Heerlijk nazomeren in Noorwegen, wat een ruimte!

Reis juist nu naar Noorwegen nu er minder toeristen in het prachtige fjordengebied aanwezig zijn. Zo geniet je nog meer dan normaal van de diepe fjorden, gletsjers en watervallen. Afstand houden is hier geen probleem zo middenin de natuur. Omdat het dit jaar rustiger is dan normaal, zijn ook de bekende hikes als Preikestolen en Trolltunga aanraders. Wist je dat je hier heerlijk kan nazomeren? Wij zetten de leukste tips voor een vakantie naar het fjordengebied van Noorwegen op een rij!

De fjorden van Noorwegen

Noorwegen heeft het allemaal in huis: van onherbergzame eilandjes tot een aantal grote Noorse steden. Vanuit de stad is het maar een klein stukje rijden naar het rustieke platteland of de ruige wildernis. En zeker tijdens de Noorse Indian Summer is een bezoek aan het fjordengebied van Noorwegen aan te raden. Geniet rondom de Sognefjord van de spectaculaire uitzichten, zonder veel andere toeristen tegen het lijf te lopen. Naast de prachtige natuur met de mooie herfstkleuren bieden ook de charmante steden je in de nazomer een ander gezicht.

nazomer fjordengebied van Noorwegen

Een reis door het fjordengebied van Noorwegen is genieten van diepblauwe fjorden, spectaculaire watervallen en steile bergen die uit het water oprijzen.

Naeroyfjord, midden in het fjordengebied van Noorwegen

#1 Ontdek de veelzijdige natuur rond de Flåm vallei per trein en fiets

Aan de oevers van de Aurlandsfjord, omringd door hoge kliffen, overweldigende watervallen en groene valleien vind je het dorpje Flåm. Flåm telt maar 500 inwoners en toch kent men het plaatsje over de gehele wereld. Flåm ligt in een adembenemende omgeving aan het einde van de Aurlandsfjord, en vlakbij de Sognefjord en de indrukwekkende Nærøyfjord (foto hierboven). Hier vind je ook de Flåmbanen, een van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld. De Flåmbanen loopt van Flåm naar het station van Myrdal en rijdt ook gewoon, wel met minder passagiers zodat je voldoende afstand van elkaar kan houden.

Flam is eigenlijk een must als je in het fjordengebied van Noorwegen bent

‘s Ochtends vroeg neem je de trein van Flåm richting Myrdal, gelegen op 866 meter hoogte. De natuur langs het spoor is verbluffend mooi: steile rotswanden, groene (en soms besneeuwde) bergen, watervallen en diepe dalen. De trein maakt een tussenstop bij de imposante waterval Kjosfossen. Eenmaal in Myrdal neem je de trein weer terug en stap je uit bij de halte Berekvam waar de mountainbike voor je klaar staat. Je daalt in je eigen tempo weer af richting Flåm. Hier vind je meer info over de Flåmbanen.

De Flåmbanen is een van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld.

#2 Hiken naar de top van Preikestolen

Noorwegen is bij uitstek geschikt voor mooie wandelingen. Wellicht de mooiste – maar zeker de beroemdste – is de wandeling naar de top van Preikestolen. Preikestolen, of de Preekstoel, is een enorm plateau dat uitkijkt over het Lysefjord. In het hoogseizoen (juli-augustus) wordt de wandelroute druk bezocht. Maar tijdens de nazomer is het hier een stuk rustiger en helemaal nu er deze periode minder toeristen naar Noorwegen gaan. In 2015 liepen wij zelf naar de top, lees hier ons reisverslag van de Preikestolen hike.

preikestolen-lysefjord

Het is ook mogelijk om Preikestolen vanaf een boot te bezichtigen. Je vaart dan 600 meter lager door de Lysefjord. Deze boottochten vind je in Stavanger, Lauvvik, Forsand of op één van de vele haltes in de Lysefjord.

Een andere hike die je ook goed kan doen nu is die naar Trolltunga. Deze is normaal erg druk maar kan nu juist goed gedaan worden omdat er minder toeristen zijn. Spectaculaire vergezichten en prachtige foto’s zijn maar een paar van de redenen waarom mensen uit alle hoeken van de wereld naar Trolltunga komen om te wandelen. De wandeling door het hooggebergte tot aan Trolltunga (1.180 meter boven de zeespiegel) is lang en zwaar, zowel mentaal als fysiek. Vanaf de hoofdweg in Skjeggedal is de wandeling 28 kilometer lang, heen en terug. Je zult bijna 800 meter klimmen, bereid je dus voor op een wandeling van zo’n 10 à 12 uur, pauzes inbegrepen.

trolltunga 2020

De hike naar Trolltunga is een bijzonder zware wandeltocht

#3 Roadtrippen over de Nasjonale Turistveger

Noorwegen ontdekken doe je met de Nasjonale Turistveger: 18 prachtige routes vol natuur, architectuur en cultuur. De helft van 18 met elkaar verbonden wegen ligt dicht langs de kustlijn van Noorwegen en de andere helft kenmerkt zich door de fjorden, bergen en gletsjers.

Fjord Norway Trollstigen

Wellicht is de mooiste route van Noorwegen de Trollstigen. Deze kronkelende weg vol haarspeldbochten is wereldberoemd en wordt door veel roadtripliefhebbers bezocht. Trollstigen betekent letterlijk ‘trol-ladder’ ofwel ‘ladder voor een trol’.

Noorwegen_Trollstigen

#4 Cruisen op de fjorden

De Sognefjord bevindt zich in het westen van Noorwegen, ten noorden van de stad Bergen. In de nazomer worden er verschillende boottours en korte cruises aangeboden tussen allerlei bestemmingen langs de Sognefjord. Voor iedereen die de Sognefjord op een rustige manier wil ontdekken is zo’n cruisetocht ideaal. Tijdens de cruise van Flåm naar Gudvangen (of vice versa) vaar je door de Sognefjord en de nauwe Nærøyfjord met bijna verticale bergen. Vervolgens ga je met de bus terug naar de opstapplaats. Sinds een aantal jaar varen er, naast het ‘classic’ schip Fanaraaken, ook premium schepen, met grote ramen en een buitendek, stiller en milieuvriendelijk. Hier vaar je ook met minder mensen aan boord, zodat je goed afstand kan houden van elkaar en je kan natuurlijk lekker op het buitendek de frisse lucht inademen.

Ben je in voor meer actie? Ga dan met een RIB-boat op fjordsafari!

Tip: als je veel Noorse fjorden, bergen en gletsjers wilt zien moet je naar de stad Bergen gaan. Vlakbij Bergen liggen meerdere fjorden.

Cruise op de Sognefjord - Photo credit: Sverre Hjørnevik

De Sognefjord is de langste en diepste fjord in Noorwegen.

Zelf de fjorden van Noorwegen ontdekken?

Ga zelf lekker nazomeren in Noorwegen en bekijk hier de mooiste rondreizen door het fjordengebied. Maak bijvoorbeeld een 17-daagse rondreis langs vakantiewoningen, lekker met je eigen auto, en ga rechtstreeks met de ferry naar het fjordengebied. Aan boord heb je alle ruimte en beschikking over je eigen hut. Waai uit op het dek terwijl je de frisse zeelucht inademt en voordat je het weet ben je aangekomen in Noorwegen.

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>