Zin om door de duinen te dwalen, door een doolhof van kreken en wilgenbossen te slingeren of het kleilandschap te trotseren? In Nationaal Park NLDelta vind je unieke stukjes Nederland waar van alles te beleven is. Bonus: je leert het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens, zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier.

Waar in Zuid-Holland in de zestiende eeuw nog maar 200.000 mensen woonden, zijn dat er tegenwoordig zo’n 3,5 miljoen. Het is veruit de drukst bevolkte en meest dichtbebouwde provincie van Nederland en heeft momenteel maar 6% beschermde natuur (het landelijk gemiddelde is 26%). Dat die natuur in de verdrukking komt, zou je niet zeggen als je door de wirwar van kreken in de Biesbosch vaart. Of wandelt over de verlaten stranden van de Kwade Hoek.

NLDelta is een nationaal park in de maak waarbij de Biesbosch en het Haringvliet (en andere unieke stukjes deltanatuur) samenvloeien tot het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Zeshonderd jaar geleden ontstaan door een stormvloed, nu een waanzinnig waterlabyrint waar je urenlang kunt ronddolen. In 2021, precies 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed, moet Nationaal Park NLDelta een feit zijn en is Nederland weer een outdoorparel rijker.

NLDelta - ganzen kuikens biesbosch

In het voorjaar spot je veel vogels met kuikens

NLDelta – gedomineerd door water

Zo op het eerste gezicht liggen de Biesbosch en het Haringvliet misschien een stukje uit elkaar, maar via het water (en een uniek ecosysteem) zijn deze robuuste natuurgebieden met elkaar verbonden. Het is een typisch gebied met deltanatuur. De bever en de zeearend laten dat mooi zien. In de vruchtbare en dynamische Zuid-Hollandse delta, waar eb en vloed de natuur bepalen, hebben zij hun plek veroverd. Heroverd. Ze zijn terug van weggeweest. Vanuit de Biesbosch trekken bevers steeds verder de delta in en ze zijn al tot vlakbij de Haringvlietsluizen getrokken. De broedende zeearenden en visarenden in de Biesbosch vliegen regelmatig naar het Haringvliet voor voedsel.

Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen over dit gebied. Over het water als vriend en als vijand, over het leven onder de zeespiegel en over de rol van de bewoners. De Deltawerken en de molens van Kinderdijk zijn daarvan goede voorbeelden. Water heeft deze regio rijk gemaakt en welvaart gebracht: de handel, de baggerindustrie, de havens, de maritieme sector, klei voor vruchtbare landbouwgrond, onze kennis en kunde op het gebied van watermanagement. En water is de afgelopen eeuwen ook de grootste vijand geweest. De strijd tegen het water werd niet alleen geleverd tegen de zee, maar ook met rivieren die buiten hun oevers traden of zelfs hun loop verlegden.

Overal vind je sporen van het eeuwenlang leven met en van het water. Wilgenvloedbossen, een wirwar van kreken, scheefgegroeide bomen. De Biesbosch herinnert ons aan de griendwerkerscultuur van 100 jaar geleden. Van de sluizen in het Haringvliet tot de Waterlinies en Slot Loevestein. Van Tiengemeten en de Korendijkse Slikken tot aan de verlaten stranden van de Kwade Hoek. De natuur is er ruig en weids. Oer-Hollandse deltanatuur. En wie even de andere kant opkijkt, ziet ook een haven van wereldformaat die als toegangspoort voor het Europese bedrijfsleven fungeert. Hier wonen en werken drie miljoen mensen. Het samenspel tussen mens en water is overal in de Nederlandse delta zichtbaar.

Kaart nationaal park NLDelta

Nationaal Park NLDelta beleven

Het deltagebied is een sterk en uniek gebied: de rijkste Nederlandse delta. Doorspekt met natuurgebieden, bezienswaardigheden en cultuurhistorische iconen. De molens zijn UNESCO werelderfgoed, wereldwijd één van de belangrijkste iconen van Nederland en hét symbool van Nederlands watermanagement. Maar meer erfgoed heeft een plek in NP NLDelta. Minder grote (internationale) toeristische trekpleisters zijn de vestingsteden Dordrecht, Geertruidenberg en de Oude Hollandse Waterlinie. Landgoederen en forten maar ook archeologie, historische vaarwegen en industrieel erfgoed. Er is dan ook veel te beleven in het waterrijke en afwisselende natuurgebied NLDelta. Al wandelend, fietsend, in een boot of een kano kom je langs rietlanden, rivierkreken, molens, forten en kleine stadjes.

