De zogenaamde fjorden in Noorwegen zijn werkelijk waar adembenemend mooi. Overweldigend en mystiek. Een fraai staaltje van de natuur dat we zonder te overdrijven een fenomenaal natuurverschijnsel kunnen noemen. We kennen over het algemeen allemaal wel de foto’s van een fjord. Maar het daadwerkelijk zien en beleven vanaf het water is echt een fantastische ervaring, die je gerust kunt toevoegen op je bucketlist. Dus heb je een reis naar Noorwegen in het vooruitzicht? Ga dan op fjordsafari!

Op snelheid over het water door de fjorden

Op snelheid over het water door de fjorden

Noorwegen heeft duizenden fjorden. Ze worden ook wel als het belangrijkste symbool van Noorwegen gezien en staan niet voor niets op de prestigieuze werelderfgoedlijst. De meest tot de verbeelding sprekende, zoals de Nærøyfjord en de Geirangerfjord, liggen aan de westkust in de regio Fjord Noorwegen. Het water is in principe gewoon zout, wat geen wonder is als je weet dat fjorden eigenlijk lange zeearmen zijn die vaak ver landinwaarts strekken. De Sognefjord bijvoorbeeld is meer dan 200 kilometer lang en heeft diverse grote zij-armen, zoals de Aurlandsfjord, die weer aftakt in de Nærøyfjord. De fjorden zijn vaak ook erg diep, want het grillige landschap dat je boven water ziet, loopt onder water gewoon door.

Fjordenlandschap in optima forma

Al lijkt het landschap wild en ongetemd, toch zijn de fjorden gemakkelijk te verkennen. Kies voor een eigen route of bezoek de inhammen onder begeleiding van een gids. Je vindt rondom de fjorden prachtige kleine dorpjes en wandelpaden langs gletsjers, boerderijen en bergen. Wij beleefden een geweldige fjordsafari in een RIB-boot in het westen van Noorwegen, vanuit Flåm. Een RIB is een stevige rubberboot die, in combinatie met een sterke motor, gezien kan worden als een heuse speedboot.

Met een RIB boot op Fjordsafari in Noorwegen

Met een RIB-boot op fjordsafari in Noorwegen

Je moet in het hart van Fjord Noorwegen zijn geweest om te ervaren hoe immens groot en mooi de fjorden kunnen zijn. Wat kun je verwachten? Een fjord is inham in een bergachtige kust. Het water diepblauw, kletterende watervallen, met sneeuw bedekte bergen die uit het water oprijzen en steile rotswanden, die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. De steile rotswanden lopen door de gletsjerwerking omlaag tot ver onder het huidige zeeniveau. Ik schatte zelf dat de fjord zo’n 30 á 40 meter diep zou zijn. Dat bleek een grove misschatting, want de Aurlandsfjord is ruim 900 meter diep.

Regio Fjord Noorwegen

Fjord Noorwegen is een regio -het fjordengedeelte tussen Stavanger en Ålesund- die uit vier verschillende delen bestaat; van zuid naar noord heb je Rogaland (denk Stavanger, Preikestolen, Haugesund), Hordaland (met Bergen, Hardangerfjord, Trolltunga), Sogn & Fjordane (waar Flåm ligt) en Møre & Romsdal (met Kristiansund en Ålesund): (Fjord Norway).

Fjord Noorwegen heeft werkelijk van alles te bieden. Je vindt er prachtige vergezichten en schitterende natuurlandschappen. Met dit als decor kun je (wilde) outdoor activiteiten ondernemen. Van wandelen op lange witte stranden in maart tot skiën op de besneeuwde gletsjers in juli. En wat te denken van een meerdaagse kajaktocht in Noorwegen of raften op een van de vele snelstromende wateren. Wanneer je erg van het buitenleven houdt, dan is Fjord Noorwegen een unieke plek.

Tip: we schreven eerder ook over soft adventure in de Mid-Noorse wildernis!

Prachtige vergezichten op het water

Prachtige vergezichten op het water. Ook enorme watervallen hebben vaak niet eens een naam.

Fjordsafari vanuit Flåm

Voordat ik verder vertel over deze geweldige fjordsafari is het goed om te weten dat Flåm een klein dorp is in Noorwegen en maar 500 inwoners telt. De naam “Flåm” betekent “klein plat gedeelte tussen steile bergen”. Het dorp ligt aan het einde van de Aurlandsfjord -een zij-arm van de Sognefjord-, een heel eind landinwaarts (hemelsbreed zo’n 150 kilometer van zee). Het dorp is vanwege zijn ligging al heel lang een populaire bestemming voor toeristen, die de fjorden en de natuur bezoeken. De organisatie van de fjordsafari speelt hier al jaren goed op in door de toeristen een unieke beleving vanaf het water mee te geven. Naar onze bescheiden mening meer dan de moeite waard om deze excursie te boeken: (Visit Flåm).

