Kerstsfeer proeven in Hannover!

Als er één land is waar je de ultieme kerstsfeer kunt proeven dan is het wel Duitsland; bijna iedere grote stad heeft zijn eigen kerstmarkt. Dit weekend ben ik afgereisd (achja, afgereisd.. Duitsland ligt niet zo ver weg gelukkig) naar Hannover om daar de kerstsfeer te proeven...

Terwijl in Nederland het Sintfeest op het punt staat om los te barsten zit ik met kerstliedjes schallend uit mijn mp3-speler (om lekker in de sfeer te komen) in de trein naar Duitsland. Naar Hannover om precies te zijn. In samenwerking met CityZapper mag ik de kerstmarkt (of eigenlijk.. kerstmarkten!) in Hannover bezoeken. Hannover is verrassend gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland, maar voelt wel aan als ècht buitenland. De kerstlampjes schitteren me al op het station tegemoet, daar bevindt zich een schattige kleine introductie op de grote markten verder het centrum in. Ik kan niet wachten om de markten zo snel mogelijk te verkennen en mijn hongerige maag te vullen met een van de hapjes die zo lekker ruiken, maar eerst even mijn spulletjes in mijn kamer van het Grand Mussmann hotel droppen. Gelegen recht tegenover het station heb ik een prachtig uitzicht.

brezel

Heerlijke brezel

kartoffelpuffer

Mijn persoonlijke kerstmarktfavo: kartoffelpuffer!

Om kwart over drie word ik opgehaald door Elke, mijn gids. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn om over kerstmarkten rond te lopen met een gids, is het nodig om daar een gids voor te hebben? Maar het wordt geweldig! Elke is een gezellige vrouw met veel gevoel voor humor. Onze ‘tour’ begint met het kopen van warme sokken, want mijn voeten bevriezen. “Dit heb ik nog nooit gedaan tijdens een tour!” lacht ze. Het komt goed uit dat we allebei hongerig zijn, want als er iets is wat je goed kunt op de kerstmarkten dan is het eten. Op de markt aan het station beginnen we met een Brezel, een typisch gevormd broodje in zowel hartige (kaas, ham) of zoete (suiker, kaneel) variant. Daarna volgt mijn ultieme favoriet van het hele weekend: Kartoffelpuffer (kan iemand dit ALSJEBLIEFT even zo snel mogelijk introduceren in Nederland?!). Knapperige aardappelkoekjes druipend van het vet (een heel gezond weekend was het niet) gegeten met knoflooksaus of appelmoes. Ondertussen vertelt Elke me van alles over de geschiedenis van Hannover en hoe de stad in elkaar zit. Veel gebouwen zijn vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Voor sommige zijn strakke jaren ’50 gebouwen in de plaats gekomen, andere gebouwen zijn gerestaureerd en sommigen hebben het gelukkig overleefd. Het totaalplaatje is mooi; modern en klassiek door elkaar. Met de lichtjes overal is de sfeer super kerstig en romantisch. In Hannover is niet één kerstmarkt, maar een aantal verschillende themamarkten. Voor iedereen wat wils dus..

Kerstmarkt Hannover: verschillende themamarkten

Ons kerstmarktenavontuur begint op de veganistische markt. Wie had dat gedacht in het midden van alle bratwurst-etende Duitsers? Een knusse cirkel van kleurrijke kraampjes met puur veganistisch eten.  Ik hoor een meisje naast me enthousiast praten over haar vega-döner, die net smaakt als echt vlees. Als overtuigde vegetariër gaat mijn hart hier sneller van kloppen. Ook de mensen zijn ineens een heel stuk hipper. Hier maak ik kennis met de met poedersuiker overgoten Schmalzkuchen; stukjes gefrituurd deeg (zoals ik al zei.. een gezond weekend was het niet). Elke en ik eten onze Schmalzkuchen in combinatie met glühwein (een hele goede combinatie) op bankjes van stro terwijl we kletsen en ons aan een vuurtje warmen.

