5x doen in Tulum

Veel toeristen kiezen ervoor om in een resort te blijven in Playa del Carmen of Cancún. Voor mij persoonlijk niet het echte Mexico. Deze steden hebben alles aangepast om het er de westerse toeristen zo comfortabel mogelijk te maken. H&M, Starbucks, Victoria's Secret, westerse restaurants, chique clubs… Het heeft het allemaal!

Wil je echter een strandgevoel in het echte Mexico beleven, dan raad ik je aan om een uurtje naar het zuiden te rijden naar het kustplaatsje Tulum. Minder toeristisch, dus ook minder ontwikkeld en meer het echte Mexico gevoel.

Playa Pescadores

Playa Pescadores

De meeste backpackers verblijven in het levendige centrum van Tulum, dat talrijke hostels heeft. Dit ligt op 4 km van het strand. Overal in de stad kun je fietsen huren, dus lekker makkelijk om je te verplaatsen. Heb je een groter budget, dan kan je verblijven in een van de hotelletjes aan het strand.

Playa de Pescadores

Het strand van Tulum is onderverdeeld in verschillende zones met elk hun eigen naam. Ik sprong in de taxi en vroeg de driver wat zijn favoriete strand was: Playa Pescadores. Hop, daar dus heen! Het strand heeft zijn naam niet gestolen: het ligt bezaait met vissersbootjes tegen azuurblauw water, witte stranden en wapperende palmbomen. Kan het nog mooier? Als je geluk hebt komt er een ‘pescador’ terug van zijn vangst en zie je pelikanen op zoek naar restjes vis. Leuk spektakel!

Playa Pescadores

Playa Pescadores

Akumal

Met een ‘collectivo’ die de hoofdstraat afrijdt (een witte minivan waarop staat Tulum – Playa del Carmen), kun je elke 5 minuten naar het badplaatsje Akumal. Deze dropt je af bij het bushokje van Akumal en dan is het nog 10 minuten wandelen naar het strand. Het is super toeristisch, maar toch een must see als je in de buurt bent! Hier kun je namelijk snorkelen met schildpadden. Zodra je op het strand komt, zullen allerlei verkopers je een tour proberen aan te smeren. Beetje belachelijk, waarom zou je een gids betalen als je gewoon zelf de zee in kan? Oké, dan kan je niet in het afgebakende gebied, maar ik begrijp nog steeds niet waarom die er is. Er hangen geen netten aan de boeien die het gebied afbakenen, dus de schildpadden kunnen gaan waar ze willen. Neem je eigen snorkelset mee en ga zwemmen buiten dit gebied, helemaal gratis en evenveel kans om schildpadden te spotten! Honger gekregen van al het zwemmen? Probeer de heerlijke ceviche bij La Cueva del Pescador, juist aan de andere kant van de parkeerplaats.

Akumal - snorkelen met zeeschildpadden

Akumal – snorkelen met zeeschildpadden

Playa del Carmen

Ben je toch benieuwd hoe het er in Playa del Carmen aan toe gaat? Neem de ‘collectivo’ (dezelfde die je naar Akumal brengt) voor 40 pesos (ongeveer 2 euro) naar het centrum van Playa del Carmen. Je kan de winkelstraat afwandelen en ook eens slenteren langs de vele clubs op het strand. Op culinair vlak kan je je ook volledig laten gaan, want hier is er zeker geen tekort aan lekkere restaurants.

Playa del Carmen

Playa del Carmen

Cenotes

Om de een of andere reden zijn er alleen in Mexico cenotes te vinden en je vindt er heel wat in de streek van Tulum. Een cenote is een natuurlijke zoetwater poel of grot. Deze zijn jaren terug gevormd door bodemerosie. Alle cenotes in een regio zijn met elkaar verbonden via ondergrondse kanalen. Hoe bizar?! Slechts enkele kun je bezoeken, omdat je er als toerist bovengronds makkelijk bij kunt komen. Het water is superhelder en mooi blauw. In de grotten leven ook vleermuizen, dus schrik niet als er eentje rakelings langs je hoofd voorbijvliegt terwijl je aan het zwemmen bent. En voor de duikers onder ons: wil je je eens wagen aan een originele duik? Een cenote is the place to be! Ik hoorde van vele duikers dat het een ervaring is om nooit te vergeten; de rotstransformaties die je te zien krijgt onder water is een uniek gegeven.

Cenote rond Tulum

Een cenote rond Tulum: super helder en mooi blauw

Ik ging naar de Gran Cenote, op 4 km van Tulum. Een andere populaire cenote is Dos Ojos, op 17 km van Tulum.

Ruïne van Tulum: Zama

Voor mij één van de mooiste ruïnes van Mexico. Niet omwille van zijn grootte, wel omwille van de locatie. Wawwwww, de Maya’s hebben een mooie spot gekozen om hun stad te bouwen! Neem zeker je zwemspullen mee. Er is een klein strandje bij het tempelcomplex, ideaal om af te koelen. Als je gaat, probeer dan zo vroeg mogelijk te gaan of juist later in de middag. De ruïnes zijn open vanaf 8 uur, maar rond 10 uur komen de tourbussen vol toeristen aan van Playa de Carmen en Cancún en is het op de koppen lopen…

Ruïne Tulum

Ruïne Tulum

Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>