De grote Moskee van Muscat

Ooit las ik een mooi verhaal. Een legende over de Apostel Thomas. In India had Thomas de opdracht een paleis te bouwen voor koning Gundifar, die hem daarvoor rijkelijk betaald had. Maar Thomas bleek het geld aan de armen te hebben gegeven. Gundifar zet Thomas daarop gevangen. Enige tijd later overlijdt de broer van de koning. Hij verschijnt in een visioen en vertelt dat er een prachtig paleis in de hemel was gebouwd.

Aan dit verhaal moest ik denken toen onze gids Saqir vertelde dat rijke mensen moskeeën bouwen omdat ze dan een huis in het paradijs krijgen. Het is niet geld geven aan de armen weliswaar, maar je geeft de gemeenschap een plek om samen te komen. Sultan Qaboes heeft een aantal moskeeën laten bouwen, maar de grote moskee van Muscat, de Sultan Qaboes-moskee, is degene die hem toch wel een flink paleis in het hiernamaals zou moeten bezorgen.

Een nationale moskee

In 1992 besloot sultan Qaboes bin Said Al Said dat zijn land een nationale moskee moest hebben. Na een aantal jaren van voorbereiding werd met de bouw gestart in 1995. De gigantische moskee, de grootste van Oman, ging in 2001 open.

Omdat het gebed centraal staat zijn moskeeën vaak sober van opzet. Voor deze moskee geldt dat ten dele. Sober is de layout. De strakke vormen en simpele elegantie die toch wel kenmerkend is voor Oman. Maar wel op grote schaal. Het terrein is meer dan 400.000 vierkante meter groot, het complex bedekt daarvan 40.000 m2 dus de ruimtelijkheid blijft goed bewaard. Zo sober en rechtlijnig als de buitenkant is zo uitbundig is de afwerking binnen. Overal zijn de beste materialen gebruikt. Marmer uit Italië, kristal uit Oostenrijk, tapijt uit Iran.

De grote Moskee van Muscat

Groene buitenruimte

Bogen en Minaretten

Naast de gebedsruimtes zijn er ook verschillende zuilengalerijen en pleinen. De pleinen worden gescheiden door grote bogen, een typisch traditioneel Arabische vorm. De moskee heeft vijf minaretten, iets wat bij moderne moskeeën een beetje gebruik is geworden vanwege de symboliek. Het getal vijf staan symbool voor de vijf zuilen van de islam: de geloofsbelijdenis, de rituele gebeden, het geven van aalmoezen, het vasten tijdens de ramadan en de pelgrimstocht naar Mekka. De hoogste minaret is 90 meter hoog, de flankerende vier bereiken een hoogte van 45,5 meter. Behalve in de vierkante gebedsruimte van 74,4 bij 74,4 meter is er op de buitenplaats nog eens plaats voor 8.000 personen. Met de binnenplaats en de doorgangen kan de moskee 20.000 moskeegangers accommoderen.

Bogen en marmer grote Moskee

Bogen en marmer

Fraaie galerijen grote Moskee

Fraaie galerijen

Binnenplaats grote Moskee

Binnenplaats

De gebedsruimte voor vrouwen

Een bezoek begint bij de gebedsruimte voor vrouwen. Mannen en vrouwen bidden gescheiden in de islam. De gebedsruimte voor de vrouwen is altijd een stuk kleiner dan die voor de mannen. Vrouwen hoeven niet altijd naar de moskee te komen omdat ze huishoudelijke plichten hebben en zorg voor de kinderen. Dus de ruimte is een bijna een factor tien kleiner.

De gebedsruimte voor vrouwen

De grote gebedsruimte

Het is bij de gebedsruimte voor de mannen dat alle registers zijn opengetrokken. Mannen worden geacht naar de moskee te gaan en daar dicht opeengepakt te bidden. Elleboog aan elleboog. De aanraking is belangrijk vanwege het gevoel van gemeenschap, maar ook opdat het kwaad er niet tussen kan. Er kunnen maar liefst 6.500 moskeegangers op het imposante tapijt knielen. De binnenmuren van deze zaal zijn volledig bedekt met wit en donkergrijs marmer en versierd met muurschilderingen, voornamelijk geometrische ontwerpen.

grote gebedsruimte

De grote gebedsruimte

Het tapijt

De vloer van de grote gebedsruimte is bijna geheel bedekt met een handgeweven tapijt, het een na grootste ter wereld, zoals ons verteld wordt. Het tapijt brengt klassieke en traditionele ontwerpen uit de Perzische scholen uit Tabriz, Kashan en Isfahan bij elkaar. Achtentwintig  verschillende tinten zijn gebruikt, de meeste gemaakt met traditionele kleurstoffen. Het tapijt, waaraan door honderden vrouwen vier jaar is gewerkt is in 75 delen geknoopt en door dezelfde vrouwen ter plaatse aan elkaar geknoopt. Totaal weegt het tapijt, dat 1.700.000 knopen bevat, 21 ton.

Tapijt in de grote Moskee van Muscat

Een klein deel van het tapijt

De kroonluchter

Recht onder het midden van de vijftig meter hoge koepel hangt een enorme kroonluchter. Deze is gemaakt van Swarovski kristal, ook weer het beste dat er te koop is. De veertien meter hoge en negen meter brede kroonluchter weegt acht ton en bevat 1.122 lampen en 600.000 (!) kristallen. Los van al die superlatieven is het gewoon een prachtig stuk werk, indrukwekkend in zijn kleuren en glinstering.

kroonluchter in de grote Moskee van Muscat

De kroonluchter

Swarovski kroonluchter

De kroonluchter van de onderzijde

De Mihrab

Bij het bidden richt men zich in de richting van Mekka. In een moskee is er altijd een muur die daar loodrecht op staat en in deze muur bevindt zich een nis, de Mihrab. Ook dit is weer een element waaraan veel aandacht is besteed. Met zijn kleurrijke mozaïek en vooral de boog die hem bekroont is het een waar kunstwerk.

De Mihrab

De Mihrab, een islamitische gebedsnis

Harmonie

Het zijn de elementen die het meest genoemd worden en die inderdaad allemaal bijzonder zijn. Het hele complex is fotogeniek. Maar wat toch het meest bijblijft is de manier waarop die harmonieus bij elkaar gebracht zijn. Wat dat betreft is de moskee heel kenmerkend voor Oman. Een aanrader om te bezoeken, zeker omdat het de enige moskee in Oman is die ook is geopend voor niet-moslims.

Voor meer informatie over Oman: www.visitoman.nl. En lees hier onze reisblog met 6 tips voor een bezoek aan Muscat.

Met dank aan KLM, en Elitetourism

Reizen naar Oman

Wil je zelf ook dit prachtige land ontdekken? Check dan het aanbod bij Middenoostenreizen.com, dé reisspecialist op het gebied van reizen naar Oman.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>