De highlights van Kopenhagen in een weekend

Kopenhagen stond al een tijdje op onze bucketlist. Afgelopen weekend was het zover en vlogen we vanaf Eindhoven Airport in een uurtje naar de hoofdstad van Denemarken.

Vliegtuig naar Kopenhagen

Cheers, op naar Kopenhagen!

Aankomst luchthaven Kopenhagen

Copenhagen Airport Kastrup is een grote luchthaven, de drukste van Scandinavië. Na het passeren van de douane kom je in hal 2 of 3 (aankomst- en vertrekhal 1 is een aantal jaar geleden gesloten). Hier vind je automaten om tickets voor het OV te kopen en de uitgang, waar tevens de taxistandplaats is.

Kopenhagen Airport

In hal 2 vind je ook de CPH Information Desk, hier kan je een Copenhagen Card aanschaffen of ophalen als je deze vooraf online hebt besteld. Met de Copenhagen Card reis je gratis met het openbaar vervoer. Zelfs vanaf het vliegveld bij Kopenhagen. Ook heb je gratis toegang of korting op de toegang tot meer dan 85 attracties en bezienswaardigheden in Kopenhagen. De Copenhagen Card is verkrijgbaar in vier uitvoeringen. Er is een kaart van 1 dag, 2 dagen, 3 dagen en 5 dagen. En kinderen tot 10 jaar kunnen gratis mee op een kaart.

Citytrip Copenhagen_CardCopenhagen_Card

Naar de stad

Wij namen metrolijn M2 naar het Vanløse station in het centrum van Kopenhagen. Het metrostation ligt boven terminal 3. Overdag vertrekt de metro iedere 4 tot 6 minuten, ’s nachts iedere 15 tot 20 minuten. De reistijd naar het centrum is 13 minuten. Tickets zijn te koop op het vliegveld (in zowel hal 2 als 3) en bij het metrostation. De ticketmachines accepteren alleen muntgeld, bankpassen en creditcards, geen bankbiljetten. De tickets zijn ook geldig in de trein.

metro Kopenhagen

Het treinstation ligt in terminal 3. De trein rijdt iedere 10 minuten naar het centrum van Kopenhagen (en drie keer per uur na middernacht). De reistijd is 13 minuten. Je kunt ook de bus pakken, er zijn meerdere buslijnen die van het vliegveld naar de stad gaan. Lijn 5A is het meest geschikt, deze brengt je rechtstreeks naar centraal station Kopenhagen, het stadhuisplein, Nørreport en andere stations. De rit van het vliegveld naar het centrale station duurt 35 minuten. De bus vertrekt iedere 10 minuten (en minder frequent na middernacht).

Heb je een auto gehuurd, dan zitten de verhuurbedrijven bij elkaar, op een kleine kilometer afstand van de ‘Lufthavnsboulevarden’. Na aankomst kun je gebruik maken van de gratis shuttlebus van terminal 2 of 3 naar het Car Rental Center. Deze rit duurt 5 minuten.

Tip voor mensen die reizen met (jonge) kinderen: bij de luchthaven van Kopenhagen is een leuke buitenspeeltuin (met een koffietentje).

Luchthaven Kopenhagen speeltuinKopenhagen airport

Kopenhagen, here we go!

Laten we meteen maar beginnen met wat je vooral NIET moet doen tijdens een weekendje Kopenhagen. Je wilt immers zoveel mogelijk zien in die krappe 48 uur. De meest overschatte bezienswaardigheid van Kopenhagen is wat ons betreft de Kleine Zeemeermin. Het sprookjesfiguur van Hans Christian Andersen kijkt sinds 1913 vanaf een rots uit over zee. Nou is dat natuurlijk hartstikke mooi, tenzij je een aantal uur in de rij moet staan voor een selfie met de Zeemeermin.

We lazen vooraf dat we niet thuis konden komen van een stedentrip in Kopenhagen zonder een foto met het wereldberoemde beeld. Hadden we maar niet geluisterd.

Maar gelukkig heeft Kopenhagen meer dan genoeg prachtige bezienswaardigheden die wel de moeite waard zijn. En we kunnen je al verklappen dat 48 uur in Kopenhagen toch echt te kort is.

Pretpark Tivoli

Bij een bezoek aan Kopenhagen kun je Tivoli eigenlijk niet overslaan. Tivoli bestaat sinds 1843 en is een van de oudste attractieparken van de wereld. Het pretpark ligt middenin het centrum van Kopenhagen en de juiste benaming is eigenlijk “de Tivoli Tuinen”. Wat zo bijzonder is aan dit pretpark zijn de vele mooie tuinen met allerlei verschillende bomen, planten en bloemen.

Tivoli DenemarkenTivoli Gardens DenmarkTivoli Gardens

Met onze Copenhagen Card kunnen we Tivoli gratis bezoeken. Dat betekent overigens niet dat we onbeperkt in de attracties kunnen, voor elke attractie moet je apart betalen. Je kunt hiervoor muntjes kopen van omgerekend € 5,- per stuk. Meer informatie: www.tivoli.dk.

Tivoli pretparkTivoli KopenhagenWeekend naar Kopenhagen

Tivoli Gardens ligt in hartje Kopenhagen, naast het Centraal Station.