De fjordsafari: een heel mooi avontuur voor de hele familie, waarmee je dichterbij de natuur komt in het hart van Fjord Noorwegen; de Aurlandsfjord en de Naerøyfjord. Je beleeft deze trip vanuit Flåm. Flåm heeft een kleine haven, vanwaar alle boottochten starten en eindigen. Het dorp ligt zoals gezegd aan het uiteinde van de Aurlandsfjord en per RIB scheur je over het water in de richting van Gudvangen aan het einde van de Naeroyfjord, die bekendstaat als de mooiste en wildste zij-arm.

fjordsafari flam

Flåm heeft een kleine haven, vanwaar alle boottochten starten en eindigen

Tijd voor actie

Van de organisatie krijg je de benodigde uitrusting voor een veilige en comfortabele ervaring op het water. Door de hoge snelheid en de soms wat lagere temperaturen in Noorwegen kan het fris zijn op het water. De organisatie zorgt voor een warmtepak, speciale waterdichte thermokleding voor over je eigen kleding, die je droog en warm houdt. In het pak blijf je drijven, als je te water raakt. Handschoenen, een muts en een skibril maken de uitrusting compleet. Ze zijn niet verplicht, maar het is geen overbodige luxe.

Warmtekleding tijdens de Fjordsafari

Je outfit tijdens de fjordsafari

De organisatie gebruikt open RIB-boten met een maximum van 12 passagiers. Onderweg vaar je hiermee langs kleine dorpen en watervallen. Het grootste deel van de fjorden is omringd door bergen, die wel tot 1.800 meter hoog kunnen zijn. De steile bergflanken zijn indrukwekkend en door diezelfde kliffen is bewoning slechts mogelijk in enkele zijdalen. De menselijke invloed is gering en buiten de bebouwde gebieden hebben er geen grote technische ingrepen plaats gevonden in de fjorden.

Wij hebben ze helaas niet gezien, maar als je geluk hebt kun je bruinvissen en zeehonden spotten. Deze zwemmen dan dicht in de buurt van de boten en dat levert prachtige beelden op. De gidsen geven op een leuke en humoristische manier informatie over de lokale geschiedenis van dit spectaculaire gebied. Ze vertellen je over de tradities, de Vikingen en de Noorse mythologie. Zo werd er geloofd dat de bergen slapende trollen zijn, die enkel in de nachtelijke uren actief zijn.

De steile bergflanken zijn indrukwekkend en door diezelfde bergflanken is bewoning slechts mogelijk in enkele zijdalen

Door de steile bergflanken is bewoning slechts mogelijk in enkele smalle zijdalen

Verschillende fjordsafari’s

Je kunt het hele jaar door verschillende soorten fjordsafari’s boeken.

  • Basis fjordsafari: 1½ uur en 40 km Aurlandsfjord en een deel van de Naerøyfjord
  • Erfgoed fjordsafari: 2 uur 15 min en 70 km Aurlandsfjord en de gehele Naerøyfjord
  • Erfgoed smaak fjordsafari: 3 uur en 70 km Aurlandsfjord en de gehele door UNESCO beschermde Naerøyfjord, inclusief het proeven van de beroemde geitenkaas in Undredal

Wij adviseren om tenminste de Erfgoed fjordsafari te maken. De basis fjordsafari duurt namelijk 1½ uur en is voorbij voordat je het weet. De Heritage fjordsafari duurt tenminste twee uur en met deze tocht krijg je ook meer te zien van de door UNESCO beschermde Naerøyfjord.

Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen gratis mee op schoot van een volwassene. De fjordsafari is spectaculair, maar zeker niet gevaarlijk. Jonge kinderen kunnen gemakkelijk mee. Het is wel aan te bevelen vooraf de juiste kledingmaat van je kind door te geven in verband met de warmtekleding.

Lokaal eten als een Viking!

De fjordsafari is te boeken inclusief een Ǣgir Viking diner. Dit is de perfecte combinatie van het beleven van de natuur en het lokale eten in het hart van Fjord Noorwegen. De Noorse Viking gerechten worden gezamenlijk op een houten plank geserveerd. Je krijgt de volgende gerechten voorgeschoteld: gerookt rendier, schelpdieren (mosselen), vis– en schelpdierensoep, varkenssteel en pure chocoladecake. Elk gerecht wordt geserveerd met een lokale biersoort, passend bij dat ene gerecht. Vooral de combinatie van beiden is een unieke ervaring en zeker de moeite waard. Wij hebben er in ieder geval zeer van genoten. Boek hier een packagedeal.

Viking diner na de fjordsafari

Eten als een Viking na een avontuurlijke fjordsafari

Locatie van Flam aan de Aurlandsfjord in Noorwegen

Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>