IJsland, Colombo (Sri Lanka) en Seoul (Zuid-Korea) zijn de drie vakantiebestemmingen die in 2015 onder Nederlanders het snelst groeien in populariteit. Dat ontdekte de toonaangevende wereldwijde reiszoekmachine Skyscanner. Ook mogen onder meer Brazilië, Myanmar (voormalig Birma), Nicaragua en Siem Reap in Cambodja zich komend jaar verheugen op meer Nederlandse vakantiegangers.

seoul zuid korea

Skyscanner maakte een analyse van het online zoekgedrag in de afgelopen drie jaar. Deze analyse combineerde de reiswebsite met kwalitatief onderzoek door trendonderzoekers The Future Laboratory en Trendhunter. Op basis van de analyse en het kwalitatieve onderzoek zijn de negen snelst in populariteit groeiende vakantiebestemmingen voor Nederlanders in 2015 bepaald.

Deze lijst ziet er als volgt uit:
1. IJsland
2. Colombo, Sri Lanka
3. Seoul, Zuid-Korea
4. Myanmar
5. Nicaragua
6. Taipei, Taiwan
7. Mykonos, Griekenland
8. Siem Reap, Cambodja
9. Brazilië

“Het is interessant om te zien hoe reisinteresses veranderen. Niet alleen in de loop van de tijd, maar ook tussen landen onderling. Zo kiezen Britten bijvoorbeeld voor Panama als het op één na populairste vakantieland voor 2015, maar komt dit land niet voor in de Nederlandse lijst”, zegt Linda Hoebe, Country Marketing Manager bij Skyscanner. “Elk jaar voeren onze bezoekers meer dan dertig miljoen zoekopdrachten uit via de Skyscanner-website en -app. Deze data biedt informatie over welke bestemmingen groeien in populariteit. Ook zien we of bijvoorbeeld bepaalde festivals, de opening van nieuwe hotels of verbeteringen in de infrastructuur van invloed zijn op de populariteit van een bestemming.”

Uit de analyse van Skyscanner blijkt verder dat Spanje, Frankrijk en Italië nog altijd de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders zijn. Linda licht toe:

“Op korte termijn verandert dit ook zeker niet. Veel van onze klanten echter zijn trends graag vóór. Onze analyses zijn een inspiratie: zo komen ze op bestemmingen die ze niet eerder hadden overwogen.”

Om reizigers te helpen het beste uit hun volgende reis te halen, maakte Skyscanner digitale reisgidsen voor de ‘nieuwe’ bestemmingen. Hierin staat niet alleen informatie over wat je daar kunt doen, ook de gemiddelde vluchtprijzen en de voordeligste periode om te reizen zijn erin te vinden. Check de reisgidsen op Skyscanner.

IJsland

Godafoss waterval

Het Noorderlicht, geisers en indrukwekkend mooie watervallen verwelkomen je in IJsland. Terecht een ‘rising star’ op vakantiegebied. Met z’n magische landschap en vele bezienswaardigheden moet je hier eens in je leven geweest zijn. Vergeet dan ook vooral niet om een reis te maken door de langste ijstunnel van Europa. Avontuur gegarandeerd, zeker als je erachter komt dat vliegen naar dit bijzondere eiland helemaal niet duur hoeft te zijn!

Colombo, Sri Lanka

Colombo Sri Lanka

Een ongelooflijk smaakvolle keuken, prachtige stranden en luxueuze hotels: Colombo heeft niet voor niets een welverdiende reputatie als een absolute topbestemming voor internationale reizigers. Uit Skyscanner-gegevens blijkt dat in de afgelopen drie jaar het aantal zoekopdrachten naar deze hoofdstad met maar liefst 25 procent is gestegen. Het Colombo-filmfestival, de restauratie van koloniale architectuur en de opening van diverse nieuwe hotels en casino’s lijken alleen maar meer te gaan bijdragen aan zijn populariteit.

Seoul, Zuid-Korea

palace seoul

De Zuid-Koreaanse cultuur is populairder dan ooit – overal ter wereld. Het toerisme profiteert daar zichtbaar van. Het aantal wereldwijde zoekopdrachten naar Seoul is in drie jaar met maar liefst vijftig procent gestegen. De stad staat bol van technologie en is een ideale locatie voor winkelen. Ga naar Seoul als je je wilt laven aan hippe foodtentjes, leuke barretjes en luxueuze budgethotels, zoals Starwood’s Aloft.

