The Six Forgotten Giants van Kopenhagen

In de bossen rondom Kopenhagen houden zich zes gigantische reuzen schuil. De Deense kunstenaar Thomas Dambo nodigt locals en toeristen uit om 'zijn' reuzen te ontdekken. Hiermee wil hij niet alleen kunst vanuit de musea toegankelijker maken, maar ook de prachtige natuurplekjes van Kopenhagen onder de aandacht brengen. Ga jij mee op speurtocht naar The Six Forgotten Giants?

Six Forgotten Giants

Een gigantische houten reus tegenkomen tijdens een boswandeling? Klinkt als een tekenfilm, maar in Denemarken kan het je zomaar gebeuren. En dat is wel even schrikken! Dambo plaatste de reuzen strategisch op zijn favoriete plekken rondom Kopenhagen. Enerzijds omdat deze plekken er een beetje eenzaam en verlaten bij lagen en niet druk bezocht worden door mensen. Anderzijds om door middel van deze kunst bewoners en toeristen te verleiden om ook van de natuur rondom Kopenhagen te genieten. De sculpturen zijn te vinden aan de hand van een schatkaart en een ‘geheim’ gedicht op een steen niet ver van de beelden. De kaart en de stenen laten aanwijzingen na om de reuzen te vinden.

Thomas Dambo Forgotten Giants

“Ik heb vooral gekeken naar plekken die je goed met de fiets of openbaar vervoer kunt bereiken. Sommige reuzen, zoals Oscar under the Bridge kun je al van een afstandje spotten. Anderen, bijvoorbeeld Thomas on the Mountain, vind je alleen met behulp van de speciale schatkaart of aanwijzingen die ik op rotsblokken heb achtergelaten”, aldus de Deense kunstenaar. “Het is vooral een leuke manier om mensen letterlijk uit hun tent te lokken.”

Houten reuzen

Alle zes Forgotten Giants zijn gemaakt van afvalhout en met hulp van plaatselijke vrijwilligers en scholieren gebouwd. Erg slim bedacht, want zo voelen de omwonenden zich vanzelf betrokken bij de kunstwerken en zullen zij zich over deze houten reuzen ontfermen. Meer dan zeshonderd oude pallets, tonnen sloophout, een oude schuur en alles hij maar kon vinden werden gebruikt om zijn houten reuzen te realiseren. Als teken van dankbaarheid zijn de zes houten reuzen vernoemd naar een aantal vrijwilligers. De reuzen bieden ook nog eens de helpende hand aan al hun bezoekers.

Zo helpt Teddy Friendly de mensen bijvoorbeeld om een beekje over te steken door over zijn lange arm te lopen.
Forgotten Giants Teddy Friendly

En Little Tilde bevat maar liefst 30 vogelhuisjes, waar vogels zich kunnen verschuilen tijdens de koude wintermaanden.
Little Tilde Denemarken reuzen

Sleeping Louis ligt ergens in het bos en biedt onderdak aan de daklozen in het gebied.
Forgotten Giants Sleeping Louis

Thomas on the Mountain geniet van het prachtige uitzicht op het uitgestrekte bos dat enkele jaren geleden nog als afvalgebied werd gebruikt.
Thomas on the mountain

Oscar under the Bridge ondersteunt met zijn hand vanaf de grond de fietsbrug.
Forgotten Giants Oscar Under the Bridge

Hilltop Trine zit rustig als ‘uitkijkpunt’ om vanaf een heuvel te kunnen genieten van het uitzicht.
Forgotten Giants Hilltop Trine

Bij het reusachtige project werkte Dambo ook samen met een lokale organisatie om werklozen werkervaring te geven.

Ga op zoek naar de Forgotten Giants

Zoals gezegd heeft Dambo voor het project zes van zijn favoriete locaties bij Kopenhagen uitgekozen. Het zijn plekjes met prachtige natuur die buiten de algemene wandelroutes liggen, waardoor er vrijwel nooit iemand komt. Om de reuzen te vinden heeft hij een schatkaart gemaakt. Ook liggen er rotsen in de buurt van de Forgotten Giants met daarop een gedicht (in het Deens), die als aanwijzing dienen om het volgende beeld te vinden.

Wil je zelf deze vriendelijke reuzen gaan opzoeken? Nou dan moet je deze schatkaart kunnen ontcijferen:
schatkaart The Six Forgotten Giants

Foto’s: Thomas Dambo/ Martin Heiberg

Meer informatie

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>