Zuid-Korea voor beginners

Tussen twee grootmachten, China en Japan, ontwikkelt zich een bijzonder landje. Zuid-Korea is een land dat zich heeft weten los te werken van een vreselijk verleden. Als meest ontwikkelde van de twee Korea’s speelt het nu mee op de globale markt en is het ook voor toeristen een enorm interessant land om te bezoeken. Korea heeft een bijzondere charme die met woorden maar moeilijk te omschrijven valt. Je voelt het zodra je de eerste Koreanen ontmoet hebt. Een gestructureerd, beleefd, en hardwerkend volk dat zich op veel vlakken wil bewijzen.

Traditionele kleding in Zuid-Korea

Traditionele kleding in Zuid-Korea

Incheon Airport

Zodra je aankomt op Incheon Airport in Zuid-Korea valt je op dat alles duidelijk en overzichtelijk is. Hier hoef je niet te zoeken naar waar je heen moet en ben je binnen no-time door de grenscontrole heen. Echter is het eenmaal buiten de luchthaven een drukte van jewelste. Koreanen en toeristen drommen hier samen om zich te begeven richting de hoofdstad. Dit kan met een taxi of met een van de vele bussen. Een taxi kost al snel zo’n €50,- tot €80,- afhankelijk van de bestemming, drukte en het tijdstip. De bus kost ongeveer €8,- en is erg comfortabel. Het duurt zo’n 60 minuten om naar de stad te komen, al kan dat veel langer zijn als er veel verkeer op de weg is.

De bussen vind je direct voor de uitgang van het vliegveld en het zijn er enorm veel. Typ simpelweg op Google Maps jouw hotel in en de route laat zien welk busnummer je moet hebben. Juist omdat er honderden bussen rijden zul je nooit lang hoeven wachten tot een bus naar jouw smaak vertrekt. Betalen kan in de bus en het omroepsysteem laat in het engels weten welke halte eraan komt.

In Zuid-Korea betalen ze overigens met de Won en de wisselkoers is op moment van schrijven; €1 voor ₩1250 (of ₩10.000 is zo’n €8,-).

Nachtelijk Zuid-Korea

Seoul

Seoul (uitspraak “Sol”) is een gigantische stad, desondanks is het makkelijk om veel van de stad te zien in een aantal dagen. De binnenstad is goed loopbaar, het openbaar vervoer is strak geregeld en mocht het nodig zijn dan zijn taxi’s ook relatief goedkoop. De stad is verdeeld in gebieden, waarvan de ene helft boven en de ander helft onder de rivier de Han. De bekendste is natuurlijk Gangnam-gu maar andere leuke gebieden zijn bijvoorbeeld: Jongno-gu en Yongsan-Gu. Vooral in die eerste wijk vind je veel parken, tempels, en lokale Korean barbecue restaurants. Yongsan-Gu is de thuisbasis voor de N-Seoul Tower. Een oude radiotoren die nu te bezoeken is voor een imposant uitzicht over een nog imposantere stad.

Uitzicht vanaf de N-Tower in Seoul

Uitzicht vanaf de N-Tower

Koreanen houden blijkbaar van drie dingen; Korean barbecue, Soju en koffie. Ik had het idee dat minstens een kwart van de panden in de stad werd bezet door een koffiezaakje. Funfact: Seoul heeft meer Starbucks filialen dan welke stad ook ter wereld.

Een Soju in Seoul, Zuid-Korea

Een Soju in Seoul

Soju lijkt het nationale drankje te zijn en is een soort rijstwijn met 20% tot 45% alcohol. Je kunt het op iedere hoek van de straat kopen in een 7/11 of andere convenience store en kost vaak niet meer dan €1,50. Let tijdens het eten eens op hoe andere eetgasten de Soju bij elkaar inschenken!

Korean barbecuerestaurant in Seoul in Zuid-Korea

Korean barbecuerestaurant in Seoul

Meer foto’s van Seoul: Seoul: Soul of Asia

Sokcho

Oké, Seoul is een schone en gezellige stad waar je doodgegooid wordt met koffiezaakjes en Korean barbecue. Desondanks is het na een paar dagen gewoon lekker om de natuur in te gaan. Seoraksan National Park is dan een uitgelezen kans. Vanaf de Express Bus Terminal (bereikbaar met metro lijnen 3, 7 en 9) vertrekken dagelijkse meerdere bussen naar Sokcho, de uitvalsbasis voor het park.

