Fietsen in Tees Valley

Een spectaculair landschap, een indrukwekkende kustlijn, charmante marktsteden en historische locaties maken Tees Valley de ideale bestemming voor een onvergetelijke vakantie in het noorden van Engeland. De regio is uitermate geschikt om met de fiets te verkennen. Van fietsen door stadscentra en leuke dorpjes tot mountainbiken door bossen en platteland - de sport wordt zelfs gevierd met een reeks evenementen, waaronder the Tour de Yorkshire en het Stockton Cycling Festival.

Fietsen in Tees Valley

Het is een genot om te fietsen in Tees Valley, omdat het landschap zo divers en toch zo toegankelijk is. In Tees Valley, het gebied tussen grofweg Newcastle en Hull, zijn tal van routes te ontdekken om het uitgestrekte landschap, de dramatische kustlijn, het industriële erfgoed van de regio en de lokale parken en tuinen te bewonderen. Als je op zoek bent naar een uitdaging, zijn er gevestigde nationale fietsroutes die delen van Tees Valley doorkruisen. Of je nu een super sportieve fietser bent, of meer van rustige en ontspannen fietstochten houdt: het kan hier allemaal. Om je op weg te helpen hebben wij zes leuke fietsroutes door Tees Valley voor je verzameld.

Meer over Tees Valley: EnjoyTeesValley.com

fietskaart tees valley

ncn route 1

#1 Route 1

Route 1 van het National Cycle Network, de paarse route op het plaatje hierboven, is een immens lange fietsroute van Dover in het zuiden van Engeland naar de Shetland-eilanden in het noordoosten van Schotland. Een 2.728 kilometer fietspad langs de oostkust van Groot-Brittanië, waar je wordt beloond met prachtige kustgezichten. De route valt grotendeels (maar niet overal!) samen met de veel langere North Sea Cycle Route, de EuroVelo 12, die een rondje om de Noordzee maakt en daarmee Engeland met onder meer Noorwegen en Nederland verbindt.

Een deel van deze nationale route loopt dwars door Tees Valley. Het landschap is meestal glooiend en soms verrassend mooi, vooral als het je gedeeltelijk langs de kustpaden voert. Er zijn veel oude steden en pittoreske Britse dorpjes, zoals Saltburn met haar zand- en kiezelstranden en de Victoriaanse pier. Vervolg je de kustroute richting het zuiden dan kom je net buiten Tees Valley in het charmante stadje Whitby. Vooral Whitby Abbey aan de kust van Yorkshire (denk: Dracula) is een aanrader!

Saltburn cliff lift by night

Saltburn Cliff en pier

Whitby Abbey

Whitby Abbey in North Yorkshire

ncn route 14

#2 Route 14

Route 14 van het National Cycle Network (de rode route) gaat van Darlington naar Durham via Middlesbrough en Hartlepool. In Darlington vind je een van de beste vijfsterrenhotels van het land, Rockliffe Hall. Tip: bekijk een show in het indrukwekkende Hippodrome Theatre. Vervolgens gaat de route als het ware als een S door Durham over het Lanchester Valley-spoorwegpad naar Consett en loopt terug in noordoostelijke richting naar Newcastle en door langs de zuidelijke oever van de rivier de Tyne naar South Shields.

Een groot deel van de route is autovrij en loopt langs oude spoorwegen. Gedeeltes van de route, door Stockton-on-Tees en van Wingate naar Hasell, worden gedeeld met National Route 1. Het gedeelte tussen Stockton-on-Tees en South Shields staat ook bekend als de Three Rivers Cycle Route.

Orange Pip Market, Middlesbrough

Orange Pip Market, Middlesbrough

Yarm Expanse - credits: Michael Lazenby

Yarm viaduct – credits: Michael Lazenby

Fietsen in Tees Valley: NCN route 168

#3 Route 168

Route 168 van het National Cycle Network loopt tussen Kildale en Brotton en verbindt de Esk Valley met de kust van Redcar en Cleveland. Hier fiets je heen voor een spectaculair uitzicht op de kust. Onderweg fiets je door het prachtige North York Moors National Park en passeer je schilderachtige dorpjes met steile hellingen. Perfect voor wie een kleine uitdaging wil – de route is slechts 20 kilometer, maar er is een ruig open heide- en bospad tussen de dorpen Kildale en Hutton. Er zijn treinstations in Kildale en Saltburn, de victoriaanse badplaats met zijn pier en cliff lift.

