Rust en harmonie in Oman

Ik ben al drie dagen in Oman als ik, zittend voor mijn tent in de Sharqiyah woestijn, het besef krijg van de rust. Niet alleen de rust van dat moment maar vooral de rust van de dagen ervoor, de rust van Oman. Rust die je kunt vinden in de gebouwen die vaak een moderne uitvoering van de oude bouwtradities zijn, nooit protserig, herkenbaar Arabisch en doortrokken van symmetrie en ruimte.

In Oman vind je geen wolkenkrabbers, geen grote glazen verlichte tempels van luxe en hebzucht en geen megalomane skibanen zoals in naburige golfstaten. Oman kiest een eigen weg en die is er een van beschaafde harmonie.

Rust kun je ook vinden in de mensen. Zelfs in de Souk zijn de verkopers beleefd in de manier waarop ze je uitnodigen hun waar te bekijken, een verademing voor wie wel eens in Egypte is geweest. Het is de rust van mensen die weten dat er voor ze gezorgd wordt. Sultan Qaboos, die in 1970 de macht overnam van zijn vader en sindsdien het land leidt als een absoluut vorst, heeft zwaar geïnvesteerd in scholen, ziekenhuizen en infrastructuur en het land is relatief rijk. Gids Saqer vertelt dat er in 1970 maar één ziekenhuis was, nauwelijks scholen en bijna geen wegen. Ruim 45 jaar later doorsnijden strakke linten asfalt stenen landschappen en vormen bruggen, viaducten en rotondes een eigen landschap binnen de natuurlijke omgeving.

Muscat (Masqat), het hart van Oman

Muscat was al eeuwen een belangrijke handelsstad, van waaruit handel werd gedreven tot in China, toen de Portugezen de stad in 1508 innamen. Meer dan 150 jaar bleven ze tot de Ottomanen de stad overnamen. Maar het was pas nadat de grondlegger van de huidige dynastie de Ottomanen verdreef dat Muscat en Oman tot hun grote grote bloei kwamen. De dhows van de sultan voeren langs de Afrikaanse kust en de sultan heerste tot Zanzibar, dat ook de hoofdstad van het rijk was. Meer landinwaarts werden bezittingen verworven tot aan Perzië, het huidige Iran. Het land was een ware grootmacht toen het betrekkingen aanknoopte met Groot-Brittannië. De Britten wisten de grootmacht vervolgens sluw te ontmantelen, waarbij Oman een protectoraat werd.

Al die historie laat natuurlijk zijn sporen achter. Het oude deel van Muscat met zijn licht gekleurde rechthoekige architectuur ligt aan een baai. De stad werd beschermd door de strategisch gelegen forten Al-Jalali en Al-Merani en de oude stadsmuren.

Oud Muscat, met de forten Al-Jalali en Al-Mirani

Oud Muscat, met de forten Al-Jalali en Al-Mirani

Je vindt er ook het Al Alam Palace. Dit werkpaleis van de sultan is één van de meest bijzondere staaltjes architectuur in Oman. Erachter vind je een strak waterfront in witte tinten.

Al Alam Palace

Al Alam Palace

Al Alam Palace

Al Alam Palace

En natuurlijk is er de grote moskee. Strak gelijnd, sierlijk, gebouwd met de duurste materialen maar nergens protserig, als een typisch voorbeeld van de manier waarop in Oman dingen worden neergezet.

De grote moskee van Oman

De grote moskee van Sultan Qaboos, Muscat

De Muttrah Souk

Een souk is een Arabische markt. In de open lucht op het platteland, maar in de stad meestal overdekt. Er wordt wel gezegd dat de souk eigenlijk de voorloper van de shopping mall is, maar dat is alleen voor wat betreft de uiterlijke verschijningsvorm correct. Het blijft namelijk primair een markt, waar het spel van onderhandeling deel uitmaakt van het wezen ervan. Behalve traditionele goederen en goud en sieraden worden er ook in ruime mate goedkope Chinese producten verhandeld. Dat neemt niet weg dat de Souk van Muscat met zijn convergerende stratenpatroon een bezoek meer dan waard is. Vergeet vooral niet te handelen -koop in ieder geval iets- en aanschouw de inheemse bevolking in al zijn verschijningsvormen.

Muttrah Souk

Muttrah Souk

Muttrah Souk

Traditionele waar

Muttrah Souk

Chinese waar

Muttrah Souk

Handelaar

Misfat Al Abreyeen

We zien op onze trip door Oman niet alleen steden, woestijn, gebergtes en fjorden, maar bezoeken ook een traditioneel dorp. De weg erheen voert langs lintvormige nederzettingen van forse ommuurde huizen. Iedere Omani die 21 wordt en gaat trouwen krijgt 600 vierkante meter grond en bouwt daar dan een eigen huis op, vertelt onze chauffeur Mohamed. Zelf komt hij uit Egypte en hoort bij de 1,7 miljoen van de 4 miljoen inwoners die geen Omani van origine zijn. Veel van de werkers in de minder geschoolde beroepen komen uit India, Pakistan en Bangladesh, zoals dat in meer golfstaten het geval is. Dat zorgt ook voor wat meer variatie in religie. De Ibadi stroming van de islam is de overheersende in Oman. Volgens Saqer is het een tolerante stroming zodat religieuze spanningen ontbreken in Oman.

Birkat al Mouz

Birkat al Mouz

We naderen een groene wadi, waar we even later doorheen rijden. We rijden door Birkat al Mouz. ‘Pool of Bananas’, vertaalt Mohamed. Behalve bananen groeien er ook dadels, papaya en mango. Sommige van de huizen hier zijn 300 jaar oud. We klimmen naar een parkeerplaats met een mooi uitzicht over de vallei. Vandaar is het lopen naar Misfat Al Abreyeen.

Klimmen naar het uitzicht over de vallei

Slingerende trappen

Slingerende paadjes -gemaakt voor mensen en lastdieren en niet voor auto’s- voeren langs verkleinde versies van de woningen waar Omani’s nu in verblijven. Het is het geboortedorp van Saqir. Terwijl we door het deels ontvolkte plaatsje lopen verhaalt hij over zijn jeugd, nu ruim twintig jaar geleden. We passeren het kleine pleintje waar hij zijn vrienden ontmoette, het kanaaltje waar ze indoken, hij benoemt de ambachten die in de kleine, nu lege kamertjes uitgeoefend werden en de verhuisde of overleden bewoners. De bewoners die er nog zijn zijn conservatief, zo wordt ons verteld. Enigszins gepaste kleding is op de plaats. We gebruiken de lunch in Misfah Old House een mooi traditioneel restaurant dat ook een paar kamers heeft en al jarenlang door dezelfde familie gerund wordt. Hier geen gelikte moderniteit, maar oude eenvoud. Dit ietwat naar binnen gekeerde plaatsje geeft een indruk van het achterland en een mooi inkijkje in het recente verleden. En van de tradities en bouwstijlen die in Oman tot aan de naar buiten gekeerde havensteden nog steeds de basis van al het nieuwe vormen. En dat laatste is eigenlijk wat Oman in deze regio tot een bijzonder land maakt.

Misfah old house

Kamer in Misfah old house

Poorten en stadsmuren

Omani

Oudere Omani

Een kijkje op het platteland van Oman

Verlaten huizen in het groen

Voor meer informatie over Oman: www.visitoman.nl.
Met dank aan KLM en Elitetourism.

Reizen naar Oman

Wil je zelf ook dit prachtige land ontdekken? Check dan het aanbod bij Middenoostenreizen.com, dé reisspecialist op het gebied van reizen naar Oman.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>