets is een belevenis

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)
  1. Zijn de wegen heel slecht?
    Kun je onderweg genoeg eten en drinken vinden? Slaappplaatsen?
    Ik vraag dit omdat ik nou een paar jaar een maand door Thailand heb gefietst, met een racefiets met lichte bepakking.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>