Ook deze route maakt deel uit van de schitterende North Sea Cycle Route. Je kunt route 168 uitbreiden door een deel van de Cleveland Way te wandelen. Van Kildale naar Osmotherley over de Cleveland Hills, dwars door uitgestrekte heidevelden afgewisseld met groene dalen. Dit traject is door de hoogte­verschillen best pittig. Of vanaf Brotton over het kustpad over de ruige kliffen via de pittoreske kustplaatsjes Staithes en Runswick Bay naar Robin Hoods Bay. Het kustpad is heuvelachtig en heeft enkele korte pittige afdalingen en klimmetjes; om een riviertje of beek over te steken moet je afdalen tot zeeniveau.

Guisborough forest en Guisborough Priory

Guisborough forest en Priory

saltburn surfers zonsondergang

Saltburn

tees barrage ride

#4 Tees Barrage Ride

De Tees Barrage Ride neemt je mee op een tour langs de rivier de Tees. Tees Barrage zelf is een populaire outdoorbestemming (met onder meer een rafting parcours en Air Trail) en een hotspot voor fietsers. Paden langs de rivier zijn vlak en verhard, ideaal om te genieten van een ontspannen fietstochtje van 15 kilometer. Langs deze rustige routes zijn veel picknickbanken om te stoppen en onderweg te genieten van het prachtige landschap.

De route loopt door het moerasgebied Portrack Marshes én via verkeersvrije paden kun je -kosteloos- naar het natuurreservaat RSPB Saltholme. Een aanrader! Ook passeer je het Teessaurus Park, een verzameling fantastische stalen dinosaurussen. De historische marktstad Stockton-on-Tees ligt vlakbij en is een geweldige tussenstop.

Transporter Bridge

Transporter Bridge

ncn route 165

#5 Route 165

Route 165 van het National Cycle Network (de groene route) begint in Barnard Castle, een marktstad aan de noordoever van de rivier de Tees. Een bezoek aan het 12e-eeuwse kasteel dat Barnard Castle zijn naam heeft gegeven is hierbij niet te missen; je hebt er een prachtig uitzicht over de Tees-kloof. Route 165 maakt deel uit van de kust-tot-kust fietsroute van Walney naar Whitby (W2W). Een grotendeels on-road route voert je door Tees Valley, Kildale Moor en vervolgens naar het prachtige North York Moors National Park. Je fietst vervolgens door de heuvelachtige Esk Valley naar de badplaats Whitby. Je kunt route 165 makkelijk in etappes rijden als je gebruik maakt van de Esk Valley Line (tussen Great Ayton en Whitby).

Het mooie dorp Great Ayton, aan de oevers van de rivier Leven, is een perfecte plek voor een tussenstop. Dit is de plek om je fiets in te ruilen (voor een mountainbike?) en de iconische Roseberry Topping -de ‘Yorkshire Matterhorn’- te beklimmen! Hoewel slechts 330 meter hoog is deze karakteristieke kegelvormige heuvel prominent aanwezig in het landschap. Whitby is een druk toeristisch stadje met een oude binnenstad, mooie haven, prachtige ruïne en kliffen met fossielen.

Sunset and Heather Roseberry Topping from Gribdale, North York Moors National Park, Mike Kipling

Roseberry Topping – credits: Mike Kipling

ncn route 65

#6 Route 65

Route 65 van het National Cycle Network (de gele route) neemt je mee van de mooie badplaats Hornsea naar Middlesbrough via Hull, Selby, York en Easingwold. Het is een fantastische uitdaging die je meeneemt op een avontuur door het noorden van Engeland.

Het biedt fietstoeristen de mogelijkheid om prachtige landschappen te verkennen. Je kunt deze route rijden van Hull naar Newcastle, door na Middlesbrough op Route 1 of Route 14 over te stappen.

Ormesby Hall Middlesbrough

Ormesby Hall, Middlesbrough

Mima (Middlesbrough Institute of Modern Art)

Mima (Middlesbrough Institute of Modern Art)

Bereikbaarheid van Tees Valley

Tees Valley ligt in het noordoosten van Engeland, tussen het graafschap North Yorkshire en County Durham, tussen Newcastle en Hull. Het bestaat uit the boroughs Darlington, Hartlepool, Middlesbrough, Redcar & Cleveland en Stockton-on-Tees. Vanaf Londen, Edinburgh en Manchester bereik je van Darlington Station per trein binnen twee en een half uur en Newcastle, Yorkshire en het Lake District liggen allemaal binnen een uur rijden.

P&O Ferries vaart dagelijks van Rotterdam en Zeebrugge naar Hull en DFDS Seaways vaart van IJmuiden naar Newcastle. Zowel Hull als Newcastle zijn bereikbaar met de trein of over de weg vanuit de Tees Valley.

Tees Valley heeft ook een eigen luchthaven, Teesside International Airport. Het vliegveld, in de buurt van Darlington, is gemakkelijk te bereiken en verbindt Tees Valley met de wereld via reguliere vluchten naar onder meer Amsterdam. In maart 2020 komen er vluchten van London City Airport naar Teesside International.

Meer info

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>