Voss: winterhoofdstad van Fjord-Noorwegen

De afgelopen jaren heeft Fjord-Noorwegen flink geïnvesteerd in het uitbreiden van de skivoorzieningen in Voss. Fjord-Noorwegen trekt al jaren vele toeristen in de zomermaanden, onder andere voor de once-in-a-lifetime hikes naar rotsformaties als de Preikestolen (preekstoel) en Trolltunga (trollentong). Nu wordt de regio ook in de winter steeds populairder.

Winterhoofdstad Voss is momenteel een van dé upcoming skibestemmingen van Noorwegen. Steeds meer wintersporters kiezen voor Fjord-Noorwegen: je vindt er sneeuwzekerheid, ongerepte natuur, kindvriendelijke skiresorts en rustige ruime pistes in alle moeilijkheidsgraden. Bovendien is de regio makkelijk bereikbaar dankzij KLM’s directe vluchten naar Bergen.

Voss: dé upcoming wintersportbestemming van Noorwegen

Voss: dé upcoming wintersportbestemming van Noorwegen

Voss: winterhoofdstad van Fjord-Noorwegen

Op zo’n 1,5 uur rijden van de oude Hanzestad Bergen, ook wel de gateway naar de fjorden genoemd, ligt dé winterhoofdstad van Fjord-Noorwegen: Voss. De stad heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in nieuwe skiliften, hotels en berghutten en is momenteel een van de snelst groeiende wintersportbestemmingen van Noorwegen. Sneeuwzekerheid speelt hierbij een belangrijke rol: al twee jaar op rij staat Voss in de Top 3 van meest sneeuwrijke skibestemmingen van Europa. Ook de rust en ruimte en de fjorden zijn voor meer en meer skiërs en snowboarders redenen om voor Fjord-Noorwegen te kiezen.


Twee skiresorts

Voss heeft twee skicentra, Voss Resort Bavallen en Voss Fjellandsby Myrkdalen. Hier vind je pistes geschikt voor alle niveaus en alle leeftijden, diverse skischolen, en accommodaties variërend van authentieke berghutten tot luxe appartementen. Voss Resort Bavallen bevindt zich net buiten het centrum. Voss Fjellandsby Myrkdalen is gelegen op 25 minuten rijden vanaf Voss. Voss is populair bij zowel gezinnen met kinderen als bij ervaren wintersporters. Zoals in heel Noorwegen, skiën kinderen tot acht jaar gratis.

Voss Myrkdalen Mountain Resort, foto van Sverre Hjornevik

Voss Myrkdalen Mountain Resort, foto van Sverre Hjornevik

Alternatieven in de sneeuw

In Fjord-Noorwegen kenmerkt het landschap zich door fjorden, uitgesleten dalen, steile berghellingen en besneeuwde bergwouden. Dit nodigt niet alleen uit tot skiën en snowboarden, maar ook tot langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Een wintersportvakantie in Fjord-Noorwegen kan verder goed gecombineerd worden met het verkennen van de fjorden per Fjord Safari in een RIB boot. Ook een tripje met de Flåm Railway vanaf de Aurlandsfjord de bergen in, een bier- of aquavit-proeverij en indoor skydiven behoren tot de mogelijkheden. Activiteiten als culinair genieten en relaxen in de spa maken de Noorse winterbeleving helemaal compleet. Slapen doe je in Fjord-Noorwegen in moderne hutten, hotels en lodges, die grotendeels pas een paar jaar geleden zijn gebouwd.

Vooroordelen overboord

Wie nog denkt dat Noorwegen te ver weg en te duur is voor een wintersportvakantie, heeft het mis. Met KLM vlieg je minstens drie keer per dag binnen twee uur naar Bergen. Vanaf het vliegveld neem je de shuttlebus of trein naar Voss. Ook kun je ervoor kiezen je eigen auto mee te nemen op de Fjord Line ferry vanaf Denemarken. Wat betreft kosten in Noorwegen, geldt dat de wisselkoers van de Noorse kroon het afgelopen jaar twintig procent gunstiger is geworden voor Europese reizigers. Bovendien zijn er veel accommodaties met zelfcatering waarmee je gemakkelijk de kosten laag houdt.

Winterparadijs voor beginners en gevorderden te midden van de Noorse fjorden

Voss – Myrkdalen, foto van Sverre Hjornevik

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>