Warmië en Mazurië het Land van Duizend Meren

'Het land van duizend meren': dat is de bijnaam van de regio Warmië en Mazurië in Polen. En dat is nog een understatement. Na Finland is Polen namelijk het land met de meeste meren van Europa: alleen al in Warmië-Mazurië liggen er maar liefst 2.600. Reis je met ons mee naar Warmië en Mazurië? Een prachtige en nog onontdekte vakantiebestemming in het noordoosten van Polen.

Warmië en Mazurië, het merengebied in Polen

Je kent Polen misschien vooral van fraaie stedentrips naar Krakau of Lublin. Of van wandelen in het Poolse Reuzengebergte en betaalbare wintersport. Maar ook in de zomer is er in Polen genoeg te beleven. Ga bijvoorbeeld eens op zomervakantie naar het merengebied in Polen, in het noordoosten van het land. Hier vind je uitgestrekte blauwe meren, schaduwrijke oerbossen vol wild en een onontdekt natuurlandschap: welkom bij de Mazurische meren, ver weg van het massatoerisme.

Olszty Ukiel Meer Warmië en Mazurië

Het Mazurisch Merenplateau, ook wel de Mazoerische Meervlakte genoemd (Pools: Pojezierze Mazurskie), is een merengebied in noordoostelijk Polen met meer dan 2000 meren.

Toevluchtsoord voor dievenbendes, smokkelaars en struikrovers

De bossen van Warmië en de meren van Mazurië vormen het perfecte toevluchtsoord voor wie even wil ontsnappen aan het drukke leven. Dit dunbevolkte gebied vol kleine riviertjes, kreken en meren was in de vorige eeuwen erg geliefd als schuiloord voor dieven, rovers en smokkelaars. Een jager die zo’n rover kon doden, kreeg zelfs een jachtpremie. Deze mensenjacht is intussen al lang verleden tijd. Gelukkig, want tegenwoordig kan je hier als toerist eindeloos ronddwalen.

Kajaken op Krutynia

Natuurlijke rijkdommen

Kuddes Moeflons struinen over de uitgestrekte heidevelden, terwijl zwanen rustiger dobberen over de azuurblauwe meren. Zwarte ooievaars wachten geduldig aan de waterkant op hun aas, vanuit de lucht gadegeslagen door witte arenden en aalscholvers. In Warmië en Mazurië zie je de natuur zoals uit een oud prentenboek. Glooiende heuvels, donkere bossen, talrijke dieren en dromerige dorpjes. Het waterrijke gebied is een natuurlijk paradijs voor ooievaars, bevers, wasberen, de Europese bizon en Poolse paarden. Ongetwijfeld is het Mazurische merengebied een van de mooiste landschappen van Europa. Een magisch stuk natuur dat zich kenmerkt door de vredige kalmte in de enorme bossen en natuurparken, kristalheldere rivieren en meren, honderd jaar oude lanen en uitgestrekte heidevelden. Er zijn vijf landschapsparken en talloze natuurreservaten.

Land van duizend meren Warmië en Mazuriëmouflon polenWarmië_Mazurië_bizon

Uitgestrekte blauwe meren, schaduwrijke oerbossen vol wild en een onontdekt natuurlandschap: welkom bij de Mazurische meren, ver weg van het massatoerisme.

Olsztyn – hoofdstad van het Land van Duizend Meren

Trots gelegen op de groene heuvels boven de rivier Łyna, ligt de historische stad Olsztyn. Olsztyn is de grootste stad in de regio Warmina-Mazurië. Het is dé toegangspoort voor een reis door het merengebied.

Olsztyn

Deze stad werd beroemd door één van zijn belangrijkste inwoners, Nicolas Copernicus. Copernicus verbleef periodes van zijn leven in Olsztyn als geestelijke én astronoom in het gotisch kasteel, waar nu het Museum van Warmië en Mazurië is gevestigd. Zijn ontdekking dat de aarde en de planeten om de zon draaien zorgde voor een intellectuele revolutie. In de kamer waar hij woonde kan je een tentoonstelling bekijken. In Olsztyn kan je verder ook een planetarium bezoeken en een astronomisch observatorium. Overnachten in Olsztyn kan o.a. in het luxe maar betaalbare Hotel Marina Club of het Tiffi Boutique Hotel.

Olsztyn Copernicus beeld

De parel van Olsztyn is het historische stadscentrum, waar je het kasteel kunt bezoeken waar Copernicus zijn astronomische ontdekking deed. Je vindt hier tevens een standbeeld ter ere van Nicolas Copernicus.

De wind in de zeilen!

