Denk je bij Cancun aan een relaxte zon-, zee- en strandvakantie? Dan heb je zeker gelijk. Maar Quintana Roo, de ‘provincie’ waar niet alleen Cancun, maar bijvoorbeeld ook Playa del Carmen en Tulum toe behoren, heeft zoveel meer te bieden. Wij gingen met twee kids op pad om de leukste activiteiten te ontdekken!

Xcaret

Soms ontdek je van die unieke pareltjes, waarbij je merkt dat het best lastig is om te beschrijven wat het eigenlijk is. Vooral ook, omdat er eigenlijk weinig vergelijkbaars bestaat. Ik ga m’n best doen. Komt ie: Xcaret is een park waar attracties, natuur, cultuur, geschiedenis en avontuur op een briljante wijze bij elkaar komen. En dat ook nog eens op een manier waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt ontzien. Het maar liefst 85 ha. grote park is in de ‘jungle’ gebouwd (bijkomend voordeel: veel schaduw, want de zon kan hier heel intens zijn) en heeft een eigen privéstand aan de Caraïbische Zee. Daardoor heb je nooit het idee dat je in een park loopt. Met maar liefst 3,3 miljoen bezoekers per jaar is het een van de populairste parken van Mexico. Er zijn vele bijzondere, met uitsterven bedreigde diersoorten te vinden. Het park is zeer actief bezig met het behoud van deze dieren, o.a. door fokprogramma’s. Duurzaamheid in het algemeen is sowieso een belangrijke pijler.

Entree van Xcaret in Mexico

Eerste gedachte bij binnenkomst: yeah… schaduw. En toen.. oh, wat prachtig!

Xcaret probeert vooral ook de zeer diverse Mexicaanse cultuur te representeren, in al haar facetten. Daarom vind je er onder andere een nauwkeurig nagebouwde oorspronkelijke hacienda (Mexicaans huis), indrukwekkende kapellen, prachtige Maya dorpjes en oude ambachten (zoals de chocolade-workshop: aanrader!). De vele shows tonen de traditionele dansen en in de restaurants geniet je van authentieke Mexicaanse gerechten. De Mexicanen zijn heel trots op hun cultuur en dat zie je overal terug. In de hacienda uiteraard ook aandacht voor de Día de los Muertos, de Dag van de Doden.

Día de los Muertos in de hacienda in Xcaret

In de tot in de kleinste details nagebouwde hacienda uiteraard ook aandacht voor Día de los Muertos

Workshop chocolade maken in Xcaret Mexico

Na afloop van de chocoladeworkshop krijg je een stukje handgemaakte chocolade mee

Xcaret is eigenlijk te groot om in een dag alles te kunnen ontdekken. Heb je maar een dag? De volgende vijf “attracties” moét je dan echt doen:

Ondergrondse rivieren
Eén van de meest bijzondere en indrukwekkende dingen die ik ooit gedaan heb, is zwemmen in het ondergrondse rivierenstelsel van het park. Deze is volledig natuurlijk ontstaan en ligt zo’n vijf meter onder de grond. Je kan kiezen uit drie verschillende rivieren, allen met hetzelfde begin- en eindpunt en per stuk zo’n 600 meter lang. In totaal dus bijna twee kilometer aan waterpret. Haal je zwemvest op (die is verplicht), kies de Blue River, de Mayan River of de Manatee River en geniet van een indrukwekkende tocht door het kristalheldere blauwe water. Je hoeft niet veel te doen, want het grootste deel van de tocht neemt de kalme stroming je vanzelf mee.

Zwemvest aan en op naar de ondergrondse rivieren van Xcaret

Zwemvest aan en op naar de prachtige ondergrondse rivieren!

De rivieren voeren je maar een deel echt ondergronds, door de tunnels. Er zijn veel open gedeeltes, waar je ook even kan uitrusten of de rivier verlaten. Ook voor de claustrofoben onder ons is het dus goed te doen :). Onderweg passeer je prachtige nevelwouden, rotsformaties, bijzondere bomen en planten en in de grotten vind je zelfs een soort ondergrondse kapelletjes met prachtige beelden. Aangezien 90% van de Mexicanen katholiek is, komt dit uiteraard ook in het park tot uitdrukking.
Ondergrondse rivier in Xcaret in Mexico

