Top 5 mooiste begraafplaatsen ter wereld

Beetje luguber onderwerp, de mooiste begraafplaatsen ter wereld. Begraafplaatsen lijken nauwelijks "bestemmingswaardige" toeristische attracties. Maar sommige zijn zo bijzonder, mooi of ronduit fascinerend dat toeristen er elk jaar met honderdduizenden naartoe trekken. Dit zijn vijf van 's werelds mooiste begraafplaatsen die het bezoeken meer dan waard zijn.

Mooiste begraafplaatsen ter wereld

Op reis bezoeken wij geregeld begraafplaatsen. Begraafplaatsen hoeven niet altijd luguber te zijn. Ze kunnen een adembenemende oase van rust zijn. En tegelijkertijd vertelt iedere grafsteen een verhaal. Deze vijf mooie begraafplaatsen in de wereld zijn zeker een bezoek waard. En ooh ja, zorg dat je zelf een goede uitvaartverzekering hebt afgesloten. Ook als je op reis bent.

Panteón Antiguo de Xoxocotlán, Mexico

Er zijn maar weinig ceremonies ter ere van de doden zoals Dia de los Muertos in Mexico. We schreven er eerder een interessant artikel over, Dag van de doden in Mexico. Er is geen betere plek ter wereld om deze jaarlijkse viering te ervaren dan Panteón Antiguo de Xoxocotlán.

Elke 31 oktober komen hier duizenden lokale bewoners samen, die kruiwagens vol verse roze en oranje bloemen meebrengen. Als onderdeel van hun jaarlijkse Dia de los Muertos traditie maken ze de graven van hun dierbaren schoon, steken kaarsen aan, zingen liedjes en drinken mezcal om de dierbare overledenen te eren. Foto’s maken is toegestaan, mits je respectvol bent en het vooraf vraagt.

Dia de los Muertos

Día de los Muertos herenigt ieder jaar Mexicaanse families met hun overleden dierbaren.

Dia de los Muertos parade.

De parades tijdens Dia de los Muertos gaan kilometers door de stad en hele families gaan verkleed en al de straat op om naar dit kleurrijke tafereel te kijken.

Père-Lachaise, Parijs, Frankrijk

’s Werelds meest bezochte begraafplaats was niet altijd zo populair. Toen het in 1804 opende vonden de meeste Parijzenaren het te ver weg van de stad. De regering besloot vervolgens om beroemheden een mooie plek op deze begraafplaats aan te bieden. Enkele hiervan zijn Jim Morrisson, Oscar Wilde en Édith Piaf. Père-Lachaise is met jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers inmiddels de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Je vindt er prachtige sculpturen, indrukwekkende graftombes en bijzondere grafmonumenten. Père-Lachaise mag dan ook niet ontbreken in onze top 5 met de mooiste begraafplaatsen van de wereld.

Père-Lachaise begraafplaats

’s Werelds meest bezochte begraafplaats: De Père Lachaise in Parijs.

mooiste begraafplaatsen ter wereld Parijs

Père Lachaise is de laatste rustplaats van de rockster Jim Morrison en van de wereldberoemde schrijver, Oscar Wilde

Cementerio de Cristobal Colon, Havana, Cuba

De Necrópolis de Cristóbal Colón, de begraafplaats genoemd naar Christopher Columbus, is gigantisch. Het kerkhof dateert uit 1871 en er bevinden zich meer dan een 2,5 miljoen graven, waarvan velen een grafsteen van bekende Cubaanse beeldhouwers dragen. De graven en grafstenen zijn ware kunstwerken en je kunt een rondleiding krijgen over de begraafplaats. Op het kerkhof liggen de resten van Célia Sanchez, een revolutionaire kameraad en levenslange vriendin van de voormalige Cubaanse president Fidel Castro. Het verhaal gaat dat Castro iedere dag een verse bloem op haar graf liet leggen.

Okunoin Cemetery, Mount Koya, Japan

Mount Koya wordt beschouwd als de bakermat van het Japanse boeddhisme. Gelegen in een prachtige vallei, is het tempelcomplex van Mount Koya in de afgelopen 1200 jaar uitgebreid tot honderd tempels. Honderdduizenden toeristen komen hier elk jaar om het UNESCO-werelderfgoed te bezoeken. Bij Koyasan bevindt zich ook de Okunoin-begraafplaats, de grootste begraafplaats van Japan. Je wandelt hier door een prachtig woud over een pad met verschillende bruggen en aan weerszijden duizenden grafstenen, die begroeid zijn met mos. Aan het einde van het pad bevindt zich het graf van Kobo Daishi, waar veel boeddhistische pelgrims komen om hem eer te bewijzen.

Mount Koya Japan

Okunoin begraafplaats

Okunoin Cemetery is makkelijk te bezoeken vanuit Osaka of Kyoto voor een dagje.

Normandy American Cemetery, Normandië, Frankrijk

Normandië telt maar liefst 27 militaire begraafplaatsen. De beroemdste is die in Colleville-sur-Mer. Een bijzondere plek met een plechtige sfeer. Het verdriet en de impact van D-Day en de verdere gevechten in Normandië dringen hier tot je door. De begraafplaats was de eerste Amerikaanse begraafplaats in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er liggen graven van 9.387 Amerikaanse militairen waarvan de meesten om het leven kwamen tijdens de eerste twee (!) dagen van D-Day. Op de Walls of the Missing, in een halfronde tuin aan de oostkant van het monument lees je de namen van 1.557 soldaten wiens resten nooit werden gevonden.

normandy american cemetery

De Normandy American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden bij de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Normandy American Cemetery and Memorial

Op elk graf staat de naam van de soldaat en waar hij vandaan kwam.

Tip voor de mooiste begraafplaatsen ter wereld?

Heb jij tijdens één van je reizen een begraafplaats bezocht? Wellicht kan je jouw tip voor de mooiste begraafplaatsen ter wereld delen onderaan ons artikel. Dank je wel!

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>