The Ocean Cleanup 2016

Lange tijd werd er gedacht dat er niets gedaan kon worden aan de gigantische hoeveelheid plastic die ronddobbert in onze oceanen.

Boyan Slat reishonger

Deze ‘plastic berg’ groeit jaarlijks met zo’n 8 miljard kilo. Totdat een jonge Nederlands uitvinder en milieuactivist The Ocean Cleanup bedacht. Boyan Slat, een gedreven visionair van 20 jaar!

Vijf bergen van plastic
Volgens computerberekeningen zijn er in de oceanen vijf plekken waar de plastic troep zich opstapelt. Twee in de Grote Oceaan, twee in de Atlantische Oceaan, en een in de Indische Oceaan. Het meest vervuilde stuk oceaan ter wereld bevindt zich in het noordelijk deel van de Grote Oceaan, volgens wetenschappers een ‘plastic soep’ ter grootte van Europa.

Onderstaande infographic geeft een goed overzicht van het gigantisch probleem waarmee de mensheid zich heeft opgezadeld [klik op de foto voor een vergroting]:
Great Pacific garbage

Start van The Ocean Cleanup
Nu het goed nieuws: Boyan Slat maakte onlangs bekend dat zijn organisatie The Ocean Cleanup in het voorjaar van 2016 de eerste plasticvanger inzet, waarschijnlijk bij het eiland Tsushima tussen Japan en Zuid-Korea.

„Het opruimen van het afval is een van de grootse uitdagingen waar de mensheid momenteel voor staat. De mogelijkheid die we nu krijgen, stelt ons in staat om de efficiente en duurzaamheid van het systeem te besturen.” aldus Slat

Deze video toont The Ocean Cleanup Array, het opruimsysteem van 2 kilometer bestaande uit een netwerk van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming wordt het plastic als het ware gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald wordt door tankers.

Crowdfunding
De ingenieur haalde via een crowdfundingcampagne de benodigde 2 miljoen dollar binnen voor meer testen en de aanloop naar de eerste grootschalige pilot bij de kust. Binnen honderd dagen doneerden ruim 38.000 mensen uit 160 landen geld aan “de grootste schoonmaak op aarde ooit”. De eerste pilot zal vanaf 2016 voor de kust van Tsushima gaan draaien.

Maar er is meer geld voor het project nodig, veel meer geld. De eerste pilot op zee en nader onderzoek kosten ruim 30 miljoen euro. En voor de daadwerkelijke uitvoering op grote schaal is ruwweg 300 miljoen euro nodig. De focus in de komende tijd is vooral op bijdragen vanuit filantropie, via stichtingen en individuen. Maar ook hoopt hij op financiële steun van bedrijven en instellingen, wereldwijd.

Haalbaarheid project
In juni presenteerden Boyan en zijn projectmedewerkers de resultaten van dat onderzoek en de conclusie luidt: The Ocean Cleanup is totaal haalbaar!

Steun The Ocean Cleanup
the ocean cleanup reishonger
Lees meer over dit geweldige project op www.theoceancleanup.com. En wie het project wil steunen kan hier ook doneren.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>