Het Land van de Duizend Meren is een mekka voor zeilers. De waterroutes in Mazurië betaan uit een netwerk van kanalen die verschillende meren tussen Pisz, Węgorzewo en Ruciane-Nida met elkaar verbinden. Het Grote Mazurische Merenpad is meer dan 130 km lang (met vertakkingen naar Ryn en het Nidzkie-meer). Hier kan je in alle rust zeilen in de omgeving van weelderige natuur, schone lucht en fluitende vogels. Klinkt geweldig, toch? Meer informatie over zeilen in Warmië en Mazurië vind je hier.

Zeilen in Warmië en Mazurië

Zeilen in Polen? Op nog geen 1400 kilometer van Nederland ligt een prachtig merengebied dat zich qua grootte kan meten met Friesland. Mazurië is nog onontdekt door het grote publiek en relatief goedkoop.

Waterbouwkundige pareltjes

Er zijn vele historische waterbouwkundige attracties in de regio. Bijvoorbeeld de draaibrug in Giżycko, de enige in z’n soort in heel Polen. Daterend uit het einde van de negentiende eeuw dient deze draaibrug volledig handmatig te worden geopend en gesloten. Een oude ‘brugwachter’ is verantwoordelijk voor deze taak. Het openen of sluiten van de 100 ton wegende brug duurt wel 5 tot 10 minuten en is heel bijzonder om te zien. Het Mazurski kanaal, dat de lokale wateren moest verbinden met de Baltische Zee. De draaibrug in Giżycko is uniek in geheel Europa.

Elblag kanaal

Iedereen kent het Suezkanaal, het Panamakanaal of het Canal Grande van Venetië – maar heb je wel eens van het Elbląg-kanaal (Kanał Elbląski) gehoord? Het is een kanaal van 48 km (195 km inclusief de meren die worden aangedaan) tussen Elbląg en Ostróda. Het is een historisch monument, geopend in 1860, waarbij boten over een rails worden verplaatst. Het zorgt voor de overbrugging van een hoogteverschil van maar liefst 100 meter.

Voor de avonturiers: een meerdaagse kanotocht op de Krutynia rivier

Dit is één van de mooiste kanotochten van Europa. De rivier de Krutynia heeft een cultstatus onder kajakkers en trekt ieder jaar duizenden toeristen. Het hele parcours kan in meerdere dagen per kajak worden afgelegd, of alleen geselecteerde delen van het traject. De stroming van de rivier de Krutynia is traag en de rivier heeft talloze bochten. Het hele kajaktraject is 109 km lang en het duurt 7 tot 8 dagen om het hele traject te volgen. Beginnend in Sorkwity en eindigend in Ruciane Nida, gaat het door 20 meren, 8 rivieren, 2 kanalen en 6 (!) natuurreservaten. Men kan de flora en de fauna (ook onder water) bewonderen en van dichtbij de grootste vogel van Europa spotten- de knobbelzwaan. Over de hele lengte van de rivier de Krutynia zijn punten om kajaks te huren. Meer informatie over kajakken op de Krutynia rivier vind je op https://mazury.travel.

Krutynia rivier

Actieve vakanties in Warmië en Mazurië

Wie houdt van een actieve vakantie vindt in Warmië en Mazurië veel van zijn gading. Zo zijn in de omgeving van de Mazurische meren talrijke wandel- en fietsroutes uitgezet. Met zijn rijkdom aan water biedt Warmië en Mazurië uiteraard ook volop mogelijkheden om te kanoën, vissen en duiken. Meer informatie over actieve vakanties in Polen vind je hier. En wil je zelf op fietsvakantie in Polen? SNP reizen heeft een 9daagse fietsvakantie langs boerderijen en pensions. Je fietst langs de prachtige Mazurische meren en uitgestrekte loofbossen, het thuisland van zeearenden, otters en elanden.


Reisgids Warmië en Mazurië

Warmië en Mazurië – het schitterende “duizend meren gebied” – is een heuvelachtige, beboste regio, waar je een fantastische vakantie kan doorbrengen in de ongerepte natuur. Je vindt er natuurreservaten, musea, talloze bezienswaardigheden en attracties en vele mogelijkheden om watersporten of extreme outdoorsporten te beoefenen.

Warmië en Mazurië zijn het gemakkelijkst te bereiken met de eigen auto (1300 km vanaf Utrecht) of een huurauto vanaf de luchthavens Gdansk of Warschau.

Overnachten in Olsztyn kan o.a. in het befaamde Hotel Marina Club of het Tiffi Boutique Hotel.

Warmië en Mazurië zijn goed te combineren met andere bestemmingen in Polen. Pharos Reizen van de ANWB heeft hiervoor een mooie route in een 17-daagse rondreis door Polen. Deze route gaat precies langs de highlights van Polen.

Klik hier voor de officiële website van de regionale toeristische organisatie van Warmië en Mazurië.

Toeristische informatie over Polen in het Nederlands: www.polen.travel/nl.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>