Myanmar

Myanmar

De nieuwste hotspot in Zuidoost-Azië is het voormalige Birma: Myanmar. Een nog vrijwel onontdekt land dat zijn deuren pas recent heeft geopend voor toeristen. Dit maakt het een lastig te bereizen land, maar daardoor een extra grote uitdaging. Het aanbod van culturele activiteiten, bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid is ongelooflijk groot. Lange, schier oneindige stranden, nationale parken en tempels: voor vrijwel alles kun je in ‘het nieuwe Thailand, maar dan zonder de toeristen’ terecht.

Nicaragua, Centraal-Amerika

Nicaragua

Dit land schudt langzaam zijn reputatie van politieke strijd van zich af. Nicaragua is een opkomende bestemming voor vakantiegangers die gaan voor ecotoerisme en avontuur. Of je nu kiest voor een budgetreis of volledige luxe – Nicaragua biedt het allemaal. In 2013 opende bijvoorbeeld Mukal, het eerste vijfsterrenhotel van het land. De selectie van luxe boetiekhotels en hoogwaardige eetgelegenheden draagt er alleen maar aan bij dat dit een van de topbestemmingen voor 2015 is.

Taipei, Taiwan

Taipei

De nieuwe must-visit bestemming voor welgestelde reizigers. Met een toename in het aantal zoekopdrachten van 56 procent lijkt deze stad definitief afscheid te nemen van zijn driesterrenhotelreputatie. Een ambitieus stedelijk vernieuwingsproject zorgt voor een kunstzinnige, hippe ‘shopping vibe’. Steeds meer – grote en kleine – hotels komen er in Taipei. Ook wereldwijd bekende hotelketens als Le Meridian, W Hotels en Mandarin Oriental zijn er inmiddels te vinden. Het is duidelijk: Taipei is op en top modieus.

Mykonos, Griekenland

mykonos

Volgens sommigen is het Griekse eiland Mykonos het nieuwe Ibiza. Beroemdheden als Cristiano Ronaldo, Jennifer Lopez en Lindsay Lohan zijn hier al gesignaleerd. Logisch ook, je kunt er misschien wel harder feesten dan op Ibiza, en ook veel goedkoper. Ook onze eigen Afrojack is groot fan van Mykonos, al was het alleen maar vanwege de opening van diverse luxueuze hotels. Mykonos belooft een van de hipste bestemmingen van volgend jaar te worden.

Siem Reap, Cambodja

Siem Reap

Maar liefst 33 procent groei in het aantal zoekopdrachten naar Siem Reap. Dat is niet voor niets: zo is het vandaag de dag veel eenvoudiger om erheen te reizen dan vroeger. Omdat het land nu visa uitgeeft aan veel Aziatische landen. Mede hierdoor investeert de stad flink in de bouw van nieuwe hotels. De verwachting is dat hierdoor niet alleen het toerisme vanuit Azië, maar ook dat vanuit Europa alleen maar zal toenemen. Te beginnen in 2015.

Brazilië

Iguazu National_Park Brasil

Brazilië boft maar met de grootste sportevenementen ter wereld. In 2014 al het WK Voetbal, in 2016 ook nog eens de Olympische Spelen. Het nadeel: de prijzen stijgen flink tijdens deze evenementen. Het tussenjaar 2015 kan daardoor echter zomaar eens een jaar zijn, waarin de hotel- en vliegprijzen enigszins zijn genormaliseerd. Wel profiteer je van de reeds gedane investeringen in infrastructuur. Het strand van Copacabana klonk nog nooit zo aantrekkelijk.

Martijn
  1. Leuk om te lezen! Ik hoor inderdaad steeds vaker IJsland voorbijkomen als reisbestemming. Zelf ga ik volgend jaar naar Myanmar en Cambodja toe, ben erg benieuwd!

  2. Myanmar ben ik dit jaar geweest. Echt zoo geweldig!!
    De foto die jullie hier laten zien is gemaakt in Bagan, echt het hoogtepunt van mijn reis!!
    Ik kan iedereen aanbevelen om daar eens naartoe te gaan en meerdere dagen door te brengen op die magische plek!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>