Uitzicht op Seoraksan National Park in Zuid-Korea

Uitzicht op Seoraksan National Park

Deze bussen kun je vooraf boeken, maar dan alleen als je een Koreaanse creditcard hebt. Aangezien die kans vrij klein is kun je ervoor kiezen om in de Bus Terminal jouw tickets te bemachtigen. Online kun je wel checken hoeveel stoelen er vrij zijn en welke bussen op welke tijden rijden. Zo kun je inschatten of het nodig is om vooraf te reserveren of niet.

Zuid-Korea is het land van de bussen. Geen slecht onderhouden en gevaarlijke bussen. Nee, mooie, luxe en soms zelf extreem comfortabele bussen. Je kunt kiezen uit Economy, Excellent, of Platinum. Economy is al moderner dan de tourbussen die wij in Nederland gewend zijn. De trots van de Koreaanse busmaatschappijen is de Platinum klasse. Gebaseerd op de stoelen in de business class van vliegtuigen ontbreekt het in deze bussen niet aan extreme comfort.

Seoraksan National Park

Het nationale park bevindt zich op zo’n 40 minuten rijden van het centrum van Sokcho. De buslijnen 7 & 7-1 rijden om het kwartier van de stad naar de ingang van het park. Van de T-money kaart die je in Seoul hebt gekocht kun je ook in Sokcho gebruik maken. Je kunt er natuurlijk ook hier nog een kopen als dat nodig is. Een retourtje van de stad naar het park kost ₩2.300 (€1,80).

Seoraksan National Park in Zuid-Korea

Seoraksan National Park

De laatste halte is Kensington Stars Hotel, een hotel in ouderwetse Britse stijl met uitzicht op de bergen. Entree tot het park is ₩3.000 (€2,35) voor iedere volwassene. Bij het Visitor Centre is veel informatie te krijgen over de verschillende wandeltochten die gedaan kunnen worden. In het park is helaas niet een enorm aanbod aan looproutes. In drie dagen kun je alle hikes gedaan hebben. Dit neemt niet weg dat het genieten is om in de schone buitenlucht te wandelen en rust te ervaren die je mist in de grote stad.

Overnachten in Kensington Stars Hotel? Gebruik deze Booking.com link voor €25,- cashback op jouw hotel overnachting!*

Wandelaar in het Seoraksan National Park

Wandelaar in het Seoraksan National Park

Noord-Korea

Over de bovenburen zul je in het zuiden weinig goede verhalen horen. Ook in Zuid-Korea zijn ze erg goed in het verspreiden van propaganda en dat zal altijd over de “bad guys” van Noord-Korea gaan. Toch vinden ze het reuze interessant om toeristen naar de grens te vervoeren en dit als ware toeristische attractie uit te buiten. Sterker nog, het grootste deel van de dagjesmensen lijken de Zuid-Koreanen zelf te zijn.

Je kunt met vele maatschappijen een trip naar de DMZ (Demilitarized Zone) boeken. Let goed op welke je boekt want de standaard “DMZ-Tour” brengt je NIET naar de felbegeerde blauwe huisjes die letterlijk op de grens tussen de twee landen staan. Dit is de JSA-tour (Joint Security Area). Deze tour is een stuk duurder, langer, strenger, en populairder. Boek deze tour ruim van te voren omdat deze, ook in het laagseizoen, snel uitverkocht raakt. Daarnaast kan het zo maar zo zijn dat de Verenigde Naties de tours stopzetten vanwege spanningen. Zoals tijdens de ontmoeting tussen de twee leiders van het land, of het bezoek van een hoge functionaris aan de JSA. Vraag in jouw hotel of hostel naar een JSA-tour en de receptie helpt je er graag bij.

Een van de meest indrukwekkend onderdelen van de tour is het Dora Observatory. Een uitkijkpost waar je met verrekijkers het dagelijkse leven van de Noord-Koreanen in het grensdorpje kunt bewonderen. Een interessante gewaarwording om van zo’n afstand dit gesloten land te kunnen aanschouwen.

Noord-Korea vanaf het Dora Observatory

Noord-Korea zoals te zien vanaf het Dora Observatory tijdens een DMZ-Tour

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)
  1. Simone zegt:

    Is het verstandig om van tevoren je hotels te boeken in Zuid-Korea? Of kun je daar gewoon een dag van tevoren kijken waar je gaat slapen? Wij zijn er in mei.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>