Zomer 2020 in Kroatië

Op vakantie naar Kroatië? Wij vragen Branka Huljev, werkzaam bij het Verkeersbureau van Kroatië, het hemd van het lijf over de huidige situatie. Het normale leven is opgestart, mensen kunnen weer reizen. Vanaf 1 juli kunnen alle burgers van de EU-landen en uit Schengenlanden weer zonder beperkingen - net zoals voor COVID-19 - naar Kroatië reizen.

Branka Huljev

Hoi Branka, wil je jezelf kort voorstellen?

“Ik ben in Kroatië geboren in de mooie middeleeuwse kust stad Sibenik. Ik heb altijd in het toerisme gewerkt. Mijn eerste baantje was borden wassen in een klein restaurant in Primosten. Toen was ik 16 😊 Daarna had ik meer aantrekkelijke baantjes, zoals local gids, hotel receptionist en hostess in verschillende resorts in Kroatië. Elf jaar geleden ben ik begonnen bij het Verkeersbureau van Kroatië in Amsterdam. Ik werk in een prachtig land, superleuke stad en ik doe promotie van mijn geliefde Kroatië! Wat wil je nog meer?”

“Tijdens de lockdown was het maar triest op kantoor. Geen mails te lezen, geen telefoontjes te beantwoorden. Het was doodstil. Op straat was het opeens onaangenaam lopen. Iedereen was voorzichtig en bezig met social distance. Je wordt verdrietig van het dagelijkse nieuws op TV en bezorgd voor de risicogroep, de kwetsbare mensen. Niet leuk.”


“Maar, corona hebben we aardig onder controle. Het normale leven is opgestart. Mensen kunnen weer reizen en van andere plekken van onze moeder aarde genieten in eigen land of in het buitenland. Ik ben er blij mee! Ik wens iedereen een gezonde en vrolijke zomervakantie toe! En misschien tot ziens binnenkort in Kroatië!”

Wat gebeurde er in Kroatië vanaf half maart?

“Op 13 maart 2020 ging Kroatië in lockdown, direct na de eerste berichten over de serieuze situatie in Italië. Het openbare leven is tot stilstand gebracht, mensen werd gevraagd om binnen te blijven. Er werden repatriëringsvluchten geregeld voor de Kroaten in het buitenland. Kroatië heeft de maatregelen verscherpt voor iedereen die het land binnen wilde komen. Er zijn veel donaties verzameld om de COVID-situatie te ondersteunen (geld voor ziekenhuizen).”

“Op 31 maart opende het Kroatisch Institute of Public Health de eerste drive-in-tests voor het coronavirus. In april volgde de aankondiging van de maatregelen van de regering ter ondersteuning van de economie (vergelijkbaar met NOW-regeling in Nederland). Ook gingen de boerenmarkten in Kroatië weer open onder strikte regels. Dit was ook het moment dat de situatie in ziekenhuizen, net als het aantal besmettingen, stabiel werd. In totaal zijn er sinds het begin van de pandemie 2.246 mensen besmet geraakt en zijn er 103 mensen overleden aan het virus (situatie per 4 juni 2020).”

Trsat Castle (Rijeka)

Trsat Castle (Rijeka)

Wat wordt verwacht met betrekking tot een mogelijke afbouw van de maatregelen?

“Op 23 april werd begonnen met een versoepeling van de maatregelen. Vanaf 4 mei volgden de eerste berichten over het mogelijk openen van de grenzen voor toeristen uit bepaalde buurlanden met een laag risico. Een week later konden cafés en restaurants met een buitenterras geleidelijk weer openen, binnenruimtes moesten nog gesloten blijven. Enkele hotels en campings konden ook openen, de horeca moest zich aan strikte voorwaarden en regels houden.”

“12 mei heeft Kroatië haar grenzen geopend voor EU-inwoners met de voorwaarden. Stapsgewijs werden voorbereidingen getroffen voor de aankomst van de eerste toeristen. Steeds werden maatregelen geïntroduceerd: op het strand, in de zee, in het zwembad en langs het zwembad.”

“Eind mei heeft Kroatië haar grenzen geopend voor meer landen. Ook inwoners uit Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië en Duitsland kunnen het land inreizen. Voor Nederlanders en Belgen is het wel gewoon mogelijk om op vakantie te gaan naar Kroatië, mits je op papier kunt aantonen dat je accommodatie hebt geboekt en betaald.”

“Op 1 juli zijn 600 hotels en meer dan 300 campings open en er worden dagelijks meer hotels, campings, resorts, pretparken en andere toeristische voorzieningen geopend.”

Krk Kroatië

Eiland Krk in Kroatië, zomer 2019

Hoe zwaar is de reisindustrie getroffen en hoe belangrijk is vroegtijdige heropening van toerisme?