Top 5 unieke belevingen voor NLDelta

  1. Varen of kanoën door de Biesbosch. Stippel een route uit en verken de groene jungle op eigen houtje over het water. Of ga mee op excursie met de boswachter en zoek bij schemer in een fluisterboot naar de bever
  2. Struinen over Tiengemeten. Laat je afzetten door de pont en start met dwalen door deze eilandwildernis die bestaat uit moerassige rietlanden, duizenden watervogels en stokoude boomgaarden
  3. Expeditie naar gorzen en grienden. Tussen rijen knotwilgen door kun je al wandelend tot diep in de wildernis van de deltanatuur komen
  4. Bezoek het waterrijke Dordrecht, de oudste stad van Holland met haar historische binnenhavens, en pak de waterbus naar Kinderdijk voor de negentien wereldberoemde molens
  5. Wandel naar de verlaten stranden van Kwade Hoek. Goed te combineren met een bezoek aan vogelobservatorium Tij aan de rand van vogelreservaat Scheelhoek

#1 Verken de Biesbosch

Op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt het bijzondere natuurgebied de Biesbosch. Het gebied is aangewezen als één van de natuurparels in Nederland, omdat het een van de weinige zoetwatergetijdengebieden is in Nederland. De Biesbosch bestaat uit een groot aantal kreken en eilanden, vol met wilgen en bijzondere mossen. Het gebied heeft een enorme naamsbekendheid en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Er wordt vooral veel gewandeld, gefietst, gevist en gevaren in de Biesbosch. Vanuit de drie hoofdpoorten wordt een scala aan excursies aangeboden. Zo zijn er zwerftochten en beversafari’s met fluisterboten, kanotochten bij volle maan, en allerlei vaar- en wandelroutes. Of stippel een route uit en verken de groene jungle op eigen houtje.

Leuk weetje: elke hoofdpoort van de Biesbosch (Werkendam, Dordrecht, Drimmelen) heeft zijn eigen kleurenpalet. Een eigen identiteit met de daarbij behorende gekleurde kegelvormige bakens. Deze ‘kegels’ maken duidelijk dat je in het Nationaal Park De Biesbosch bent en je komt ze dus door het hele gebied tegen.

biesbosch museum

Fun fact: de kegelvorm is een verwijzing naar de knaagsporen die bevers in het gebied achterlaten

biesboschcentrum dordrecht

Biesboschcentrum Dordrecht met zijn eigen gekleurde kegelvormige bakens

In de zomer lijkt de Biesbosch een ware jungle. Dit zeer waterrijke natuurgebied leent zich perfect voor een ontdekkingstocht over het water. Vaar door de kleinste en smalste kronkelende kreekjes, langs wilgenvloedbossen en hoog begroeide oevers tijdens de Ruige Biesbosch route door de Hollandse Biesbosch. Of hang de speurneus uit en ga op zoek naar beverburchten, knaagsporen en ijsvogelnesten. Na alle verwondering kun je even lekker wegdromen bij het geluid van kabbelend water, dat veroorzaakt wordt door het unieke getij.

Vijfambachtenroute Biesbosch

Tijdens de Vijfambachtenroute kom je ook groter water tegen

NLDelta - Beverburcht Biesbosch

Beverburcht in de Biesbosch

NLDelta - ijsvogel

Nestelplek van de ijsvogel

In de herfst varen we met gids Miriam Vermeij vanuit Biesboschcentrum Dordrecht in een elektrisch fluisterbootje genaamd ‘Watermunt’ door de Biesbosch. We stoppen even bij verschillende mooie plekken in de Hollandse Biesbosch. Afgekloven stammen en takken, die de aanwezigheid van de bever verraden. De Zalmvisserij, het huis dat op een terp aan de linkeroever ligt, net voor de Ottersluis. Iets verderop staat rechts een prachtige boerderij, een van de laatste in De Biesbosch. Op het Wantij spotten we de eerste ijsvogels. Een blauwe flits en een fluitende roep. De gevangen visjes worden meermaals tegen een tak aan gemept.

We meren aan bij de aanlegplaats van de vogelkijkhut van de Mariapolder. Vanuit de hut kijken we uit over ondiep water en droogvallend slik met steltlopers, eenden, zwanen en reigers. Soms worden hier visarenden en ijsvogels gezien. Gids Miriam vertelt ons over het klittenbandplantje. Over hoe hondsdraf helpt tegen de jeuk van brandnetels. En over hoe dood hout zorgt voor nieuw leven. Daarna varen we verder de groene jungle in, waar ijsvogels nestelen en paddenstoelen op de overhangende bomen groeien. We slingeren langs wilgengrienden tot onder een hoge voetgangersbrug. In de verte een eerste blik op het hotel waar we vanavond slapen.

Biesbosch fluisterboot

Wij verkennen de Biesbosch met elektrische boot olv gids Miriam

Knaagsporen van bevers langs het Wantij

Knaagsporen van bevers langs het Wantij

Biesbosch met een gids

Gids Miriam vertelt over het klittenbandplantje, hondsdraf en hoe dood hout zorgt voor nieuw leven

Biesbosch Moldiep

Hoge bruggetjes bij laag water

Het Biesbosch MuseumEiland is een prima uitvalsbasis voor wandel- en fietsroutes door de Biesbosch en de Noordwaard. Met kinderen duik je ‘De Pannekoek’ in bij het Biesboschmuseum. Hier wandel je door oude grienden die deels nog op de traditionele manier worden onderhouden en maak je kennis met een stukje puur Nederlandse cultuurhistorie in de Biesbosch. Het is prachtig fietsen door de ontpolderde Noordwaard, waar de rivier de ruimte krijgt en waar je eindeloos kunt toeren langs vogelrijke wetlands. Overal varen pontjes om je over te zetten. Tip: wil je een deel rijden van de Biesboschroute (34 km), de gebieden rondom de bezoekerscentra zijn het mooist.

