“La Isla Bonita”, oftewel het mooie eiland, is de bijnaam die de bewoners van de Canarische eilanden hebben voor het altijd groene La Palma. En terecht. Een ontdekkingstocht op dit eiland is een ontdekkingstocht in een andere wereld. Terug in de tijd, toen de natuur nog overheerste. Wandelen door ongerepte schoonheid is niet meer dan normaal. Zelfs ’s nachts kijk je nog je ogen uit naar de pikdonkere hemel vol met sterren. Op La Palma kom je tot rust. Waar het massatoerisme op Tenerife en Gran Canaria in sommige plaatsen op je af komt, vind je op La Palma enkel het ecotoerisme, een handjevol natuurliefhebbers.

Een steil eiland

Dit meest noordwestelijk gelegen eiland ligt op 60 kilometer afstand van Tenerife en is ongeveer 3 miljoen jaar geleden ontstaan door een enorme eruptie op de zeebodem. De voet van het eiland ligt op maar liefst 3500 meter beneden de zeespiegel en het hoogste punt op 2400 meter erboven.

natuur La Palma

Geen vlak stuk te bekennen op het eiland

Met een grootte van slechts 42 kilometer lang en 24 kilometer breed denk je het eiland zo rond te kunnen rijden, maar door de grote vulkaankrater die het grootste deel van het eiland beslaat kan je uren lang kronkelen over weggetjes voordat je de andere kant van het eiland hebt bereikt. De wegen die vanaf de kust landinwaarts lopen gaan vrijwel direct omhoog. La Palma behoort dan ook tot één van de steilste eilanden ter wereld.


vetplanten barranco's

Droge barranco’s met vetplanten aan de westzijde

laurierbomen barranco's

Met laurierbomen begroeide barranco’s aan de oostzijde

Vulkanisme

Restanten van vulkanische activiteiten zijn overal op het eiland terug te vinden. Op het zuidelijk deel van het eiland ligt de Cumbra Veja, een actieve vulkanengroep die in totaal 120 vulkanen telt over een lengte van 18 kilometer. De laatste uitbarsting dateert uit 1971. Het zwarte gesteente rondom deze laatst uitgebarsten vulkaan heeft nog nauwelijks begroeïng. Dit geeft een sterk contrast naast de felblauw gekleurde oceaan.

vulkaantoppen Cumbra Veja

Uitzicht op de vulkaantoppen in het zuiden

lava Cumbra Veja

Een sterk contrast van blauwe zee en zwart lavasteen

In het noorden ligt Nationaal Park Caldera de Taburiente, de enorme erosiekrater met een diameter van 10 kilometer. Het park kan langs meerdere kanten worden ontdekt maar je moet er wel je wandelschoenen voor aantrekken! De bodem van de krater bestaat uit een rivier met aan weerszijden de kraterwand die begroeid met bossen en struiken steil omhoog loopt. Over de kraterwand lopen is ook mogelijk. Via deze route passeer je de hoogste top van het eiland, Roque de las Muchachos, op 2426 meter hoogte.

kraterbodem Nationaal Park Caldera de Taburiente

Een oranje kleurende rivier op de kraterbodem

kraterwand Nationaal Park Caldera de Taburiente

Lopen over de kraterwand

Oerbos in het noorden

La Palma is het hele jaar door bedekt met groene vegetatie. Dit komt door de passaatwinden van de oceaan die door de bergen worden vastgehouden en zorgen voor veel nevel. Langs de buitenrand van de krater zijn onder andere door het water grote barranco’s gevormd die in het noordoosten van het eiland vol gegroeid zijn met veel laurierbomen en varens. Dit laurierbos behoort tot het oerbos van de Canarische eilanden. Dit oerbos stond voor de ijstijd ook in Europa, je krijgt hier dus een goede indruk van hoe Europa er vroeger uit heeft gezien.

oerbos La Palma

Het oerbos van La Palma

Varens diepe barranco’s

Diepe barranco’s begroeid met varens

Onderwaterparadijs

Er gaat niets boven een duik in de zee na een dagje wandelen in de bergen! Op La Palma zijn een aantal gitzwarte vulkaanstranden en waar geen strand is, vind je natuurlijke zwembaden. Door het heldere water kan je ook goed snorkelen langs de kust. Voor het strand in de hoofdstad Santa Cruz is er zelfs een snorkelparcours gemaakt waar je met rustig water zelfstandig doorheen kunt snorkelen.

La Palma, La Isla Bonita

Prachtige kustlijn met helder water en de bekende inheemse drakenboom

Meer informatie

Heb je interesse gekregen in dit eiland? Bezoek dan eens de officiële toeristen pagina Visit La Palma. Voor het wandelen is het aan te raden van tevoren een wandelgids aan te schaffen. Deze is verkrijgbaar bij o.a. ANWB.

Huurauto La Palma

De beste manier om het eiland te verkennen

Margriet
Latest posts by Margriet (see all)
 1. Sylvia van Reems zegt:

  Wauw Margriet,
  Super mooi geschreven en prachtige foto’s gemaakt door Chris begreep ik. Zelf ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om deze eilanden te ontdekken/bezoeken maar wie weet in de toekomst. Ze liggen zo dichtbij…. Komt vast nog een keer.

 2. Havinga zegt:

  Een prachtig eiland!

  Helaas ,we hadden de koffers nog niet uitgepakt,of we zagen helicopters vliegen …bosbranden.
  In de zee allemaal zwarte stofjes en toch wel wat paniek onder de mensen.
  Maar na een aantal uren waren de branden onder controle.
  Heel bijzonder ook het zwarte strand!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>