“Volgens de Europese Commissie heeft de coronapandemie alle landen van de Europese Unie getroffen, maar niet in gelijke mate. De meest getroffen landen zijn de landen die grotendeels afhankelijk zijn van toerisme. Kroatië behoort tot de drie meest getroffen landen in de Europese Unie. De commissie voorspelt dat het BBP van Italië het meest zal krimpen (-11,2%), gevolgd door Spanje (-10,9%) en Kroatië (-10,8%).”

“Kristjan Staničić, directeur van het Croatian National Tourist Board (CNTB), berekende dat in de eerste zes maanden 1,6 miljoen toeristen naar Kroatië kwamen, die 7,6 miljoen overnachtingen realiseerden. Dat is ongeveer 30% van het resultaat van vorig jaar voor dezelfde tijd.”

“Buitenlandse toeristen weten gelukkig hun weg naar Kroatië weer te vinden, met bijna 900.000 toeristen en 5 miljoen overnachtingen in de maand juni. De meeste toeristen kwamen uit Duitsland, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. Kroatië is ook in Nederland een favoriete vakantiebestemming; sinds aanpassing van het reisadvies op 15 juni hebben al 6.000 Nederlanders het land bezocht, vooral kampeerders.”

Hoe beïnvloeden de COVID-19 restricties het vakantiegevoel?

“Inmiddels zijn alle vliegvelden open. Croatia Airlines, KLM, Transavia en EasyJet vliegen weer rechtstreeks vanuit Nederland naar Kroatië. Alles is langzamerhand back to normal. De maatregelen zijn te vergelijken met de regels in Nederland. Winkels en supermarkten zijn gewoon open, ook in de winkelcentra. De meeste winkels sluiten ‘s middags een uurtje om te desinfecteren. In bijna alle winkels vind je een ontsmettingsmiddel bij de ingang en dragen de medewerkers mondkapjes. Nationale parken en natuurparken zijn open. Veel cafés en restaurants die normaal gesproken het hele jaar door open zijn, hebben in de afgelopen weken hun deuren weer geopend. Vanaf 15 juni verwachten we dat er nog veel meer cafés en restaurants zullen volgen. Dansvloeren in uitgaansgelegenheden mogen deze zomer niet gebruikt worden om te dansen.”

“Per 1 juli geldt er een tijdelijke opheffing van de bestaande restricties aan de Kroatische grens. Deze opheffing is twee weken geldig (tot 15 juli), omdat het afhankelijk is van de actuele epidemiologische situatie. Ook wordt nog steeds aangeraden om het EnterCroatia formulier op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in te vullen met informatie over waar in Kroatië men zal verblijven.”

“Qua afstand, op bijvoorbeeld het strand, in het zwembad, in musea, cafés, restaurants, uitgaansgelegenheden, bij concerten, festivals en andere evenementen geldt (zowel binnen als buiten): maximaal 15 personen per 100m² oppervlakte. En altijd 1,5 meter afstand houden. Vanaf 1 juli: maximaal 350 personen in een gesloten ruimte en maximaal 1.000 personen in de buitenlucht.”

De mooie Mrežnica, met vele kleine stroomversnellingen is aantrekkelijk voor liefhebbers van raften, kajakken en kanoën

De mooie Mrežnica, met vele kleine stroomversnellingen is aantrekkelijk voor liefhebbers van raften, kajakken en kanoën

“Hoewel er in Kroatië geen officiële beperkingen zijn (het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, maar verder niet), zijn de veiligheidsnormen in alle toeristische faciliteiten hoog en hebben Kroatische epidemiologen zeer gedetailleerde richtlijnen opgesteld voor alle soorten faciliteiten en toeristische diensten, die in het hele land zijn geïmplementeerd. Ook zijn er richtlijnen opgesteld in het geval van een infectie op toeristische bestemmingen, die voorzien in adequate isolatie en behandeling. Daarnaast hebben alle belangrijke bestemmingen gespecialiseerde toeristische klinieken ingericht, waar men klaar staat om snel en veilig te handelen en waar alle werknemers op de hoogte zijn van de procedures in geval van nood.”

Heb je tips voor reizigers die naar Kroatië willen gaan?

“Wil je de drukte op je vakantiebestemming vermijden voor een minimaal risico op een besmetting? Kroatië kent veel overweldigende en ongerepte natuur. Ga kamperen (sowieso altijd populair op de Nederlandse mark), zeilen, wandelen en fietsen in natuurgebieden. Verder worden deze zomer vaak vrijstaande villa’s met zwembad geboekt.”

“Ik zou zeggen: hoe meer in de natuur en drukte vermijden, hoe beter je afweersysteem werkt en hoe minder besmettingskans. Maar de belangrijkste is persoonlijke hygiëne en 1,5 meter afstand houden. Up-to-date corona-informatie in Kroatië: https://koronavirus.hr/en.”

Kroatië deze zomer

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>