Citytrip Rouen

Op zoek naar een leuke stad voor een citytrip in Frankrijk? Wat dacht je van de hoofdstad van Normandië. Dat is Rouen, met haar iets meer dan 100.000 inwoners.

Rouen, Place du Vieux Marché

Veel restaurantjes zijn gelegen rondom het Place du Vieux Marché

Best dichtbij

Gemoedelijk, compact en bol van de geschiedenis. Rouen is een relatief kleine stad die door de rivier Seine in tweeën is gedeeld. Een kleine zes uur rijden vanaf Utrecht. Vanuit Parijs doe je er een kleine twee uur over. Als prima alternatief geldt de trein. De Thalys brengt je vanaf Amsterdam in drie uur en een kwartier naar Parijs Gare du Nord. Even tien minuutjes met de metro naar station Parijs Lazare om vervolgens de trein naar Rouen te pakken, die er nog een uur en een kwartiertje over doet.

Terug in de tijd

Het voelt alsof je door een stad in de middeleeuwen loopt. Hele rijen met kleurrijke half houten huizen waarbij de balken in een kruisvorm op de gevels zichtbaar zijn. Strak in de verf. Smalle straatjes met kinderkopjes versterken het middeleeuwse beeld eens te meer. Alsof de tijd heeft stilgestaan.

binnenstad Rouen

De binnenstad is een spinneweb van smalle straatjes

Eigenlijk zou je voordat je Rouen gaat verkennen eerst een bezoek moeten brengen aan de grote silo langs de Seine. In dit 30 meter hoge cilindervormige gebouw is sinds dit jaar Panorama XXL gevestigd. Hier maak je kennis met het Rouen van middeleeuwen. Met een combinatie van fotografie, tekenen en schilderen is in drie jaar tijd een gigantisch panoramisch doek van de stad in het jaar 1431 samengesteld. Het is net alsof je er zelf middenin staat. Vanaf meerdere etages kun je het zeer gedetailleerde doek bewonderen. Licht- en geluidseffecten, waaronder dag en nacht, geven het een bijzondere sfeer. Stiekem heeft de kunstenaar een paar ‘foutjes’ verborgen in het werk. Eentje is inmiddels gevonden, namelijk een afgebeeld jaartal van enkele eeuwen later. De andere raadsels zijn nog steeds niet opgelost.

Panorama XXL

Een markante verschijning langs de Seine

Rouen in 1431

Vanaf verschillende hoogten kun je het doek aanschouwen

Onsterfelijk

Tragisch was het einde de nationale heldin van Frankrijk. Jeanne d’Arc ging letterlijk in vlammen op. Ze leidde, gehuld in mannenkleding om niet op te vallen, de Fransen bij Orléans naar de overwinning op de Engelsen. Haar wordt een belangrijk aandeel in het eindigen van de honderdjarige oorlog in Frans voordeel toegedicht. Op haar negentiende werd ze ter dood veroordeeld door een kerkelijke rechtbank. Ze belandde op de brandstapel in… Rouen. De keuze om de stad specifiek in het jaar 1431 af te beelden in Panorama XXL is dan ook niet zonder reden. Als je goed zoekt vind je Jeanne terug in het doek terwijl ze staande op een kar wordt begeleid naar het dorpsplein.

Jeanne d'Arc

Jeanne d’Arc wordt door de menigte naar het plein gebracht

De stad voelt een verbondenheid met d’ Arc. Op de plaats waarop ze is verbrand is het museum ‘Museum Historial Jeanne d’Arc’ gebouwd. Hier wordt haar levensverhaal beeldend uit de doeken gedaan. Uiteindelijk is ze in 1920 heilig verklaard.

museum Jeanne d'Arc

Het museum van Jeanne d’Arc is vorig jaar geopend

Jeanne d'Arc

Zo langzamerhand is d’Arc verworden tot een legende

Schedels en klokken

Macaber zijn de versieringen op het Aître Saint-Maclou. Vroeger werd dit goed verstopte gebouw als opvanghuis voor mensen met de pest gebruikt. Het beeldhouwwerk symboliseert de dood. Dansend met een ridder wordt de dood afgebeeld. Gekruiste beenderen en schedels maken de gevel er niet vrolijker op. Het grasveldje op de binnenplaats deed dienst als kerkhof. Schrik niet van de gemummificeerde kat die je hier achter een klein raampje aantreft. Niet tegen de muizen, maar om de duivel buiten de deur te houden werd het beestje destijds ingezet.

Aître Saint-Maclou

De kleurstelling past bij haar oorspronkelijke functie

Schedels en klokken

Grimmig beeldhouwwerk op de gevels

Vrolijker zijn de klokken. Rouen telt meer dan 100 kerkklokken. De bekendste en grootste klok is het Le Gros Horloge, aangebracht in een ronde boog die de gelijknamige straat overspant. Met veel gouden details was het destijds het teken van welvaart. Nu is de klok het icoon van Rouen.

Le Gros Horloge, Rouen

Le Gros Horloge, het icoon van Rouen

Lichtspektakel

Bij daglicht is het al een indrukwekkend bouwwerk, de Cathédrale Notre-Dame de Rouen. Zodra de duisternis is ingetreden wordt het zelfs spectaculair. Iedere zomeravond stipt om elf uur drommen mensen samen op het plein voor één van Frankrijk grootste kathedralen. Showtime! Een kleurrijk schouwspel wordt op naadloos op de gevel geprojecteerd. Een groene draak krult zich om de kerktorens heen, waarna vervolgens de kathedraal in vuur en vlam staat. In combinatie met het geluid zorgt het voor wervelende lichtshow.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Rouen

Cathédrale Notre-Dame de Rouen

Flaneer boulevard

Winderige kades, vervallen loodsen en onbetamelijke zwervers domineerden voorheen het haventerrein langs de Seine. Nu wordt hard gewerkt aan een revitalisering van dit gebied om het meer aan te laten sluiten op de binnenstad. Ondanks dat de afstand slechts een paar honderd meter is, heeft Rouen altijd met haar rug naar de Seine toe geleefd. De drukke rondweg die de scheiding vormt draagt niet bij aan de integratie. Toch beginnen restaurants en barretjes hier hun deuren te openen. Langzamerhand wordt het steeds meer een plek om te recreëren.

haventerrein Rouen

Het is nog ontwikkeling, maar met ‘s zomers weer is het goed vertoeven aan de kade

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)
  1. Reizen & Reistips zegt:

    Dat ziet er zeer sfeervol uit. Dat doek, dat is meen ik van Asisi toch? Die heeft ook zulke doeken in Berlijn en Dresden onder andere. Dat zijn inderdaad een bezoek waard, dat is op een totaal andere manier naar zulke kunst kijken. Ik denk dat Rouen ook maar eens op mijn lijstje komt te staan!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>