Is Hamburg de moeite waard?

Is een bezoekje aan de Duitse stad Hamburg de moeite waard? Duitsland is rijk aan mooie steden, Berlijn, Keulen, München, Stuttgart. Stuk voor stuk indrukwekkende en populaire steden onder toeristen. Hamburg past ook in dat rijtje en staat op de vierde plek als het gaat om het aantal buitenlandse bezoekers per jaar. Maar wat maakt Hamburg de moeite waard?

Vliegtuig, auto of trein

First off; de bereikbaarheid van de stad. Hamburg is vanaf Utrecht ongeveer 430 kilometer. Met de auto rij je dit in 4 en een half uur. Met de trein duurt het net iets meer dan 5 uur maar daartegenover staat dat je geen last zult hebben van files en vrijwel geen CO2 uitstoot. Een treinkaartje kost €35,- per persoon voor een enkele reis.

Dagelijks gaat er ook een groot aantal vluchten naar Hamburg voor €80,- retour. Met een vliegtijd van 1 uur, de wachttijd op het vliegveld en het halfuurtje voor het OV om de stad in te komen komt de reisduur uit op 4 uur.


hamburg sunet

De grachten van Hamburg, van oudsher om de vracht van schepen te lossen bij de pakhuizen.

Where to stay

In de stad vind je een groot aanbod aan kunstige hotels. Veel hotels hebben een zeer unieke stijl en passen goed bij de robuuste sfeer die de havenstad kenmerkt. Het Ruby Lotti hotel is er precies zo een. Gelegen aan de Blechenfleet-gracht kun je vanaf hier alles lopend ontdekken. Het ontbijtbuffet is zoals je verwacht in een bourgondische stad, en de hotelbar is ‘s avonds een levendige plek om verschillende biertjes uit te proberen. Daarnaast is iedere kamer voorzien van een chique Marshall speaker en kun je zelfs elektrische gitaren lenen bij de receptie om de speaker te laten brullen.

Ruby Lotti Hotel

Het panorama uitzicht van een van de kamers in het Ruby Lotti hotel

Getting around

Hamburg is een moderne stad en heeft een prima OV-systeem. Het is echter ook geen grote stad en een huurfiets of de benenwagen kan op mooie dagen dan ook de beste keuze zijn. Maar sinds een aantal maanden is Hamburg ook in de ban van de elektrische stepjes. Op veel plekken kun je met je smartphone voor een klein bedrag een stepje ‘huren’ en je op een unieke en leuke manier naar je volgende bestemming begeven. Ze gaan verrassend snel en wanneer je op je bestemming bent aangekomen, of wanneer je geen zin meer hebt, zet je de step weg op een aangegeven locatie in jouw buurt. Vervolgens zet de de step weer op slot met de app en zie je hoeveel je moet betalen voor de tijd dat je gereden hebt.

Hamburg meer

Een rondje om het ‘meer’ in de binnenstand

To Eat

Ondanks dat Hamburg niet vernoemd is naar de hamburger, of andersom, is BILLY THE BUTCHER the place to eat. Deze hippe hamburgertent bevindt zich in de foodcourt van een shopping mall. Grote burgers met zelf ontwikkelde recepten gaan hier voor nog geen € 10,00 over de toonbank. Behalve de variant met Wagyu beef waar € 14,50 voor betaald moet worden.

Meer in de richting van de haven vind je NOM, een uniek, leuk Vietnamees Fusion restaurant waar je naast aan gewone tafels ook traditioneel op de grond kunt eten aan lage kleine bamboe tafeltjes. Op de kaart staan voornamelijk gerechten tussen de € 3,00 en € 12,00 die bedoeld zijn om met elkaar te delen.

Hamburg city

De beroemdste fotolocatie van de oude binnenstad.

To drink

Brauhaus Joh. Albrecht is een must in Hamburg. Op vrijdag na werktijd stroomt het hier vol met locals die gezellig samen een paar (of meer) typische huisgemaakte biertjes pakken. Direct bij binnenkomst zie je de koperen bierleidingen en vaten achter en over de bar lopen. Het traditionele hout van het interieur zorgt direct voor de sfeer waar je naar zoekt. De bediening in klederdracht maakt het plaatje volledig af.

Hamburg in winter

Ook in de winter is Hamburg een plaatje

Al met al is Hamburg een heerlijk stad om even te ontspannen. Lekker uit eten te gaan en vooral veel kroegen en brauhausen aan te doen. Vanwege de gunstige verbindingen met Amsterdam en andere grote steden in Nederlands is het ook voor een weekendje weg een uitstekende bestemming. Ook als tussenstop op weg naar Scandinavië kan Hamburg op de lijst. Het klimaat van de stad is vergelijkbaar met dat van Amsterdam. Alleen is het er net iets droger en gemiddeld een paar graden kouder. ‘s Winters kan het dus goed zijn dat er een dik pak sneeuw ligt en in de zomer zal de kans op regen wat kleiner zijn. Al met al een bestemming voor het gehele jaar.

Sander
Volg me!
  1. Michael Pfaus zegt:

    Ik kan alleen maar mijn mening over deze prachtige site delen en iedereen een bezoekje in deze prachtige stad “DAS TOR ZUR WELT” aanbevelen. Natuurlijk ben ik wel een beetje bevooroordeeld, want ik ben in deze stad geboren en getogen en heb er de eerste 45 jaar van mijn leven verbracht. En gelooft u mij… ik heb nu nog steeds Heimweh, ook al leef ik nu al sinds 2005 in Nederland. In mijn hart en ziel ben ik nog steeds een echte Hamburger. Ze hebben er ook een mooi spreekwoord “Einmal Hamburger, für immer Hamburger”. Er is een grote Nederlandse gemeenschap in Hamburg, volgens mij rond de 2 tot 3 duizend. En die, die ik ken, willen er nooit meer weg. En één aanrader: ERIKA’S ECK (Sternstraße 98) direct naast de Schlachthof. De beste broodjes, Schnitzel en vleeswaren van Hamburg en mega vers! Dus, doe de groeten aan mein Heimatstadt 😉 Groetjes Michael

  2. Guus Plafond zegt:

    Wat maakt Hamburg de moeite waard, Dat is mij nog steeds niet duidelijk na dit artikel. Je kunt er schijnbaar eten drinken en slapen… Waar niet?
    Maar bezienswaardigheden, cultuur, bijzondere plekken?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>