Bijzondere rondreis door veelzijdig Peru

Van fascinerende Nasca-lijnen tot de Condor op 4.000 meter hoogte en van de eeuwenoude Inca-stad tot het sandboarden in Ica. De diversiteit in Peru is bijzonder en maakt een reis door het Zuid-Amerikaanse land ongelofelijk indrukwekkend. Van Verre geeft je een idee hoe zo’n veelzijdige reis eruit ziet.

Beginnen bij het begin

Een individuele rondreis Peru begin je vaak met één of meerdere dagen in de hoofdstad, zo ook in het prachtige Peru. Het zeer levendige Lima staat garant voor bijzondere pleinen, historische gebouwen en natuurlijk de kleurrijke klederdracht en souvenirs. Deze elementen maken het verblijf in de hoofdstad al direct aangenaam.

peru rondreis van verre

Dan hebben we het nog niet eens over de gastronomie van het land. Eet bijvoorbeeld een van de meest bijzondere gerechten ter wereld, namelijk de bekende ‘Cuy’ of terwijl de Peruaanse cavia. Of kom als visliefhebber volledig aan je trekken door de smaakvolle ceviche, een klassieker. Dit is verse vis gemarineerd in citroen of limoen, waardoor de vis een beetje gaart, en hier worden dan gesneden ui en chilipepers aan toegevoegd.

Klein-Galapagos

Na een bezoek aan Lima reis je door richting het zuiden, op weg naar Paracas. Dit kan je het beste doen met de luxe touringcar ‘Cruz del Sur’ die je in 3,5 uur op de plaats van bestemming brengt voor ongeveer 20 dollar pp. Paracas ligt aan de kust waar je in het resort La Haciende Bahia heerlijk kan vertoeven en kunt genieten van een oase aan rust. De volgende dag breng je een bezoek aan het reservaat ‘Islas Ballestas’, ook wel de kleine Galapagos eilanden genoemd.

Islas Ballestas - islas bela

Vanuit het haventje in Paracas vertrek je met de boot naar de eilandengroep in de Stille Oceaan. Daar wachten de luidruchtige zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en honderden vogels ons op die de eilanden rijk zijn. De boot voert je dicht langs de eilanden met z’n duizenden bewoners en je snapt waarom het klein-Galapagos wordt genoemd. Een indrukwekkende tour, waarbij je de eilanden zelf niet betreedt. Met het terugvaren kom je nog langs een van de mysteries van Peru, Candelario. Een grote oude zandtekening in de duinen, een soort kandelaar die in het zand is gegriefd.

Huacachina

Na het bewonderen van het natuurgebied rijd je naar de volgende stop in het zuidwesten, Ica. Ben je op tijd, dan kan je dezelfde middag nog (rond 16.00u) richting de zandduinen van Ica. Hier staat een sandbuggy op je te wachten om door de duinen crossen en van hoge zandheuvels steile afdalingen te maken. Om de ervaring helemaal compleet te maken, combineer je deze tour met sandboarden. Pak een soort snowboard, ga op je buik liggen en glijd met een hoge snelheid de duinen af. Als perfecte afsluiter rijdt de buggy terug naar het begin waar je tijdens de zonsondergang kan genieten van het uitzicht over de Huacachina Oase. Prachtig. Na deze bijzondere ervaring kan je heerlijk bijkomen in Villa Jazmin.

Huacachina

Nasca-lijnen

Op twee uur afstand van Ica ligt het stadje Nasca. Een gemoedelijk en gezellig stadje waar het draait om één hoofdstraat, maar waar je je makkelijk door de kneuterigheid een dag kan vermaken. De echte reden dat je in Nasca bent? Dat is natuurlijk om de beroemde lijnen te bewonderen. Je stapt in een klein vliegtuigje waar je met vier personen in kan en maakt een vlucht van een klein uurtje. Alleen vanuit het vliegtuig kan je de lijnen bekijken en moet je aandachtig kijken om alle gigantische en fascinerende lijnen/vormen te zien. Tot op de dag van vandaag is het een mysterie waarom en door wie de Nasca-lijnen zijn gemaakt.

nasca lijnen peru

rondreis peru van verre

Een stadje hoger

Vanaf Nasca pak je weer gemakkelijk een Cruz del Sur bus. De volgende bestemming is Arequipa en daar doet de bus ongeveer 9 uur over. Onze tip: boek voor een paar dollar meer een VIP plek, zo veel fijner reizen.

