Catch of the day – Go local in Oman

Oman, een land dat nog heel authentiek aandoet en waar je overvallen wordt door de vriendelijke en gastvrije bevolking. Het is een uitgestrekt land met veel prachtig natuurschoon en leuke stadjes. In het noorden, in de exclave Musandam, vind je Khasab, een vissersdorp dat omringd wordt door indrukwekkende op fjorden lijkende bergen. Een plek waar je je tussen de locals in een compleet andere wereld waant en ervaringen kunt opdoen die je nooit meer zult vergeten.

De locals van de zee

‘s Ochtends varen de vissers al vroeg uit. Zelf stappen we op een houten dhow om de wateren rondom Khasab te gaan verkennen. We genieten van de prachtige omgeving en tijdens onze tocht ontmoeten we ook meerdere malen dolfijnen, die vol enthousiasme met ons mee zwemmen. Ook tijdens het snorkelen kijken ‘de locals van de zee’ van een afstandje belangstellend toe. Het blijven bijzondere dieren om in het wild te mogen aanschouwen. Als je een dagje op de wateren van Khasab doorbrengt is de kans 95% dat je deze vrolijke relaxte dieren tegen komt.

Dolfijnen zwemmen met de boot mee

Dolfijnen zwemmen met de boot mee

Wil je meer lezen over een boottocht langs de fjorden, en de dolfijnen zien mee zwemmen, check dit artikel. Van plan om zelf een tour te boeken, bekijk dan de site van Musandam Sea Adventure.

Catch of the Day

Onderweg zien we de vissers de hele dag hard werken om te zorgen dat er weer voldoende vangst binnengehaald wordt. Bij terugkomst in de haven zien we dat er weer een hoop mooie vissen gevangen zijn vandaag. De vissers laten vol trots en voldaan na een lange dag hard werken hun catch of the day zien.

De hele dag zijn de vissers van Khasab druk in de weer

De hele dag zijn de vissers van Khasab druk in de weer.

De vissers laten ons vol trots hun catch of the day zien

De vissers laten ons vol trots hun catch of the day zien

Voldaan bijkomen van een dag hard werken

Bijkomen van een dag hard werken.

Verse vis

Als we weer aan land komen, worden we verrast door Eldo, de eigenaar van ons hotel ‘Al Taif Villa Khasab’. Eldo neemt ons, als we daar zin in hebben, mee naar de lokale viswinkels waar de catch of the day al te koop is. Natuurlijk hebben we daar zin in! We mogen zelf onze vis uitzoeken en worden uitgebreid geïnformeerd over de verschillende soorten en smaken. Wat een lastige opgave om te kiezen tussen zo veel heerlijke verse etenswaren!

De catch of the day

Wat een aanbod, elke dag weer!

Op zoek naar de Mercedes onder de verse vis

Op zoek naar de Mercedes onder de verse vis.

Missie voltooid

Missie voltooid!

Zowel de Perzische Golf als de Golf van Oman, waaraan Khasab ligt, is een paradijs voor duikers en vissers. Er zwemmen walvissen en dolfijnen, zeeschildpadden, adelaarsroggen en rifhaaien. En de zeeën zijn rijk aan veel verschillende soorten vis, als papegaaivissen, barracuda’s, gitaarvissen, snappers, anemoonvisjes, giant trevalli’s en scholen van welke soort dan ook. Praktisch alle soorten zijn het hele jaar door goed te vangen. Dorado, tonijn, bonito, barracuda, rainbow runner, king mackerel, amberjack, grouper, zeilvis, jacks en marlijn. Deze worden uiteraard niet allemaal elke dag gevangen, maar de keuze is nog steeds reuze. Na het bezoeken van een tweetal winkels en het nodige wikken en wegen zijn we er uit, een halve kilo garnalen en een Kofer it is!

Eten als een Omani

We vervolgen onze weg naar het Amjad Musandam Restaurant. Bij dit restaurant kun je je zojuist gekochte vis afgeven bij de keuken, waar hij door de kok persoonlijk in ontvangst genomen wordt. Hij zal de vis schoonmaken en vervolgens op de grill gaan bereiden. Als de buit verdwenen is achter de deur, is het tijd om ons te verdiepen in de vele heerlijke bijgerechten. Eigenlijk hebben we meer dan voldoende vis om onze buiken rond te eten, maar we willen ook kennismaken met andere heerlijkheden die Oman te bieden heeft. En een kopje Omanitische koffie, gespijsd met kardemom, mag natuurlijk niet ontbreken!

Amjad Musandam Restaurant

Eten als een Omani in het Amjad Musandam Restaurant

De kok neemt de catch of the day in ontvangst

De kok neemt de catch of the day in ontvangst. Het afwachten kan beginnen!

Het restaurant is ingericht in de typische Omani stijl en je kunt hier dan ook je diner traditioneel op de grond nuttigen. Een plastic zeiltje doet dienst als tafelkleed en verklaart meteen waarom het tapijt nog steeds zo mooi schoon is. Slim gevonden!

Heerlijk relaxend in de kussens komt de geur van vers gegrilde vis je al tegemoet. Op het moment dat je bijna niet meer kunt wachten omdat het water je in de mond loopt begint de kok met het opdienen van het eten. De schaaltjes met brood, groenten en natuurlijk hummus blijven maar komen en dan komt daar tot slot ook de dampende verse vis! Aanvallen!! (met voornamelijk je linker hand uiteraard) Het eten is finger licking good…

Op een zeiltje op de grond wordt de dampende vis geserveerd

Op een zeiltje op de grond wordt de dampende vis geserveerd.

Go local in Khasab

Wat een geuren, kleuren en smaken!

Wat is dit genieten! Tijdens het eten wordt de aanwezige groep Omani alleen maar groter. Gezellig zitten ze in een kring te smullen van het in grote hoeveelheden aanwezige verse eten dat vanuit de keuken steeds weer aangevuld wordt. Wat een heerlijk relaxt sfeertje en wat een overheerlijk diner!

Deze gaat het zeker redden in onze top 3 van lekkerste en meest bijzondere diners in het Midden-Oosten. Na afloop vertelt Eldo ons dat alle vis die men in de avond niet verkoopt nog dezelfde nacht naar omliggende landen als Dubai getransporteerd wordt. De vissen die je hier kunt kopen zijn dus met recht een Catch of the Day!

Een lokaal diner in Khasab; een ervaring om nooit meer te vergeten…

Go local in Oman, laat je verrassen door de authentieke cultuur en gastvrijheid

Go local in Oman, laat je verrassen door de authentieke cultuur en gastvrijheid!

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>