Zomerse groet uit Petten aan Zee

Wie in Nederland op zoek is naar een natuurrijk gebied om een weekendje weg te gaan, kijkt daarvoor al snel naar de Veluwe, Limburg of misschien wel Drenthe. Voor wie nog op zoek is naar een bijzondere optie om de schoonheid van de Nederlandse natuur te beleven, is de Kop van Noord-Holland absoluut het overwegen waard. Wij tippen vijf leuke ideeën om de Noordkop met zijn mooie zandstranden, bijzondere duingebied en het rijke, gevarieerde binnenland met de hele familie te ontdekken.

Holland boven Amsterdam is de regio Noord-Holland Noord (ofwel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal). Het meest noordelijke deel, ruwweg ten noorden van Alkmaar en West-Friesland, wordt de Kop van Noord-Holland genoemd. Een fijn stukje Nederland waar voldoende ruimte is voor rust en natuur. Op weg ernaartoe rijd je door poldergebied, langs een typisch landschap vol slaperdijken en West-Friese stolpboerderijen met mooie dakspiegels in het rieten dak. Hier vind je nog rustieke dorpjes omgeven door eindeloos veel bollenvelden. Of geïnundeerde velden als je in de zomer komt. Nadat de bollen zijn geoogst worden de bollenvelden op de Noord-Hollandse zandgronden tussen Petten aan Zee en Den Helder namelijk onder water gezet om daarmee ziekten en plagen in de bodem te bestrijden. Een zeer milieuvriendelijke manier van ziektebestrijding, waar ook insecten en vogels optimaal van profiteren.

Het is een aantrekkelijke vakantiebestemming waar genoeg te beleven valt. Je kunt er de natuur in; het prachtige duinlandschap, het Wad op, of op het strand – zowel in de zon als met ruig weer erg mooi. Je kunt je sportief uitleven; van een rondje Westfriese Omringdijk (126 km) op de racefiets tot mountainbiken in de Schoorlse Duinen. En van kiten/surfen tot hardlopen van het Palendorp van Petten tot een van de vuurtorens in de Kop. Kiezen voor een cultureel uitje, waarbij je meer te weten komt over de Gouden Eeuw, de nautische geschiedenis, de strijd tegen het water of de West-Friese folklore in marktstad Schagen. Een avontuurlijke vaartocht over de Waddenzee maken met een vissersboot, of per vlet langs de Stelling van Den Helder varen.

uitjes kop van noord-holland

Genoeg te doen in de Kop van Noord-Holland

Vakantie vieren aan de kust

Ten noorden van Camperduin is het met Petten, Callantsoog en Julianadorp volop strand en zee. De kust is maar liefst 30 kilometer lang met stranden speciaal voor families en internationaal bekende kite-hotspots. Met een tweetal kleine dierentuinen, meerdere speeltuinen en tientallen musea in de omgeving is bij wat minder strandweer ook met kinderen nog genoeg te doen. Aangename weersomstandigheden maken het verblijf toch net wat prettiger. Zoals op deze zonnige en windstille middag. Graadje of 25, prima strandweer. Toch is het overal rustig, met her en der wat badgasten op hun handdoekje.

Hoewel het strand hier natuurlijk dé trekpleister is, is er meer dan strand in de Kop van Noord-Holland. Hier vind je mooie natuurgebieden vlakbij het strand, cultuur, ontspanning, hippe hotspots en fijne restaurants. Heb je plannen voor een leuk dagje uit, een heerlijk lang weekend of fijne vakantie naar de Kop van Noord-Holland? Wij hebben heel wat leuke tips voor jullie trip!

#1 Laguna Beach Family Camps

Word jij ook het liefst wakker met het geluid van de zee op de achtergrond? En ben je op zoek naar een vakantie boordevol activiteiten voor het hele gezin? Verscholen tussen de prachtige duinen en op een steenworp afstand van de zee vind je Laguna Beach Family Camps. Dit is een uniek vakantieconcept voor jonge, actieve gezinnen. Een kleine pop-up surf camping, gelegen in het Noord-Hollandse Petten, waar je met je complete gezin een waanzinnige vakantie kunt beleven. Je loopt vanuit je glampingtent zo de duinen over, het strand op. En daar kun je suppen, surfen, bodyboarden, zandkastelen bouwen of gewoon lekker chillen in een hangmat. Je kiest zelf waar je iedere dag zin in hebt en kunt zonder extra kosten deelnemen aan alle activiteiten en gebruik maken van al het materiaal.