De uren in de bus is het wachten zeker waard, want de witte stad Arequipa is een hele fijne stad. Waarom de witte stad? Omdat de meeste gebouwen zijn gemaakt van het zilverwitte tufgesteente dat door de vulkaan Misti is uitgestoten. Deze vulkaan is 5.822 meter hoog, terwijl de stad zelf ook al op aardige hoogte ligt, namelijk op 2.350 meter.

Het compacte en oude centrum van de stad zorgt ervoor dat je makkelijk twee dagen kunt vertoeven. Zo bezoek je een van de grootste kloosters ter wereld, het klooster van Santa Catalina. Ook is de kathedraal van Arequipa zeker een plek die je moet bezoeken. Het oude centrum ligt rondom het stadsplein, ook wel Plaza de Armas. Dit is de naam die in veel Latijns-Amerikaanse steden wordt gegeven aan het centrale plein van de stad. De pleinen zijn vaak erg gezellig en vaak omringt door regeringsgebouwen, kerken en andere culturele gebouwen.

arequipa peru

Lokaal drankje proeven? Neem dan op een van de vele terrassen een Pisco Sour, hét nationale drankje van Peru. De basis van het drankje is Pisco, een likeur gedestilleerd van druiven. Voor een Pisco Sour mix je de likeur met limoensap, suikerwater, eiwit en ijsklontjes.

Niet alleen is Arequipa een prachtige stad om te ontdekken door architectuur en cultuur, ook is het de perfecte startpunt voor de reis door de Colca Canyon. Waarom? Omdat je dan al een beetje kan wennen aan de hoogte, want we gaan alleen maar hoger!

Colca Canyon

Na een paar dagen in de stad vertoeven, pakken we de auto en zetten we koers naar Chivay. Onze eerste stop is op 3.900 meter hoogte en gelegen in het nationale reservaat Pampa Cañahuas. Een stukje verder kom je bij een restaurant genaamd Chinitos, gelegen op 4.000 meter hoogte. Hier kunnen we lekker wat eten en drinken we coca thee,  om vervolgens verder te rijden naar de volgende stop. Langs lagunes en stroompjes, gevoed door ondergronds opborrelend water rijden we door het natuurgebied. Prachtige hoogvlaktes met imposante vulkanen op de achtergrond, waarbij we ook voor het eerst lama’s en alpaca’s zien grazen.

rondreis peru van verre

Op het hoogste punt van de dag, een 4.910 meter hoge bergpas, kunnen we even de benen strekken. De uitzichttoren die je op deze hoogte vindt, is ook bijzonder. Vanaf de toren Pata Pampa kan je alle acht de vulkanen zien liggen als het ware in een cirkel van vuur. Indrukwekkend! Ook merk je direct dat je op aardige hoogte bent en je voelt welke invloed het hoogteverschil op je ademhaling heeft. Vanaf hier dalen we af naar Chivay, de belangrijkste stad van de Colca Canyon. Aangekomen in het hotel is het goed om rustig aan te doen, coca thee te drinken en lekker de warmwaterbronnen in te gaan.

De volgende ochtend vertrek je namelijk al vroeg naar het uitzichtpunt Cruz del Condor. Hier ga je een fantastische ervaring tegemoet: de grootste vogel ter wereld bewonderen. De grote roofvogels vliegen op een hoogte van 4.000 meter door de vallei en vliegen recht voor je neus voorbij. De Condor heeft een vleugelwijdte van wel drie meter lang!

De indrukwekkende kloof waar ze doorheen vliegen is twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de op één na diepste canyon ter wereld. Vanaf het uitkijkpunt Cruz del Condor op 1.200 meter hoogte kijk je de diepe canyon in en zie je de prachtige vogels voorbij vliegen.

colca canyon

colca canyon condor

Hoogst bevaarbare meer

Na onze ontmoeting met de Condor, rijden we door naar Puno. De reden dat we hier zijn is voor de volgende unieke ervaring. Een boottocht over het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer. Het meer ligt op 3.900 meter hoogte en loopt van Peru over in Bolivia.