glühwein

Gezellig aan de glühwein met Elke

Kerstmarkt Hannover

Sfeervol centrum van Hannover

Een stukje Finland op de Kerstmarkt van Hannover

We vervolgen ons pad naar de Finse markt. Ik ben nooit in Finland geweest, maar het voelt echt precies zoals ik me Finland voor zou stellen. Hoge kerstbomen, trendy en minimalistisch. Hier smullen we van glögg (Scandinavische variant van glühwein) en een broodje gerookte zalm. De traditionele kerstmarkt bevindt zich in het hartje van het centrum, rondom een prachtige gotische kathedraal. Daar vind je veel eten (o.a. alles wat al genoemd is, bratworsten, gebakken champignons, glühwein, punch, gesuikerde appels, gesuikerde noten, snoep en nog veel meer), souvenirtjes voor in de kerstboom en draaimolens voor kinderen. Verder zien we ook nog de middeleeuwse markt waar de verkopers in kostuums rondlopen en de kraampjes typische producten en cadeauartikelen verkopen. Zo zie ik een kraampje waar een man ter plekke stoere stenen lampen aan het uithakken is.

Glögg

Glögg op de Finse markt

Kerstmarkt Hannover

Originele sieraden op de middeleeuwse markt

Onze laatste stop is de Erlebnis ZOO. Overdag een bekende en geliefde dierentuin en nu rondom de kersttijd is er een speciale kerstmarkt aan toegevoegd. We trekken schaatsen aan en glijden klunzig rond over de tijdelijke schaatsbaan en roetsjen in een band van een soort rodelbaan af. Als kinderen zo blij! Helaas is het tijd om afscheid te nemen van Elke en ik heb na deze dag meer het gevoel alsof ik met een vriendin op pad ben geweest dan met een gids. ’s  Avonds in mijn hotel stap ik in de douche en die geeft me een aangename verrassing; gekleurde lampjes gaan aan en ‘singing in the rain’ van Gene Kelly begint spontaan te spelen zodra ik de douche aanzet!

De volgende ochtend nog zo’n leuke verrassing.. Als ik mijn kamerdeur open, staat er een schoentje gevuld met lekkernijen voor mijn deur. Na een goed ontbijt ga ik op pad om vandaag een groot stuk van het centrum te zien en me nog iets meer in de kerstmarkten te verdiepen. Ik volg hierbij de ‘red line’. Letterlijk een rode lijn die door het centrum van Hannover loopt en je langs alle bewonderenswaardige plekken neemt, hoe gemakkelijk wil je het hebben? Ik zie het oudste gebouw van Hannover (uit de 16e eeuw), kerken, het operahuis, het imposante raadhuis, parken (Hannover is de groenste stad van Duitsland), aangelegde meertjes en natuurlijk heel veel kerstsfeer in de vorm van lichtjes, kraampjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Tussendoor drink ik lekkere koffie bij Balzac coffee; appel-kaneel koffie, om in de sfeer te blijven.

stadhuis Hannover

De townhall van Hannover

De rode lijn

Walking the red line!

Bezoek zelf eens een kerstmarkt in Duitsland

Kort samengevat zou ik iedereen kunnen aanraden om de kerstmarkten in Hannover te bezoeken! Ik weet natuurlijk niet hoe de kerstmarkten in andere steden zijn, maar dit was wel zo’n leuke ervaring! Hannover is op zich al een mooie, historische stad en met de kerstsfeer is het helemaal uniek. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf Nederland met de trein; kijk hiervoor op de website van Deutsche Bahn. Er zijn leuke souvenirs, heerlijk eten en fijne overnachtingsmogelijkheden. Wanneer je een nachtje in Hannover spendeert heb je net even wat meer tijd om alles uit je weekend te halen. Zondagmiddag zit ik moe en voldaan in de trein, met wederom kerstliedjes in mijn oren.. Laat maar komen de kerst!

Tekst en foto’s: Jessica Groenestijn

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>