laguna beach safaritent

Laguna Beach safaritent

laguna beach glamping

Glamping in een safaritent

laguna beach family camp

Het surfdorp genaamd Corfwater bestaat uit tipi’s, yurts en safaritenten en is van alle gemakken voorzien

laguna beach chill

Chillen aan de rand van de duinen

laguna beach familycamp

Laguna Beach Family Camps: plezier voor het hele gezin

petten paddestoel

#2 Strand van Petten aan Zee

Vroeger had Petten helemaal geen strand, toen was er namelijk alleen de Hondsbossche Zeewering. Petten heeft goed in weten te spelen op de noodzakelijke ingrepen voor kustversterking, door deze te koppelen aan natuurontwikkeling en recreatiemogelijkheden. Enkele jaren geleden is de grauwe zeewering omgetoverd tot een mooi duingebied en heeft Petten er een kilometerslang zandstrand bij gekregen, inclusief panoramaduin en uniek Palendorp.

Het panoramaduin, de Piramide van Petten, vind je pal naast de surfcamping. Een 26 meter hoge uitkijkduin die een mooi vrij uitzicht biedt over de Noordzee, het strand en het polderland. Loop je bij het panoramaduin niet omhoog, maar richting de ‘Wall Of Shame’, dan is dat niet omdat je al die traptreden niet beklimt. Het verwijst naar een project van Pettemer Arnold Gronert, die kunstwerken maakt van afval uit de zee, het strand en het duin. Kleurrijke ‘kunst’ siert hier de strandopgang Petten.

Het zogenoemde Palendorp bij Petten aan Zee bestaat uit 160 palen variërend van zes tot twaalf meter hoog. Voorlopig staan de palen op het strand, maar na een paar jaar wordt het zand meegenomen door de zee en komen de palen onderwater te staan. Dit staat symbool voor het dorp Petten dat tot twee keer toe werd opgeslokt door de zee. Tussen twee palen is een reuze schommel opgehangen. Een mooie plek voor het maken van foto’s met de zee op de achtergrond.

Het strand van Petten

Op het strand van Petten is het overal rustig, met her en der wat badgasten op hun handdoekje

Palendorp van Petten

Het Palendorp van Petten

Panoramaduin Petten

De trap naar het Panoramaduin

Uitzicht vanaf het Panoramaduin in Petten

Uitzicht vanaf het Panoramaduin in Petten

Uitzicht vanaf het Panoramaduin in Petten aan Zee

Uitzicht richting het noorden vanaf het Panoramaduin in Petten aan Zee

Panoramaduin Petten

Panoramaduin Petten, startpunt Wall of Shame

Wall of Shame - Petten uit Zee

Wall of Shame – Petten aan uit Zee

Wall of Shame Petten

Wall of Shame – Groet aan de zee

Wall of Shame - de pechvogel staat eigenlijk symbool voor het project. Zwarte vleugels (olie), een visnet op de kop, een touw in en om de snavel, een plastic ring om de nek en de onderste helft van de rode poten is zwart geworden omdat hij verstrikt raakte in snoer, waardoor de onderste helft van de poten zwart is geworden door afknelling.

De pechvogel staat eigenlijk symbool voor het project. Zwarte vleugels (olie), verstrikt in afval

Wall of Shame - de schoenenwinkel

Wall of Shame – de schoenenwinkel

Wall of Shame Petten

Wall of Shame – ‘heb er mijn buik vol van’

Wall of Shame Petten

Doe mee – verlos de zee

Zee en Zo in Petten

Beachclub Zee en Zo

beachclub zee en zo

Even wegdromen na een heerlijk dagje op het strand van Petten aan Zee

#3 Suppen op de lagune in Camperduin

Pak de auto of de fiets en rij over het nieuwe duin van de imposante Hondsbossche Zeewering naar de lagune van Camperduin, een ondiep duinmeer vlakbij Schoorl. Het staat bekend als dé SUP locatie van Nederland. Je kunt suppen, heerlijk relaxen terwijl de kinderen spelen op het speelschip en daarnaast gebruik maken van de faciliteiten van het Laguna Beach paviljoen.

