Met gletsjers, fjorden en meren, bossen en prachtige stranden biedt Lofoten een betoverend, bijna magisch landschap. Het is een geweldige bestemming voor actieve natuurvakanties. De specifieke natuurverschijnselen van elk seizoen maken de natuur van de Lofoten door de bijzondere lichtval en de vele tinten groen en blauw bijna magisch. Reishonger werd betoverd, en hoe!

The Magical Lofoten Islands

Schijn bedriegt

De Lofoten is een verzameling kleine en middelgrote eilanden waarvan de bergen steil uit het donkerblauwe water van de Atlantische oceaan oprijzen, hun toppen vaak omgeven door mysterieuze mist. Deze spectaculair bergen kraken het winterse wolkenpak en als regen en natte sneeuw horizontaal voorbij vliegen, zien de Lofoten er vanaf het water grimmig uit. Het landschap zo grauw als de wolken, de kuiven van de golven wit als de grillige bergwanden die dichterbij komen.

De Lofoten is een verzameling kleine en middelgrote eilanden waarvan de bergen steil uit het donkerblauwe water van de Atlantische oceaan oprijzen, hun toppen vaak omgeven door mysterieuze mist. Copyright: Andrea Giubelli / VisitNorway.com

Onherroepelijk dringt de vraag zich op of de eilanden wel bewoond zijn, en zo ja, wat voor volk zich daar in vredesnaam weet te handhaven. Zo bezien zijn de Lofoten geen droombestemming. Maar schijn bedriegt.


Oogstrelende kleinschaligheid

In 2007 publiceerde National Geographic Traveler een lijst met meest bijzondere eilanden ter wereld, de Lofoten stond derde. Volgens de Lonely Planet is de Lofoten de op een na mooiste plek van Noorwegen. Noorwegen zelf overweegt de eilandengroep aan te melden voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ruige, steile en rotsachtige kusten, lange en diepe fjorden, baaien met drijfijs, gletsjers en bloemrijke valleien wisselen elkaar af. Dit ruige landschap van piekende bergen en de oogstrelende kleinschaligheid van menselijk activiteiten maakt de archipel tot een gewild reisdoel. De eilanden zijn ook wel degelijk bewoond, en onze beeldvorming van de bewoners, als ruige, norse afstammelingen van de Vikingen gaat niet op. Nee, er wonen gewone, vriendelijke mensen, die, anders dan we gewend zijn, geen haast hebben, of in ieder geval niet lijken te hebben. De mensen in de supermarkt hebben tijd voor een praatje, de vissers begroeten ons vriendelijk, terwijl ze na een zware dag op zee de vangst aan wal brengen.

De Lofoten in de winter - Copyright: Terje Rakke / Nordic Life / Nordland Reiseliv

Noord-Atlantisch in optima forma

De natuur op de Lofoten is “Noord-Atlantisch” in optima forma. Prachtige rotsformaties en bergen reizen op uit de zee. Hierdoor zijn werkelijk schitterende baaien ontstaan. De rotsen worden bewoond door papagaaiduikers en de zee is rijk aan diverse walvissoorten.

Op de ruigste eilanden is vrijwel geen grasland te vinden waardoor de visserij al eeuwen lang de belangrijkste bron van inkomsten is. Op de strookjes land tussen de steile bergwanden en de fjorden staan pittoreske houten vissersdorpjes met de huisjes soms op palen boven het water.

De visserij heeft de Lofoten eeuwen lang welvaart gebracht. Van oktober tot en met januari trekken enorme scholen haring voorbij, maar het is vooral de kabeljauw, in de vorm van stokvis, die de Lofoten bekend maakten. In vrijwel alle dorpjes staan rekken waar van maart tot en met juni de kabeljauw hangt te drogen. Copyright: Terje Rakke/ Nordic Life/ Nordland Reiseliv

De visserij heeft de Lofoten eeuwen lang welvaart gebracht. Van oktober tot en met januari trekken enorme scholen haring voorbij, maar het is vooral de kabeljauw, in de vorm van stokvis, die de Lofoten bekend maakten. In vrijwel alle dorpjes staan rekken waar van maart tot en met juni de kabeljauw hangt te drogen.

Magisch licht

Als de zon tijdens de lange zomernachten laag en parallel aan de horizon voorbij trekt, ontpoppen de wolken zich tot kleurrijke vlinders en zijn midden in de nacht soms prachtige regenbogen te zien. Het licht op de Lofoten is in bijna alle jaargetijden bijzonder mooi en de combinatie met de steile bergen zorgen voor een landschap dat een decor voor sprookjesfilms kan zijn.

Het noorderlicht boven Kvaloya - Copyright: Gaute Bruvik / NordNorsk Reiseliv

In de winter, als de zon niet boven de horizon lijkt te komen, ‘danst’ het magisch noorderlicht (aurora borealis) in kleurige flarden. In een decor van miljoenen sterren aan de heldere hemel verschijnen groene, soms paarse en rode gordijnen van licht die langs de hemel suizen. Het mysterieus licht geeft je een zalig gevoel van nietigheid. Omgeven door witte rust en arctische puurheid is het noorderlicht een absoluut magisch en onvergetelijk schouwspel. Het noorderlicht is mystiek en verpletterend tegelijk. Je denkt even aan niets meer, je ondergaat.

Laat je betoveren!

De Lofoten is als archipel uniek in haar soort. Wij zijn betoverd door de oogstrelende natuur, verrast door de gemoedelijke kleinschaligheid en verpletterd door het magische lichtspel aan de noorderhemel!

Laat jezelf ook betoveren, boek een vliegticket naar Noorwegen en bezoek de Lofoten. Meer weten?

Mail ons vrijblijvend, stuur hieronder een reactie of bezoek onderstaande websites:
Visit Norway www.visitnorway.com
Lofoten Travel Guide www.lofoten.info
Lofoten VakantieWegwijzer www.vakantiewegwijzer.com/noorwegen-lofoten.html.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>