Welk land verdient het?

Toerisme kan op populaire bestemmingen leiden tot werkgelegenheid en economische ontwikkeling, maar hoe moet je nou bepalen waar je je geld het best kan besteden? Verdient het ene land de dollars van zijn bezoekers meer dan het andere?

Welke landen zijn de meest ethische? De winnaars voor 2013 zijn: Barbados, Kaapverdië, Costa Rica, Ghana, Letland, Litouwen, Mauritius, Palau, Samoa en Uruguay.

Toerisme kan op populaire bestemmingen leiden tot werkgelegenheid en economische ontwikkeling, maar hoe moet je nou bepalen waar je je geld het best kan besteden? Verdient het ene land de dollars van zijn bezoekers meer dan het andere?

Dat is het idee achter de lijst met tien bestemmingen, samengesteld door de Ethical Traveler, die sinds 2006 jaarlijks een gids publiceert voor de beste ethische bestemmingen in de derde wereld.

Jeff Greenwald, directeur van Ethical Traveler, zegt dat hij hiermee probeert landen te belonen die proberen het juiste pad te bewandelen. En reizigers kunnen hetzelfde doen: beloon ethische landen of in ieder geval de landen die zich in de goede richting bewegen, door juist daar je tijd en geld te spenderen.

“Instead of punishing countries for doing bad things, we’re trying to offer a carrot, rewarding countries in the developing world that are really trying to do the right thing.”

Welke landen verdienen jouw geld?
Welke landen zijn de meest ethische? De winnaars voor 2013 zijn: Barbados, Kaapverdië, Costa Rica, Ghana, Letland, Litouwen, Mauritius, Palau, Samoa en Uruguay. Deze tien landen scoorden goed op drie belangrijke gebieden: sociale zekerheid (gemeten door indicatoren zoals kindersterfte, economische vrijheid en misdaadcijfers); bescherming van het milieu en de mensenrechten (met inbegrip van pers en politieke vrijheden, evenals homo-rechten).

Greenwald legt uit dat landen in principe een goede infrastructuur voor toeristen moeten hebben om kans te maken op de lijst te komen. De uitzondering op de lijst van 2013 is Letland. De lijst wordt namelijk ook gebruikt om plaatsen te promoten die een rolmodel voor andere landen in hun regio kunnen vormen. Letland verdient hoge cijfers voor de verbetering van de milieu-inspanningen en de verbeterde mensenrechten, en de parken en natuurreservaten vormen een geweldige off-the-beaten-path trip. Gauja Nationaal Park, waar je kan wandelen, fietsen en kanovaren en de hoofdstad Riga zijn een paar van de hoogtepunten van het Baltische land.

Centrale Markt Riga

Verantwoord reizen
Reizigers kunnen hun geld het best besteden bij lokale bedrijven, om ervoor te zorgen dat hun financiële steun in het land blijft. Maar dat vereist een goede infrastructuur, iets dat niet alle arme landen hebben. In dat geval zou toerisme juist druk kunnen zetten op landen met dergelijke uitdagingen. Ook Erica Avrami, werkzaam bij het World Monuments Fund (WMF) vindt dat landen naar behoren moeten worden voorzien, zodat de toestroom van reizigers de lokale gemeenschappen of het culturele erfgoed niet overweldigdt. De lijst is een prachtig idee, maar vergeet niet dat je als reiziger ook een bepaalde verantwoordelijk hebt!

“They need help from other sources, and when tourism is strong and can be an asset as opposed to a liability, then travellers can visit,” Greenwald explained.

In welk land geef jij je geld het liefst uit als je het op deze manier bekijkt? Heb je zelf een ethisch dilemma? Ook dan kan je het ons laten weten!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>