Werken in Lissabon

De Portugese hoofdstad is een echte wereldstad. Een unieke. De "Stad op zeven heuvels" kent haar gelijke niet. Een bezoek aan de stad die eens ook hoofdstad was van een machtig wereldrijk, waar nu de melancholie weerklinkt uit de fadomuziek, is voor een iedere reiziger een must. Maar deze stad leer je pas echt kennen als je er voor langere tijd verblijft.

Werken in Lissabon

En voor dat laatste heb ik gekozen. Inmiddels ben ik alweer een half jaar werkzaam in een van de mooiste steden ter wereld. Lissabon kent een groot aantal internationale callcenters, de banen liggen er werkelijk voor het oprapen. Voor een ieder is er wel een project te vinden in zijn moedertaal. Sommige bedrijven regelen huisvesting voor je, dus dat hoef je zelf niet te regelen. Het enige wat je hoeft te doen is je Nederlandse verzekering op te zeggen, je uit te schrijven bij de Nederlandse gemeente, de nodige documenten te sturen naar het bedrijf waar je gaat werken en je vliegticket te boeken.

En dan kun je gaan genieten van wat Portugal heeft te bieden! Van de bijna altijd schijnende zon; van de nabijheid van en uitzichten op de Atlantische Oceaan; van de mensen die nooit haast lijken te hebben; mensen die je bijna aan de hand meebrengen naar een plaats als je vraagt waar zich iets bevindt; van de altijd opgewekte supporters van Sporting en Benfica; van de bijzondere wijken in Lissabon; van de bijzondere grote en kleine stadjes; van prachtige kloosters en andere monumenten; van stranden die soms behoren tot de wereldtop.

Lissabon – een echte wereldstad

Wandelend door de smalle steegjes van Alfama en Bairro Alto, de wijken in het centrum die de grote aardbeving van 1755 grotendeels hebben overleefd, waan je je in vervlogen tijden. In de steile, soms doodlopende steegjes waan je je in een labyrint. Klimmen en dalen leidt hier langs – soms vervallen – kleurrijke huizen, soms betegeld met azulejos, en veel wasgoed dat in de zon hangt te drogen. Een nostalgisch gezicht. En erg fotogeniek. Vooral de Miradouros in deze wijken of met uitzicht op deze wijken en de rivier de Taag. Datzelfde geldt voor de wijk Baixa, de benedenstad, en de voorstad Bélem, waar de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon zijn te vinden.

Een in 1755 door de grote aardbeving verwoeste kerk in de wijk Chiado, huisvest tegenwoordig Lissabons Archeologisch Museum

Archeologisch Museum

Een in 1755 door de grote aardbeving verwoeste kerk in de wijk Chiado, huisvest tegenwoordig Lissabons Archeologisch Museum

Maar als je in Lissabon voor langere periode werkt, heb je dit op een gegeven moment allemaal gezien. Hoe prachtig de oude stadswijken, de monumenten van Bélem, de Ponte 25. de Abril, het Praça do Comércio en het Castelo de São Jorge ook zijn, en hoe vaak je ook met tram 28 een rondje hebt gemaakt in de stad, op een gegeven moment wil je iets anders. Iets anders dan die drukke plaatsen waar zoveel toeristen komen en de clubs en bars in genoemde wijken. En iets anders dan de ´verplichte´ (maar overigens geweldige) dagexcursies vanuit Lissabon: Cascais en Estoril, Sintra, Cabo da Rocha, Quéluz, Mafra en Óbidos. Wanneer je dat allemaal kent, is het tijd voor minder voor de hand liggende plekken.

Sintra

Het Moorse kasteel en het Nationaal Paleis van Sintra liggen te midden van een wijds en adembenemend natuurlandschap

Ontwijk de massa

Ik ging op zoek naar andere plekken. Plekken die de moeite waard zijn te bezoeken buiten het centrum van Lissabon. Zo kwam ik terecht in boeiende wijken zoals Estrela en Saldanha. Hier vind je her en der zeer mooie architectuur. En de koffie en uit eten gaan is er goedkoper dan in het centrum. Verder bezocht ik boeiende musea, zoals Museu Calouste Gulbenkian en Museu Nacional do Azulejo, die ik een ieder zou aanraden die langer in Lissabon verblijft.

Ook heb ik binnen Portugal gereisd in mijn vakantieperioden. Zo heb ik een dagtocht met het vliegtuig gemaakt naar Porto. Ja, je leest het goed, met het vliegtuig! Voor niet meer dan 35 euro retour. Natuurlijk een paar dagen naar de Algarve gegaan, naar onder andere het mooier dan verwachte Faro, de schitterende stranden van Lagos en – natuurlijk – uitgaansstad bij uitstek, voormalig vissersdorp Albufeira. En verder heb ik veel dagtochten gemaakt. Heel veel. Aanraders binnen ongeveer twee uur reisafstand zijn onder andere het kasteel en strand van Sessimbra, het centrum en kasteel van Setúbal, natuurgebied Serra da Arrábida tussen voorgenoemde steden, de kloosters in Alcobaça, Batalha en Tomar, bedevaartsoord Fátima, voormalig visserdorpje met Nazaré met haar enorme golven en universiteitsstad Coimbra.

Het klooster van Batalha met zowel manuellistische als gotische elementen is misschien wel ‘s lands meest indrukwekkende gebouw

Het absolute hoogtepunt van binnen twee uur van Lissabon vond ik echter nabij de badplaats Peniche: de Ilhas de Berlengas. Deze onbewoonde eilanden zijn uitsluitend per boot bereikbaar en er is een maximum gesteld op de dagelijkse bezoekersstromen naar deze eilanden. Op het hoofdeiland is een gezellige haven te vinden, barretjes en een bijzonder fort. Zwemmend in turquoise water, omringd door vogels, rotsen en grotten waan je je op een tropisch eiland. Maar dan in Europa.

Taalcursus Portugees in Lissabon

Wil jij Portugees leren in het land waar de taal gesproken wordt? Kies dan voor taalcursus Portugees van EF Taalreizen in Lissabon. Onze centraal gelegen EF Taalschool geeft jou de mogelijkheid om de Portugese taal en cultuur van dichtbij te leren kennen. Breng je opgedane taalkennis onmiddellijk in de praktijk terwijl je de trendy wijk Principe Real ontdekt, een ritje in een ‘Remodelado’ tram maakt of languit op het strand ligt. Waar wacht je nog op?

Tekst en foto’s: Oscar Pauwels

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)
  1. Charles de Waal zegt:

    Beste Oscar,

    Ontzettend leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over Lissabon. Zou er zelf ook graag gaan wonen voor een langere periode. Zou graag met je in contact komen om je verdere ervaring te horen.

    Groet Charles

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>