Dat suppen doe je vanuit de locatie van De Jongens Uit Schoorl aan de lagune. Je krijgt een wetsuit te leen en een SUP-board met peddel. De kinderen kunnen alleen of samen op een plank, of bij de ouders op de voorpunt. Maar misschien maken ze wel gewoon liever bommetjes vanaf het board of zandkastelen op het board, met die peddel die best goed als schep fungeert. Tussen de lagune en de zee ligt een speelschip op het brede strand waar de kinderen na het suppen lekker verder spelen. Deze plek was in 1797 het strijdtoneel van een beruchte zeeslag tussen een Nederlandse en een Britse vloot; de Slag bij Kamperduin. Dit speelschip brengt de herinnering aan die helse zeeslag weer tot leven.

camperduin

Daar gaan we heen: suppen in de lagune van Camperduin

lagune camperduin suppen

Suppen op de lagune

hondbosse zeewering

Hondbosse Zeewering

Welkom in de Schoorlse Duinen

Welkom in de Schoorlse Duinen

De SUP’s liggen al klaar

lagune camperduin sup

De locatie is ideaal met ondiep water en weinig tot geen stroming

lagune camperduin supboard kind

Samen plezier maken op het water, samen genieten van het buiten zijn

lagune Camperduin

De lagune van Camperduin

speelschip lagune camperduin

Het speelschip in de lagune van Camperduin

Strandslag 18 Camperduin

Strandslag 18 Camperduin

#4 Dagje Callantsoog

Ga zeker een dagje naar Callantsoog, misschien wel de gezelligste badplaats van de omgeving op nog geen tien kilometer afstand van Petten. Trakteer jezelf en de kinderen op een ijsje bij IJsie Prima op het Dorpsplein en wandel daarna over de brede trappen het strand op.

IJsie Prima

IJsie Prima

stranden kop van noord-holland

Via de brede trap midden op het plein ben je zo de smalle hoge duinen over…

strand callantsoog

…en sta je op het zandstrand van Callantsoog

Groeten uit Callantsoog

Groeten uit Callantsoog

kermis callantsoog

#5 Op zoek naar wilde orchideeën

De duinen langs de Nederlandse kust herbergen veel zeldzame soorten, die lokaal massaal kunnen voorkomen. In de duinen in de Kop van Noord-Holland en op Texel groeien en bloeien miljoenen wilde orchideeën. Van medio april tot eind augustus zijn ze in hun volle glorie te bewonderen. Een van de plekken waar je in de zomer gegarandeerd orchideeën ziet, is Het Zwanenwater. Deze oase in de duinen onder Callantsoog biedt zeldzame dieren en planten ideale leefomstandigheden, en elk seizoen heeft zijn eigen topattractie.

entree zwanenwater

Entree het Zwanenwater

Het Zwanenwater

Herken de bewoners van het Zwanenwater

Zwanenwater Natuurmonumenten

Vrijwilligers van Natuurmonumenten zetten zich in voor onze mooie natuur

Eerste Water Zwanenwater

Het Eerste Water

Natuurgebied het Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater

Voorbeelden van de flora in Het Zwanenwater

De Kop van Noord-Holland met de hele familie

Hoewel je aan alle activiteiten op en rondom de camping in Petten eigenlijk al voldoende vermaak hebt, is de omgeving ook de moeite waard om te ontdekken. Maak een wandeling door de Pettemerduinen of bezoek Speelbos Zandspoor, waar de kids lekker met water kunnen kliederen bij de waterspeelplek, klauteren over de omgevallen boom, hutten bouwen, zand verplaatsen met een treintje of verspringen in de zandbak. Bezoek leuke badplaatsen als Callantsoog, Schoorl met als (letterlijk en figuurlijk) hoogtepunt het klimduin, Bergen of Egmond. Leuke uitstapjes in de buurt zijn Land van Fluwel en Speelpark de Goudvis in Sint Maartenszee. Wat verder weg bezoek je het Zee Aquarium in Bergen aan Zee, Blanckendaell Park in Tuitjenhorn, het Marinemuseum in Den Helder of misschien wel Texel. Het is maar 20 minuutjes varen. En daarmee dus ook ideaal als dagbestemming vanaf Petten.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>