De rode draad van Hannover

Op weg naar Berlijn passeer je Hannover. Via de Autobahn A2 of per spoor. De meeste mensen trappen het gas nog eens in of blijven in trein zitten. Of deze dertiende stad van Duitsland de moeite waard is vragen ze zich niet echt af. En dan ook nog eens in de winter. Wij namen de rood witte DB trein en zoefden in een kleine vier uur comfortabel naar Hannover. En stapten uit voor het weekend.

Gek op kerst

Duitsland is dol op de kerst. Vaak worden vanaf eind november de kerstmarkten opgebouwd. En dat is geen braderie met een kersttintje. Nee, het is een complete binnenstad die is omgebouwd tot een kleurrijk kerstfestijn met ontelbare lampjes, arrensleeën, rendieren en dikke kerstmannen. Iedere avond een gezellige drukte aan de kraampjes met glühwein en bratwurst. Hannover is geen uitzondering. Er zit zelfs een heel concept achter de kerstmarkt van Hannover.

Iedere straat heeft ten eerste zijn speciale verlichting. Daarnaast zijn er meerdere thema’s op basis waarvan de kerstmarkt is opgebouwd. Zo gaat een deel van de kerstmarkt terug in de tijd naar de middeleeuwen. Zwaarden, vuurspuwers en mooie kostuums tussen het kerstpubliek. Bij het Finse dorp worden de zalmpjes gerookt op een vuurtje en is de glühwein vervangen door Glögi. Mysterieus oogt het fairytale forest. Rondom een fontein is onder een groot aantal naaldbomen een knus sprookjesbos gevormd waar de nodige glaasjes glühwein en bier worden genuttigd. Voor de kleintjes is er keuze uit talloze draaimolens en carrousels. En natuurlijk puilt een kerstmarkt uit van stalletjes die de nodige kerst prullaria aanbieden. Vrolijk, sfeervol en uitnodigend is het zeker op de donkere dagen van december. Het is een waar familiefeest dat een maand duurt. Waarna kerstmis zelf nog moet worden gevierd.

kerstmarkt Hannover

Hannover kerstmarkt

kerstmarktkerstmarkt

Grill Imbiss Hannover kerstmarkt

Hannover kerstmarkt

Rode lijn volgen

Smeulende puinhopen resteerden na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hannover werd gedurende de oorlogsjaren zo goed als met de grond gelijk gemaakt. Wonderbaarlijk genoeg bleef één van de mooiste bouwwerken van de stad redelijk gespaard. Het Neues Rathaus is indrukwekkend en een symbool van de stad geworden. Vier tafels met een maquette van de stad staan op de begane grond opgesteld. Van een middeleeuwse nederzetting tot aan een snelgroeiende stad net voor de oorlog. De tafel van 1945 toont een plat gebombardeerde stad. En de vierde tafel de maquette van het hedendaagse Hannover.

Een moderne stad waar een rode streep met een lengte van 4,2 kilometer door heen is getrokken. In de volksmond bekend als de ‘Red Thread’. Een route die leidt langs de 36 bezienswaardigheden die de stad heeft benoemd. Handig als een soort van ‘do it yourself tour’. De bezienswaardigheden zijn bovendien genummerd. Dat de route iets meer dan vier kilometer telt zegt ook iets over de compactheid van de stad. Bovenal is het openbaar vervoersysteem uitstekend waardoor je je snel binnen de stad kunt verplaatsen. De U-bahn, de Duitse metro, rijdt frequent en heeft best een groot bereik. Kröpcke is het station midden in het centrum. Echt fietsweer is het helaas in december vaak niet echt. Want juist de fiets is het meest geschikte vervoersmiddel in de stad. Overal zijn fietspaden of stroken.

De Rode Draad van Hannover

Red Thread

Hannover 1939

Kröpcke is het U-bahn station midden in het centrum

Zo groen als gras

Vijftig procent van de stad is groen. En dat is best veel. Een groot deel van het groen komt voor rekening van het Eilenriede park. Dat geen park maar een officieel stadsbos is. Bovendien ook nog eens het grootste stadsbos van Europa. Ideaal voor een fietstochtje of hardlooprondje. Aan de rand van het stadsbos ligt een mooie speeltuin. In de winter – zonder sneeuw, als het vies en nat is, mist het bos een stukje aantrekkingskracht. Hetzelfde geldt voor de Herrenhausen Gardens die kort gewiekt en winterklaar bij lange na niet dezelfde glans als in de zomer hebben.

Eilenriede park

Hannover Zoo

Ook sfeervol in de winter is Hannover Zoo waar tussen de kinderboerderij en speeltuin een heuse Winter Zoo is ingericht. Compleet met schaatsbaan en mini kerstmarkt. De dierentuin profileert zichzelf als ‘Erlebnis Zoo’. Een groepje pauwen loopt vrij rond nabij de entree te kraaien. Een enorm harig achterwerk blokkeert het glas bij het verblijf van de nijlpaarden. Twee van zijn soortgenoten zwemmen geïnteresseerd langs de andere glazen zijde. Best aardig om dit logge beest eens van dichtbij te aanschouwen.

Twee bezoekers openen het hekje naar een looppad langs de vijver van de pelikanen. Een aantal anderen staat wat twijfelachtig te kijken. Vier forse pelikanen staan wel heel dicht bij het pad. Nadat we onbevreesd ook het verblijf inlopen verandert de sfeer. Het grootste exemplaar draait zich en komt op intimiderende wijze dichterbij met de snavel open. We versnellen naar een sprintje en horen de poten achter ons het tempo ook opvoeren. Bij het andere hekje aan de overkant staat zijn maatje al te wachten om te ontsnappen. Om onze belager te ontkomen moeten we hekje wel openen. En hopla, de pelikaan neemt de benen. Zeker een belevenis.

Eén van de meest populaire beesten is de ijsbeer. Hij mag zich verheugen woonachtig te zijn in het fraai aangelegde gebied gebaseerd op het Canadese Yukon. En is ook van best dichtbij te bewonderen. Zo zijn er in totaal zes themawerelden waar de dieren van aardig dichtbij te zien zijn.

Erlebnis Zoo Hannover

Dierentuin van Hannover

Hannover Dierentuin

Belevenissen tussen de dieren

Een zwemmend nijlpaard in de Hannover Zoo

De ijsbeer verblijft in de nagebootste Canadese Yukon

IJsbeer in de Hannover Zoo

Citytrip in de winter

Het weer en het seizoen heeft vaak invloed op de beleving van een stad. Hoogzomer met volle terrasjes waarbij het tot laat in de avond nog licht is maakt een stad vriendelijker dan in de winter met een miezerregen bij een graad of drie terwijl het om vier uur in de middag al duister begint te worden. Hannover is een toegankelijke stad waar je in donkere dagen ook prima terecht kunt en daarmee een prima alternatief voor de wat meer bekende Duitse steden.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>