Cartagena, winterzon aan de Middellandse Zee

Wie op zoek is naar een citytrip denkt niet meteen aan het Spaanse Cartagena. Er zijn heerlijke Spaanse steden waar je makkelijker kunt komen, maar voor wie van een beetje avontuur in de winterzon houdt, is Cartagena zeker een aanrader.

Voor zo’n € 200,- vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Alicante en daarvandaan rij je in anderhalf uur naar Cartagena. Elke twee uur vertrekt er een bus vanaf het vliegveld die je in één uur en vijftig minuten naar Cartagena brengt. Wie tijd heeft rijdt er zelf heen in gemiddeld drie dagen. Een lange reis, maar onderweg zeker de moeite waard. De route naar Zuid-Frankrijk gaat langs glooiende landschappen met als hoogtepunt de Ardèche. Vergezichten, rivieren en veel groen. Als je eenmaal de Middellandse Zee in zicht hebt, wordt het nog meer genieten van mooie uitzichten. De Pyreneeën zie je al van ver liggen en je passeert de uitlopers van deze bergketen vlakbij de zee.

cartagena boulevard: winterzon aan de Middellandse Zee

Winterzon aan de Middellandse Zee

Eenmaal voorbij Barcelona kom je in een gemoedelijk Spanje. Je kunt kiezen tussen de Autopista (tol) en de Autivias (tolvrij). De Autovias liggen voor een groot deel pal naast de Autopistas. Wat ons vooral op is gevallen, is de rust op de wegen. Het is er niet druk en er wordt niet hard gereden. Het tolvrije alternatief is zeer goed te doen en gaat net zo snel als de tolwegen. Onderweg kom je langs veel bekende badplaatsen zoals Blanès en Benidorm. Het landschap is afwisselend vlak en dor, groen met vele citroen- en sinaasappelplantages en soms bergachtig. Eenmaal voorbij Valencia kom je in een deel van Spanje dat licht glooiend is en vrij dor en droog oogt. Het Nationaal Park El Valle y Carrascoy dat je passeert tussen Murcia en Cartagena is een groene afwisseling op de route.

cartagena centrum

Centrum Cartagena

Cultureel Cartagena

Cartagena is een compacte stad en ligt in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee. Zelfs in de winter zijn de temperaturen overdag aangenaam. Op een twintig graden mag je zeker rekenen. In de avond koelt het soms flink af, dus een vestje mee is geen overbodige luxe.

Cartagena ademt een sfeer van rust en ruimte uit. Alle interessante plekken en monumenten liggen op loopafstand van elkaar, maar je kunt ook op avontuur in de omliggende heuvels. Vooral voor hardlopers wordt er veel georganiseerd.

cartagena

Het centrum is bijna een openbaar museum te noemen

Aan de haven kun je rustig genieten van de Spaanse sfeer op een van de vele terrasjes. Verder barst de stad van de musea en historische nederzettingen zoals de Castillo de la Concepción en Teatro Romano (het Romeinse en het Hedendaagse Theater), de Barrio del Foro Romano (een Romeinse opgraving) en de oude Stierenvechtersarena. De laatste is helaas aan de binnenzijde niet meer te bezoeken, maar men heeft een mooi uitzichtpunt gemaakt om het geheel te kunnen bekijken. Op het fort dat midden in de stad gelegen is zijn altijd vriendelijke gidsen aanwezig die je graag vertellen over de historie van de stad. Sla vooral Parque Torres (het park van de torens) niet over.

Teatro Romano Cartagena

Teatro Romano Cartagena, het oude Romeinse amfitheater

Uiteraard kun je ook naar het strand, met een grote catamaran de Middellandse Zee op of een rondvaart door het havengebied maken.

Een pluspunt is het vlakbij gelegen circuit. Hier kunt je met grote regelmaat kijken naar voorbij racende auto’s of motoren. Het Circuito Cartagena staat erom bekend een veilig en uitdagend trainingsparcours te zijn. Zo zagen wij bijvoorbeeld een aantal Moto2 rijders er trainen.

Circuito Cartagena

Circuito Cartagena

Lekker eten

Wat me vooral opviel waren de vele kleine restaurants die van zeer goede kwaliteit zijn. Elke ober staat te popelen om je te vertellen over hun bijzondere en regionale gerechten. Haast heeft men er niet. Ga je uit eten, houd er dan rekening mee dat je ’s avonds vóór 20.00 uur nergens terecht kunt en dat je de tijd neemt om uitgebreid te tafelen. Je krijgt van alles aangeboden om te proeven, maar men verwacht wel geduld.

Cartagena, een uitdaging om er te komen, maar als je er eenmaal bent zul je verbaasd staan over de vele inspannende en ontspannende mogelijkheden.

trappen cartagena

Trappen Cartagena

Cartagena

Cartagena

cartagena watertoren

Watertoren Cartagena

Digna
Follw me

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>