Varend over het meer bezoeken we twee eilanden, waarbij we eerst een bezoek brengen aan Uros, de rieteilanden. Alle eilanden worden hier gemaakt van totora-riet, waarmee ook de huizen en boten worden gemaakt. Vervolgens varen we naar eiland Taquile waarbij we een mooie wandeling gaan maken inclusief uitzicht over het helderblauwe water van het meer. En natuurlijk de besneeuwde toppen van het Bolivaase hooggebergte. Prachtig.

titicacameer

Richting Cusco!

Vanuit Puno zijn er verschillende manieren om naar Cusco te reizen. De gewone Cruz del Sur, de Wonderbus of met de Andean Explorer. Laatstgenoemde is een hele bijzondere tien uur durende treinreis. De tocht gaat over Peruaanse hoogvlakte, omringd door de toppen van de Andes, bergmeertjes, lagunes gelegen langs de spoorlijn. De treinreis is een cherry on the cake en wil je honderd procent gegarandeerd meemaken.

andes explorer

Het is fijn dat je al aan de hoogte bent gewend, want Cusco ligt op 3.360 meter hoogte. Kom je hier aan met een vlucht vanuit Lima, is dat nogal even wennen. Gelukkig heb je met een rondreis zoals Van Verre die voor je uitstippelt, geen last en kan je genieten van deze mooie stad. Want in de stad hangt een heerlijke sfeer, de straten zijn weer kleurrijk, Plaza de Armas is weer gezellig druk, de oude wijk San Blas en de kathedraal van Cusco is zeker een bezoek waard. Wist je de stad ooit de hoofdstad van de Inca’s was? Trek in ieder geval anderhalve dag uit om deze heerlijke stad te ontdekken en bij een van de vele leuke restaurants te dineren.

cusco

peru dames

Ook is Cusco een perfecte begin- en eindpunt van je reis naar onder andere de Machu Picchu. Maar voordat we dat wereldwonder mogen bewonderen, rijden we eerst naar Pisac. Naast de indrukwekkende stadsruïnes en de landbouwterrassen bieden de Pisac ruïnes je ook een waanzinnig uitzicht over het gelijknamige dorp, de Heilige Vallei van de Inca’s en de stad Taray.

heilige vallei

Magisch einde van je rondreis Peru

Vanuit de Heilige Vallei (ook wel Sacred Valley) pakken we de trein naar Aguas Calientes. Ook dit is een treinreis die indrukwekkend is en door een steeds nauwer wordende vallei gaat. Na een twee uur durende reis kom je aan in het dorpje Aguas Calientes, dat werkelijk waar compleet in het teken van de Machu Picchu staat. De middag in het dorpje kan je rondlopen langs de vele kraampjes met souvenirs en bijkomen in een fijn hotel. De volgende dag staat één van de hoogtepunten op het programma, een bezoek aan de Inca-stad.

dorpje machu picchu

Vanuit Aguas Calientes vertrekken er elke 10 minuten bussen richting het wereldwonder vanaf half 6 ‘s ochtends. En geloof ons, vanaf half vijf staat er al een gigantische rij om zo vroeg mogelijk bij de Machu Pichhu te zijn. Sinds begin 2019 zijn er nieuwe regels om Machu Picchu te bezoeken, je moet namelijk kiezen uit een bepaald dagdeel én je moet verplicht op pad met een gids. Na de tour ben je vrij om zelf de omgeving te ontdekken.

Na een rit van 25 minuten kom je aan bij de ingang, waar een kleine wandeling omhoog nodig is om bij de indrukwekkende stad te komen. De laatste trap omhoog en de eerste blik op de verloren Inca stad is een bijzonder gevoel. Niet alleen de indrukwekkende archeologie van de Machu Picchu is waanzinnig, ook de verschillende gebouwen die gevonden zijn en de unieke omgeving waar de stad zich bevindt. Een spectaculaire ervaring.

Een perfecte afsluiter voor een rondreis door Peru. Lijkt het jou een prachtige reis? Bekijk alle voorbeelden van individuele rondreizen in Peru bij Van Verre.

machu picchu

machu picchu

 

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>