Hamburg per fiets

Op slechts 2,5 uur rijden van de grens ligt de Duitse stad Hamburg. Hoewel in Nederland de havenstad een vrij onbekende bestemming is, behoort de stad bij onze Oosterburen al jaren lang tot een van de populairste vakantiebestemmingen van het land. Ook internationaal gezien laat Hamburg steeds meer van zich gelden en heeft de hanzestad zich langzaam ontwikkeld tot een belangrijke opkomende stedentrip bestemming.

Ontdek Hamburg op de fiets. Ook internationaal gezien laat Hamburg steeds meer van zich gelden en heeft de hanzestad zich langzaam ontwikkeld tot een belangrijke opkomende stedentrip bestemming

Op slechts 2,5 uur rijden van de grens ligt de Duitse stad Hamburg. Hoewel in Nederland de havenstad een vrij onbekende bestemming is, behoort de stad bij onze Oosterburen al jaren lang tot een van de populairste vakantiebestemmingen van het land. Ook internationaal gezien laat Hamburg steeds meer van zich gelden en heeft de hanzestad zich langzaam ontwikkeld tot een belangrijke opkomende stedentrip bestemming.

De Freie und Hansestadt Hamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland met 1,8 miljoen inwoners. De stad wordt doorkruist door de Elbe rivier, waaraan ook een van de grootste havens van Europa ligt. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad horen het Rathaus, de Michaelis Kirche, de Speicherstadt en de moderne HafenCity, de haven en het uitgaansdistrict rond de Reeperbahn. Het Hafengeburtstag feest dat jaarlijks begin Mei wordt gevierd is een groot meerdaags evenement dat vele bezoekers naar de stad trekt.

Green Capital
In 2011 werd Hamburg uitgeroepen tot European Green Capital. De stad is bijzonder ‘groen’ met haar vele parken, een uitgebreid openbaar vervoer systeem en prachtige wandel- en fietspaden langs de Elbe. Hamburg is dan ook uitstekende per fiets te verkennen. De metropool is relatief vlak en er zijn prima fietspaden die naast de autowegen zijn aangelegd. Hoewel Hamburg geen bewegwijzerde fietsroutes heeft, is de stad met een beetje richtingsgevoel en een kaart heel goed te verkennen.

Project Hamburg StadtRAD
Sinds 3 jaar is het fietsen in de stad voor zowel inwoners als toeristen nog aantrekkelijker gemaakt door het project Hamburg StadtRAD. Het project is een openbaar fietsverhuursysteem dat in opdracht van de gemeente door een dochteronderneming van de Deutsch Bahn wordt onderhouden. Het netwerk bestaat uit een kleine 90 verschillende ‘fietsstations’ waar samen meer dan 1000 fietsen worden verhuurd. Vanzelfsprekend kunnen de fietsstations op strategische locaties gevonden worden: in de binnenstad, nabij metrostations en langs de Alster en Elbe rivieren. Inmiddels kan het project met recht een succes worden genoemd; er zijn al meer dan 100.000 geregistreerde klanten.

Sinds 3 jaar is het fietsen in de stad voor zowel  inwoners als toeristen nog aantrekkelijker gemaakt door het project Hamburg StadtRAD.

De eenvoudige herkenbare rode fietsen zijn eenvoudig te huren; per telefoon of aan de StadtRAD terminal die op elk fietsstation aanwezig is. Om een fiets aan de terminal te lenen moet een gebruiker zich eerst registreren, wat €5 kost. Dit bedrag wordt echter wel direct omgezet in een tegoed dat voor het lenen van de fietsen gebruikt kan worden. Reeds geregistreerde gebruikers hoeven zich alleen aan de terminal te identificeren en kunnen direct een fiets uitkiezen. Nadat het system de gebruiker en fiets in verbinding met elkaar heeft gebracht, voldoet een simpel tikje op het display van het fietsslot om de fiets mee te krijgen. Meerdere fietsen huren kan ook; 2 per klant via het display en 4 via een telefonische bestelling.
Het huren van een StadtRAD fiets is niet duur. Terwijl het eerste half uur gratis is, betaalt de fietser 4 cent per minuut in het tweede half uur. Na het eerste uur wordt er per minuut 8 cent betaalt voor het gebruiken van de fiets. Na 3 uur wordt er weer een speciaal tarief gerekend, zodat er voor 24 uur niet meer dan €12 wordt betaald. Na gebruik kunnen fietsen weer bij een fietsstation worden ingeleverd.

Bezoekers die de havenstad per fiets willen ontdekken kunnen met een StadtRAD de belangrijkste attracties eenvoudig bereiken. Vanuit het centrum is het ook heerlijk om langs het Alstermeer, dat midden in de stad ligt, naar het stadspark of naar de aangrenzende chique stadsdelen Winterhude en Eppendorf te fietsen. De Alster rivier verder vervolgen door een prachtig natuurgebied is tevens aan te raden. Fietsen langs de in Hamburg zo geliefde Elbe is ook een belevenis. Vanaf de oever zijn er prachtige uitzichten op de haven en haar containerschepen, en per fiets kan de heuvelachtige en upper-class wijk Blankenese goed worden verkend of het oude werkkamp Neuengamme worden bezocht. Fietsen aan de andere kant van de Elbe behoort ook tot de mogelijkheden: via de oude Elbetunnel of met een veerboot is het Altes Land gemakkelijk te bereiken. Het Oude Land staat bekend om haar dijkjes, smalle wegen en haar boomgaarden die in het voorjaar prachtig in bloei staan.

Hamburg is een interessante, mooie en dynamische stad!

Hamburg is een interessante, mooie en dynamische stad en een van de geliefdste bestemmingen van Duitsland. Hamburg’s diverse bezienswaardigheden kunnen uitermate goed worden per fiets worden bezocht. Het StadtRAD project biedt bezoekers mobiliteit en de kans de stad op een milieuvriendelijke en sportieve manier beter te leren kennen. Ook minder bekende, of verder gelegen attracties kunnen prima per fiets worden bereikt en geven de fietsende toerist een nog completer beeld van de prachtige hanzestad.

Ervaringen met fietsen in Hamburg of een fietsvakantie in Duitsland? Deel het met onze 100.000 maandelijkse bezoekers!

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>