5x Noodweer op vakantie

Onweer, een wolkbreuk of hagelstenen zo groot als pingpongballen. Steeds vaker krijgen we te maken met zomerstormen, blijkt uit cijfers van het KNMI. Noodweer kan behoorlijke schade veroorzaken aan je auto, tent, camper of caravan. Ook kan je vlucht door noodweer worden gecanceld. Wij geven je vijf tips en vertellen je waar je recht op hebt.

Wat als je op de camping getroffen wordt door noodweer en je kampeerspullen daardoor flinke schade oplopen? Een fikse hagelbui of een plotseling opkomende storm kan je tent al snel vernielen. Sowieso moet je voor vertrek een reisverzekering afsluiten. Dan ben je tijdens je vakantie verzekerd tegen plotselinge en onvoorziene schade. Water- of stormschade aan je tent, slaapspullen en kleding bijvoorbeeld, wordt uitgekeerd onder de noemer ‘bagage’. Controleer wel even of de maximale vergoeding afdoende is.

Zomerse (hagel)buien – tref je voorbereidingen

Als je gaat kamperen, tref dan je voorbereidingen. Geef de wind geen kans en zorg dat niet alles nat wordt. Maak je tent of vouwwagen steviger vast met extra stormlijnen of stormbanden. Zorg dat het tentdoek strakgespannen is. Een klapperende doek scheurt makkelijker. Zet de tent niet op een laaggelegen deel. En graaf er eventueel een geul omheen. Leg spullen die kunnen wegwaaien binnen of in de auto. Verwijder luifels of andere delen waar de wind onder kan slaan. Maar bij een echte storm kun je beter de boel afbreken en een goed onderkomen zoeken.

Hagelbuien komen veel voor rond de Middellandse Zee. Door het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de luchttemperatuur ontstaan geregeld fikse onweersbuien. Vaak gepaard met forse hagelbuien. Rond het Gardameer bijvoorbeeld vallen regelmatig hagelstenen met een diameter van meer dan 5 centimeter. Zet je auto, camper of caravan als het lukt in een parkeergarage in de buurt. Je kunt ook een zeil opspannen boven de auto, camper, caravan of tent. Bijvoorbeeld als je bomen hebt om een zeil aan vast te maken. Een andere manier is een paar opblaasbare zwembanden of luchtbedjes op het dak leggen en daar een zeil overheen te binden. Op diverse caravanforums staan hele creatieve oplossingen beschreven.

5 tips bij noodweer op vakantie

Naderend noodweer

Onweer – ga naar binnen

Je zult niet snel worden geraakt door de bliksem, maar de gevolgen zijn ernstig. Daarom is belangrijk te weten wat je moet doen als het onweert. Het beste is om naar binnen te gaan, daar ben je veilig. Ben je toch buiten? Schuil in ieder geval niet onder een boom. Het beste is om je zo klein mogelijk te maken. Bijvoorbeeld gehurkt te gaan zitten met je voeten bij elkaar. De bliksem zal je dan niet zo snel raken.

Bij onweer zijn tenten, polyester caravans en vouwwagens niet erg veilig. De kans op blikseminslag is vrij klein, maar schuil liever in je auto of in een gebouw. Bliksem heeft een voorkeur voor hoge voorwerpen in een open ruimte. Het is dus niet erg gunstig als je in een open veld, aan het water of vlak bij een boom staat. Blijf ook uit de buurt van metalen afrasteringen, lichtpalen en bomen. Blijf in je tent zo ver mogelijk bij de tentstokken vandaan.

Vlucht gecanceld door noodweer – dit mag je eisen

Wordt je vlucht door het extreme noodweer gecanceld? Dan heeft het geen nut een schadeclaim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij. Zij zal het afdoen als een ‘buitengewone omstandigheid’. Dit wil zeggen: een omstandigheid waar de airline géén invloed op heeft. Denk aan natuurrampen, zoals een aswolk, stakingen van het luchtvaartpersoneel, terrorisme en medische noodlandingen.

Waar heb jij als reiziger dan wél recht op? Tijdens een genoodzaakte vertraging of annulering heb jij als reiziger recht op ‘verzorging’. Dat bestaat uit gratis eten en drinken, telefoongesprekken, eventueel gratis overnachting(en) en alternatief transport. Als deze verzorging niet wordt aangeboden, kun je de gemaakte kosten later verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Vermeld dan wel de wachttijd en voeg de aankoopbewijzen bij.

Je leest er meer over in het artikel: Vlucht vertraagd? Dit moet je doen!

Schade aan je auto of caravan door noodweer

Tenzij je een garage of carport hebt, is ook je auto niet veilig voor stormschade. Vooral hagelschade loopt behoorlijk in de papieren. Het uitdeuken van al die kleine putjes in een dak is namelijk een kostbare aangelegenheid. En stormschade aan de auto of caravan is niet verzekerd met de reisverzekering. Als je een WA + beperkt casco of een volledig cascoverzekering hebt, wordt deze schade gewoon vergoed. Heb je alleen de verplichte WA-dekking, dan moet je de schade zelf betalen. Ook schade door bijvoorbeeld een boom die op je auto valt, vergoedt je autoverzekering alleen als je een (beperkt) cascodekking hebt. Overigens verschilt het per verzekeraar of deze vorm van autoschade invloed heeft op je opgebouwde no-claimkorting. Zoek dit vooraf daarom even uit.

Hopelijk helpen deze tips je bij het voorkomen of oplossen van vervelende situaties tijdens (en na!) je vakantie.

Dionne
  1. Wij hopen komend zomer op vakantie te gaan naar het Middellandse Zee gebied. We zijn daar al eens eerder geweest en hebben toen flinke schade aan de auto opgelopen door een hagelbui. Wat een slimme tip om een zeil te spannen boven de auto, dat zullen we proberen te doen. Schadeherstel is natuurlijk een optie, maar schade voorkomen is nog beter.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>