Het goud van de Lofoten

Op 300 kilometer boven de poolcirkel ligt een exotisch en paradijselijk stukje onontdekt Europa. De Lofoten, een isolate archipel in het noorden van Noorwegen. De eilandengroep is vooral bekend door de overweldigende natuur en de visrijke wateren.

Nusfjord: het oudste en best bewaarde vissersdorp van Noorwegen

Op 300 kilometer boven de poolcirkel ligt een exotisch en paradijselijk stukje onontdekt Europa. De Lofoten, een isolate archipel in het noorden van Noorwegen. De eilandengroep is vooral bekend door de overweldigende natuur en de visrijke wateren.

De Lofoten, al meer dan honderd jaar geliefd bij beeldende kunstenaars, schrijvers, fotografen en uiteraard: reizigers. Kleine gehuchten buiten de gebaande paden te midden van adembenemende natuur. Ruige spitse bergen, fjorden en meren, pittoreske vissersdorpjes, de middernachtzon, het noorderlicht en de sneeuwrijke winters.

De Lofoten: 68 graden noorderbreedte
De Lofoten zijn een Noorse eilandengroep op 68 graden noorderbreedte en liggen dus boven de poolcirkel. Het klimaat is desondanks mild, omdat de warme golfstroom vanuit Mexico rond de eilanden spoelt. Dat zorgt er ook voor dat het visbestand, en dan met name het kabeljauwbestand, in de wateren rondom de Lofoten enorm is! De hele economie draait om de visserij.


Rorbuer, authentieke Noorse rode vissershuisjes op palen

Onze Lofotentrip is dan ook geen normale reis; hier zijn we onderdeel van een visserslevensstijl. We slapen in typische authentieke rode vissershuisjes op palen, aan de waterkant. Vroeger waren dit eenvoudige hutten, inmiddels zijn de “rorbuer” omgetoverd tot luxe accommodaties voor toeristen. Het beeld (en de geur) van de Lofoten wordt vooral gedomineerd door houten rekken waar de kabeljauw tot stokvis gedroogd wordt. Veel musea en kunstgalerieën vertellen over de loodzware en erbarmelijke omstandigheden waarin de vissers leefden, zwoegend voor hun dagelijks brood.

Veel musea en kunstgalerieën vertellen over de loodzware en erbarmelijke omstandigheden waarin de vissers leefden, zwoegend voor hun dagelijks brood.Galleri Espolin nabij Kabelvag

Al eeuwen lang varen de schepen hartje winter uit om in een bestek van een paar maanden hun slag te slaan. Van oktober tot februari staat de visserij in het teken van de haring. Medio januari trekken enorme scholen haring langs de Lofoten. Van begin februari tot april komt de kabeljauw, die skrei wordt genoemd, vanaf de Barentszzee naar de Lofoten om zich voort te planten. Omdat het in de Barentszzee te koud is, vindt het paaien hoofdzakelijk bij de Lofoten archipel plaats. De kabeljauw keert, als hij geslachtsrijp is vanaf zijn zevende, jaarlijks terug vanuit Rusland naar de plaats waar hij geboren werd. Om kuit te schieten in het warme water (zo’n 5 graden Celsius) van de Lofoten.

Het goud van de Lofoten
De gevangen kabeljauw wordt per twee stuks samengebonden aan de staarten en op rekken in de buitenlucht opgehangen. Overal op de Lofoten zie je de karakteristieke rekken, overladen met vis, “het goud van de Lofoten”. De mensen hier zeggen dan ook niet dat het ruikt naar vis. Nee… het ruikt naar geld.

Door de zon en de wind heeft de vis na enkele maanden bijna de helft van zijn vocht verloren. Zo hard als hout is de vis goed te bewaren. Deze traditionele methode voor het drogen van vis is eeuwen geleden door de Noren uitgevonden. Het drogen wordt zelfs gezien als de oudste manier om vis te conserveren. Stokvis was het eerste exportproduct van Noorwegen en nog steeds exporteert Noorwegen veel stokvis.

Stokvis

Stokvis

Wanneer we in het donker rondrijden op de Lofoten, verbazen we ons over de vele plaatsen waar kunstlicht te zien is. Mede dankzij de welvaart die de visserij bracht, zijn de Lofoten niet meer dunbevolkt, zeker niet in vergelijking met het noorden van Noorwegen. De visserij bracht moderne goudzoekers, welvaart en toeristen.

De Lofoten zijn een droom voor de ware zeevisser. Het nieuwe “goud” heeft de Lofoten moderne gelukzoekers gebracht in de vorm van sportvissers en actieve toeristen! Met name in de zomer komen er een hoop toeristen naar de Lofoten, maar ook elke winter reizen honderden visliefhebbers naar Svolvær op de Lofoten voor het Wereldkampioenschap Kabeljauwvangen!

Met dank aan:
Visit Norway www.visitnorway.com
Lofoten Travel Guide www.lofoten.info

  1. Hans van Oudheusden zegt:

    Vorig jaar de Lofoten bezocht, in de zomer om te vissen en kamperen. Betere visplekken nog nergens gevonden op de wereld dus ik denk er nu aan deze zomer weer richting Noorwegen te reizen. Mooie foto van de stokvis, heel kenmerkend voor deze regio!

  2. Hendrik Noordermeer zegt:

    Hallo, bedankt ik vind het een goed artikel. Ikzelf ga 31 juli voor goed 2 weken richting Lofoten. Dus als er iemand is die mij nog tips kan geven, of zelfs mee wil reizen, graag. Ik reis met een Volkswagen Westfalia t4 bus. In ieder geval bedankt alvast voor eventuele reacties, groetjes Hendrik

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>