Een van de rivieren voert door het grootste theater van het park. En tijdens de tocht over de Manatee River, kom je onderweg oog in oog met echte Manatees. Nou ja, achter glas dan, en eigenlijk zie je ze amper. Maar het idee is goed :). Tip: doe deze zwemtocht in de middag. De enige vergelijking met een attractiepark die hier te maken is, is dat de meeste mensen de “topattracties” gelijk na binnenkomst willen doen. Zo ook in Xcaret. Geen zin om nat te worden? Er is ook een rivier waar alleen bootjes varen, zodat je ook op deze manier de prachtige natuur kan ervaren. De volgende opmerking is vooral niet om je bang te maken. Of misschien toch wel een heel klein beetje: een parkmedewerker vertelde dat ze ‘s ochtends wel eens met een aantal collega’s voor opening van het park in de ondergrondse rivieren zwemt. En dat ze dan ook wel eens wat dieren tegenkomt. Waaronder slangen…Maar wees gerust. Zodra het park open is, zoeken deze dieren wat rustiger “vaarwater” op.

Ondergrondse rivieren in Xcaret in Mexico

Laat je meevoeren over het kristalheldere, azuurblauwe water…

Uitkijktoren
De 80 meter hoge, draaiende, uitkijktoren biedt een prachtig overzicht van het park. Omdat het park nogal uitgestrekt is, helpt dit je ook om je te oriënteren op de ligging van de verschillende attracties. Maar vooral het uitzicht over de Caraïbische zee is waanzinnig. Op een heldere dag zie je Cozumel liggen.

Uitkijktoren in Xcaret in Mexico

Een mooi moment om je even te oriënteren…

Kapel van Our Lady of Guadalupe
Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe is de beschermheilige van Mexico. In deze kapel, een oase van rust, wordt zij aanbeden. Aan de wanden vind je prachtige beelden en achterin de kapel, bij het altaar, een cenote met kristalhelder water. Het is een populaire trouwlocatie. Ook niet onbelangrijk: het is er ook lekker koel.

Our Lady of Guadalupe in Xcaret, Mexico

Een heerlijk (koel!) rustmomentje…

Altaar in de Cenote van de kerk van Our Lady of Guadalupe

Het altaar in de Cenote van de kerk

Children’s World
Pret voor de kids! Waterglijbanen, tunnels, touwbruggen, fonteinen en zandbakken. Verder geen uitleg nodig toch?

Shows
Het park heeft een groot showaanbod. De meeste shows starten na 17:00 en variëren van shows met paarden, dansvoorstellingen en acrobatiek. De show die je volgens velen echt niet mag missen is de afsluitende avondshow “Xcaret Mexico Espectacular Show”. Maar… wij hebben ‘m gemist. De kids waren rond 17:00 al helemaal “op”, dus helaas..
De show neemt je mee door de geschiedenis van Mexico. Van de pre-Spaanse periode tot nu. In het imposante Gran Tlachco Theater treden maar liefst 300 acteurs en artiesten op in een wervelende show vol zang, live muziek, special-effects en acrobatiek. Het spektakel start meestal (afhankelijk van het seizoen) om 19:00 en duurt twee uur.

Even relaxen? Dat komt goed uit, want Xcaret heeft een fantastisch strand. Relax in een comfortabele strandstoel of doe een dutje in een van de vele hangmatten. Vergeet vooral het uitstekende buffetrestaurant niet, dat aan het strand ligt. Parken staan niet bekend om het kwalitatief goede eten, maar hier is dat zeker niet van toepassing.

Lagune en strand van Xcaret in Mexico

Xcaret heeft een eigen lagune en strand!

Raak je niet uitgekeken op Xcaret? Wees gerust… er is meer! Xcaret heeft namelijk nóg vier parken. Xel-Há bijvoorbeeld, ten noorden van Tulum, richt zich meer op activiteiten. Zoals hiken door de jungle, ziplinen en snorkelen.

Ventura Park

Het park was ooit alleen een waterpark (Wet ‘n Wild). Inmiddels is het uitgegroeid tot een “avonturenpark”, met een zipline circuit, (kleine) achtbaan, karts, zweefmolen, lasergame, virtual reality en grote speeltuin. Net als Xcaret, kan je je ook hier gemakkelijk een hele dag vermaken. Het waterpark heeft naast een groot golfslagbad ook spannende glijbanen (met en zonder rubberen banden om mee te glijden), een peuterbad, een heerlijke “lazy river” en een erg leuke waterspeeltuin. Wij waren er op een doordeweekse dag in november en het was er heerlijk rustig.
De entree van Ventura Park in Mexico

In voor nog wat meer spanning en avontuur? Hijs jezelf in het harnas en bedwing het zipline circuit in het “Aaah!Ventura” deel in het park (ja, sorry.. die naam heb ik ook niet bedacht). Wij vinden deze zeker ook geschikt voor minder grote durfals, want het is niet al te hoog en snel.