Nyhavn

De naam Kopenhagen stamt af van het woord “koopmanshaven”. De bekendste haven van Kopenhagen ken je waarschijnlijk wel van de foto’s. Nyhavn is de toeristische trekpleister van de stad. Aan deze gezellige haven vind je vele restaurants en cafés. De kleurrijke huisjes zorgen voor een extra gezellige sfeer en de lokale bevolking is zeer gemoedelijk en gastvrij. Het is een geweldige plek om mensen te kijken op een zomerse dag. Probeer hier ook eens de gepekelde vis waar Scandinavië bekend om staat of geniet van de vers gegrilde visgerechten met een wijntje of koud biertje. Voor een biertje betaal je hier ongeveer € 7,- dus niet schrikken.

Check ook eens onze tips met gratis bezienswaardigheden in Kopenhagen.

NyhavnWeekend naar Kopenhagen NyhavnNyhavn Kopenhagen

Koninklijk Kopenhagen

Als je van paleizen bezichtigen houdt, dan zit je in Kopenhagen goed. Het Deense koningshuis bouwde door de eeuwen heen veel kastelen en paleizen. In het centrum van Kopenhagen kun je maar liefst drie schitterende paleizen bewonderen, Christiansborg, Amalienborg en Rosenborg Slot.

Christiansborg Slot: het mooie en imposante Christiansborg is het centrum van de Deense politiek. Het paleis huisvest het Deense parlement en het Hooggerechtshof, evenals de koninklijke receptiekamers, die de koningin gebruikt voor officiële ceremonies. Daarnaast kun je er de kasteelruïnes onder het slot en de koninklijke stallen bezichtigen. Meer informatie: www.christiansborg.dk

Christiansborg Slot KopenhagenChristiansborg Slot

Amalienborg Slot: bij ‘wisseling van de wacht’ denk je misschien aan Buckingham Palace in Londen, maar ook in Kopenhagen vind je traditioneel geklede soldaten met bontmutsen. Om twaalf uur stipt wordt de Koninklijke Garde bij Amalienborg op traditionele wijze afgelost. Dit paleizencomplex is sinds 1794 de residentie van de Deense koninklijke familie. Meer informatie: www.kongernessamling.dk/amalienborg

Amalienborg KopenhagenAmalienborg

Rosenborg Slot: Rosenborg is een van de populairste toeristische attracties van Kopenhagen. Hier kun je de collectie kroonjuwelen van de Deense Koninklijke familie bewonderen of maak je een wandeling door de omliggende kasteeltuinen. Er is ook een grote speeltuin in dit meest bezochte stadspark van Kopenhagen. Meer informatie: www.kongernessamling.dk/

Rosenborg Slot in KopenhagenRosenborgRosenborg Slot Denemarken

Kopenhagen met kinderen? Onze tips!

Reis je met kinderen naar Kopenhagen? Hier wat leuke tips om te doen in Kopenhagen met kinderen.

Aquarium Den Blå Planet, waar je door watertunnels onder de vissen doorloopt. De architectuur van De Blauwe Planeet is geïnspireerd door de stromingen van een draaikolk. Met meer dan 20.000 dieren is dit het grootste aquarium in Noord-Europa. Het aquarium heeft 53 aquariums die zijn verdeeld in verschillende geografische gebieden: bezoek anaconda’s en exotische vissen in de ‘Braziliaanse Amazone’, of de grote zeeschildpadden in ‘The Ocean’. Meer informatie: www.denblaaplanet.dk.

In het zuidwesten van Kopenhagen kun je in de bossen en parken op zoek naar ‘The Six Forgotten Giants’. Deze zes reuzen zijn gemaakt van afvalhout door de kunstenaar Thomas Dambo.

Denemarken forgotten giantsforgotten giants copenhagenKopenhagen forgotten giants

København Zoo, een dierentuin in Frederiksberg aan de rand van Kopenhagen. Het biedt onderdak aan 3000 dieren en is een leuke plek om een dag met je kinderen door te brengen. Maak een wandeling door de nieuwe onderwaterkoepel en begeef je ontzettend dicht in de buurt van ijsberen en zeehonden: zowel boven als onder het wateroppervlak. Meer informatie: www.zoo.dk.

Meer informatie Kopenhagen in een weekend

  • Het openbaar vervoer in Kopenhagen is betrouwbaar, schoon, punctueel en brengt je overal waar je maar wezen wilt.
  • Mocht je wat meer tijd hebben tijdens je vakantie in Kopenhagen, dan is het leuk om een dagje naar de overkant van het water te gaan. Daar ligt de Zweedse stad Malmö. Met de trein ben je er in 35 minuten en dit kost je zo’n € 25,-. Bekijk hier het treinschema.
  • Als je een avondje op stap wilt: in de wijken Vesterbro en Nørrebro zijn veel gezellige en trendy cafes en restaurants te vinden.
  • Hotels in Kopenhagen zijn relatief duur, zeker in het centrum. Met deze link ontvang je als lezer van Reishonger 25,- korting bij Booking.com.
  • Van relatiegeschenken leverancier Van Heijster kregen we een fraaie Dopper mee op onze trip naar Kopenhagen. Hier kan je ook waterflessen bedrukken. In de stad vind je op meer dan 60 plekken gratis watertappunten. Zie het kaartje hieronder voor de plekken waar je gratis water kunt tappen:

Ben jij weleens in Kopenhagen geweest? Ik ben benieuwd wat je van de stad vond en of je nog leuke tips hebt!

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)
  1. Metrocazar zegt:

    Je hebt een erg leuk en interessant reisverslag geschreven over een weekend in Kopenhagen.
    Wellicht is ons navigatie-systeem Metrocazar voor de metro van Kopenhagen ook handig voor degenen die Kopenhagen (voor het eerst) bezoeken.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>