La Palma: wandelparadijs van de Canarische Eilanden

Het eiland La Palma is een van de zeven Canarische Eilanden. Het eiland is misschien kleiner dan haar ‘broers en zussen’ maar is groots op wandelgebied. De temperatuur tikt er het hele jaar gemiddeld 23 graden aan en het wordt er nooit bloedheet waardoor het op La Palma elke dag goed wandelweer is. En door het bergachtige landschap en de hoogteverschillen wandel je elke dag dwars door vier seizoenen heen.

Van recreatieve dagjesmensen tot doorgewinterde hikers, de 1000 kilometer bewegwijzerde wandelroutes bieden voor ieder wat wils. Je wandelt er door laurierbossen, op vulkanische hellingen of langs immense ravijnen in het noorden van het eiland. We selecteerden 5 bijzondere wandel- en hiking routes op La Palma.

#1 De kleurrijke Vulkanenroute

La Palma staat bekend om de vulkanen en kenmerkende zwarte zandstranden. Tijdens een wandelvakantie op het eiland mag de Vulkanenroute dan ook niet ontbreken. De beste tijd om deze route te lopen is het begin van de zomer. Dan staat het klaverblad (Lotus hillebrandii) namelijk volop in bloei en kleurt het landschap fel geel van de bloemetjes, een feest voor het oog in combinatie met de groene Canarische pijnbomen en het zwarte vulkanische landschap. Ook hier kun je als actieve vakantieganger rekenen op adembenemende vergezichten en ruwe, dramatische landschappen.


De Vulkanenroute op La Palma

De Vulkanenroute op La Palma is populaire bij Nederlandse wandelaars (photo: P. Fernández – Visit La Palma)

#2 Door de bergen: 35 kilometer

De Rim Route loopt door het hoogste gedeelte van La Palma, rond de ‘rim’ van het Nationaal Park. Lopend van Roque de los Muchachos tot aan de Refugio del Pilar Leisure Area (El Paso) word je op de meest prachtige uitzichten getrakteerd, over beide zijden van het eiland. De totale afstand is 35 kilometer en de gehele tocht duurt ongeveer 10 uur. De route leidt onder andere langs de tagador (ontmoetingsplek uit vroegere tijden) en bijzonder gevormde pijnbomen. Wandelaars en hikers die kiezen voor dit uitdagende pad, kunnen rekenen op verschillende weersomstandigheden: door het bergachtige landschap komt er regelmatig sneeuw, mist en sterke wind voor. De Rim Route is het tweede gedeelte van het langeafstandspad GR-131, die over het gehele eiland loopt.

wandelen La Palma is prachtig

Insiders tip: wandelen op La Palma betekent wandelen door verschillende landschappen en verschillende ‘seizoenen’. Dus een creatief ingepakte backpack is het halve werk.

#3 Drakenbomen en architectuur

Hikende natuurliefhebbers halen hun hart op met de ‘Tricias – Buracas’ route die leidt naar de bijzondere Buracas drakenbomen. De route loopt door karakteristieke delen van La Palma, langs mooie voorbeelden van Canarische architectuur. Veel wandelaars beschrijven deze route als een energieke. magische route waar je ‘je batterij’ helemaal kunt opladen.

Drakenbomen op La Palma

De drakenbomen vormen een bijzonder decor op de wandelroute van Tricias-Buracas (photo: Saul Santos – Visit La Palma)

#4 Wandelen door sprookjesachtige laurierbossen

De ‘La Zarza – Cruz del Gallo’ wandeltocht is korter dan de meeste andere routes maar leidt dwars door de allermooiste laurierbossen van het eiland. Caldera del Agua en La Zarza zijn twee indrukwekkende locaties die je onderweg tegenkomt. Ondanks dat deze route door vele avonturiers bewandeld wordt, overheerst er een gevoel van stilte, begeleidt door het geluid van kabbelend water, wind die door de takken waait en fluitende vogels.

Uitzichtpunt Mirador Izcaguas

Uitzichtpunt Mirador Izcagua onderweg op de Las Tricias route op La Palma (photo: Damián Martín Brito – Visit La Palma)

#5 Naar het hart van het Nationaal Park

De ‘La Caldera’ wandel- en hike route [PR LP 13] is een semi-zware route die wandelaars naar het hart van het Nationaal Park en uiteindelijk naar het Angustias Ravijn brengt. De route begint in Llanos de Aridane en eindigt– na 28 kilometer in de benen – ook weer in dezelfde plaats. Een beschrijving en plattegrond van ‘La Caldera’ is te vinden op de website www.senderosdelapalma.com. Het meest populaire gedeelte van de route is het stuk van Mirador de Los Brecitos naar de parkeerplaats bij La Viña. Vanaf het startpunt Los Brecitos duurt de hike naar het Nationaal Park ongeveer 1,5 uur. Na een frisse duik in het koude stromende water vlakbij de lokale camping, kun je er ‘downhill’ weer vier uur tegenaan om vervolgens voldaan terug te keren bij La Viña.

Tijdens de La Caldera wandelroute op La Palma kun je dit groene natuurdecor verwachten (photo: Saúl Santos – Visit La Palma)

 1. Hi Jordi,

  Bedankt voor je vraag.

  Wildkamperen is verboden op La Palma.

  Langs een aantal bekende wandelroutes zijn echter wel primitieve campings ingericht, waar je prima kunt verblijven. Bijvoorbeeld bij Refugio del Pilar, Caldera en Balovento.

  Met vriendelijke groet,
  Dionne

 2. Heidie Mulder zegt:

  Gisteren hebben wij de Vulkanenroute gelopen van El Pilar naar Los Canarios(ongeveer 17 km). Deze route is geweldig mooi maar behoorlijk zwaar! Ook de steile stukken naar beneden in het losse zand/gesteente leiden vaak tot glijpartijen. En op sommige stukken is het een heel geklauter over grote stenen. Op de foto zie ik kleine kinderen lopen. Wij hebben er 9 uur over gedaan. Gelukkig hadden wij 6 flessen water per persoon mee en zijn de “kinderen” al 17 en 20 maar met kleintjes is dit echt geen aanrader.

  Een fotoverslag voor geinteresseerden: https://www.facebook.com/heidie.mulder/media_set?set=a.10156439776881659&type=3

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>