Ziplinen in VenturaPark in Mexico

Probeer tijdens je “rit” vooral ook te genieten van de prachtige omgeving!

De leukste attractie hier is toch wel heel uniek: een combinatie tussen een achtbaan en een zipline! Hoe dan?! Nou, voordat je nu beelden voor je ziet van loopings en kurkentrekkers: het is vooral een zipline, maar dan eentje waarbij je aan een metalen baan hangt en automatisch naar boven wordt getrokken. Grappig: het getik ervan klinkt wel als een achtbaan. Bovenaan laat de “lift” je los en zoef je onder de baan langs, relaxed naar beneden. Verwacht dus geen gierende g-krachten, maar vooral een bijzonder en leuk ritje met kleine versnellingen.

Zipline-coaster in Ventura Park in Mexico

Het mocht eigenlijk niet….maar het is tenslotte toch een soort achtbaan, dus… handen in de lucht!

In het park vind je ook Virtual Reality en games, maar die hebben wij overgeslagen. Vooral, omdat dit voor onze kids (2 en 4) nog niet erg geschikt is.

Interactive Aquarium

Met ruim 1200 zeedieren is dit aquarium een leuke en leerzame ontdekkingsreis door de zeewereld. Het aquarium ligt in de “Zona Hotelera”, aan de oostkant van Cancun. De locatie is niet heel erg inspirerend, namelijk middenin een gigantisch winkelcentrum. Maar eenmaal binnen, merk je daar helemaal niets meer van. Het “park” is vooral voor de kids erg leuk én leerzaam. Ze kunnen roggen en zeesterren aaien, zwemmen met dolfijnen en, uiteraard, zich vergapen aan échte Nemo’s!

Zeesterren aaien in het Interactive Aquarium in Cancun

Zeesterren aaien!

De highlight is toch wel de “Aquarium Trek”. Je krijgt een speciale duikuitrusting aan, en samen met een gids daal je af naar de prachtige en kleurrijke onderwaterwereld. Geen snorkel nodig, en je kan je bril of contactlenzen gewoon blijven dragen! De totale ervaring duurt 30 minuten. Eerst 10 minuten uitleg en dan 20 minuten daadwerkelijk onderwater. Leuk: als toeschouwer kan je de hele ervaring vanaf de andere kant van het glas helemaal meemaken.

Wij hebben ook de dolfijnenshow aan het einde van de dag nog bezocht. Leuk, maar niet heel bijzonder. Dus als de kids aan het einde van de dag nog niet te moe zijn: pak ‘m vooral even mee, maar het is geen must.

Garrafon Natural Reef Park

Garrafon ligt op het prachtige eiland Isla Mujeres. Vanuit Cancun gaat er een ferry rechtstreeks naar het park. De vaartocht duurt ongeveer een half uur en is inbegrepen in het entreeticket.

Palmbomen in Garrafon op Isla Mujeres in Mexico

Palboompje, strandje, heuveltje. Meer nodig?

Het park heeft, net als Ventura Park, een goede mix tussen activiteiten en relaxen. Je kan er snorkelen, zwemmen met dolfijnen, kayakken, ziplinen en een fiets pakken om het eiland te verkennen. Na alle activiteiten in de eerder genoemde parken, waren wij wel toe aan het gedeelte “relaxen”. Heerlijk zwemmen in de “infinity pool” met uitzicht op de azuurblauwe zee, genieten van een heerlijk buffet en cocktails drinken op een van de prachtige terrassen (of in een hangmat!). Even helemaal ontspannen? Check de “Mayan Sauna”.
Infinity Pool in Garrafon op Isla Mujeres

Infinity pool Garrafon Isla Mujeres

Een van de mooiste uitzichten ooit!

Zipline en kajak in Garrafon op Isla Mujeres in Mexico

Yep.. je kan hier heel actief doen. Maar het hoeft niet…:)

Omdat wij een nogal “strak” programma hadden, hebben we van de genoemde parken niet alles kunnen zien en ervaren. Trek voor Xcaret, Ventura Park en Garrafon per park een hele dag uit. Voor het Interactive Aquarium is een halve dag voldoende. Je kan deze laatste goed combineren met een bezoekje aan het gigantische winkelcentrum. Je kan dan gelijk met de kids een ritje doen in het reuzenrad dat voor de deur staat…

John
Laatste berichten van John (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>