Biesbosch Museumeiland met buitenmuseum De Pannekoek

Biesbosch Museumeiland met buitenmuseum De Pannekoek

Paddenstoelen in de Biesbosch - herfst in NLDelt

In de herfst komen talloze paddenstoelen tevoorschijn

Griendwerkerscultuur in de Biesbosch

Griendwerkerscultuur in de Biesbosch

Griendcultuur Biesbosch

Griendcultuur Biesbosch

biesbosch museumeiland parkeerplaats

Natuurpoort en fietsen in de Biesbosch

Rondje Biesbosch (door de ontpolderde Noordwaard)

Blonde Aquitaine koeien in de polder

Blonde Aquitaine koeien in de polder

Konikpaarden in de Noordwaard

Konikpaarden in de Noordwaard

#2 Ontdek Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten middenin het Haringvliet is het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland. Middenin één van Europa’s dichtstbevolkte gebieden ligt dit vrijwel onbewoonde eiland met grazende runderen, moerassige rietlanden, duizenden watervogels en eeuwenoude boomgaarden. Langs de oevers zijn beverburchten te zien, in de lucht cirkelen rovers; sperwers, buizerds en bruine kiekendieven. Wanneer groepen ganzen met een hoop lawaai massaal de lucht in gaan, gevolgd door alle steltlopers en eenden, dan betekent dat vaak maar één ding: zeearend!

Vertrek naar Zuid-Beijerland voor het pontje naar natuureiland Tiengemeten; denk in deze corona-tijd aan mondkapjes. Maak een fietstocht over het eiland, de fietsen kun je huren bij het bezoekerscentrum. Struinen mag ook. Lunchen kan bij Gasterij De Gezusters. Wat je niet mag missen, is de Speelnatuur Tiengemeten. De modderglijbaan is de droom van ieder kind! Ook in de winter is de natuur prachtig en maakt de pont bijna dagelijks de oversteek over het Haringvliet. De Speelnatuur is dan wel gesloten, maar een bezoek aan Tiengemeten is in elk jaargetijde de moeite waard.

tiengemeten aardappelloods wildernis

De Wildernis van natuureiland Tiengemeten

tiengemeten schotse hooglanders

Schotse Hooglanders op het fietspad

tiengemeten wandelpad

Natuur bij de stad

#3 Wandelen door gorzen en grienden

Het blijft een bijzonder gezicht: eindeloze rijen knotwilgen op verhoogde bedden, die twee keer per dag met hun voeten in het water staan. Buitendijkse grienden zijn schaars in Nederland, maar niet langs de Oude Maas. Ook de wateren van de Biesbosch en de Noord staan nog onder invloed van eb en vloed. Nederland heeft nog meer unieke gebieden waar kleine stukjes griend voorkomen. Ook deze worden extra beschermd. Zo is de Biesbosch Nationaal Park. Verder zijn er nog kleine stukjes griend te vinden bij o.a. Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Gebieden met een rijke historie en een weelde aan bijzondere planten en dieren. In het voorjaar zorgt de zeldzame spindotter hier voor een uitbundig geel tapijt. De herfst zorgt voor prachtige spinnenwebben met dauw bij opkomende zon. Doe stevige schoenen aan en volg de slingerpaden door de Rhoonse en Carnisse Grienden. Daartussen wacht de woeste wilgenjungle van Klein Profijt, domein van bevers en ijsvogels. Een mooi alternatief is de Ridderkerkse Griend dat tussen de nieuwe Crezéepolder en de Gorzen ingeklemd ligt.

Het krekenstelsel en rivierbossenlandschap zijn voor Europese begrippen van bijzondere waarde als restant van de in Europa eens zo talrijke zoetwatergetijdengebieden. Deze unieke natuur zie je niet alleen in de Biesbosch, maar ook op veel plekken langs het Haringvliet, het Hollandsch Diep, de Oude Maas en de Noord. Slikken, schorren en kleine stukjes griend.

De griendcultuur wordt in enkele grienden nog steeds in stand gehouden. Naargelang de omlooptijd van het knotten spreekt men van snij of hakgrienden. Bij snijgrienden worden de wilgentenen jaarlijks afgezet, bij de hakgrienden eens in de drie jaar. De griendcultuur in andere grienden wordt wegens bezuinigingen niet meer geknot, maar vrijgelaten in haar natuurlijke groei. Dat resulteert in bomen die schots en scheef staan of omvallen. Veel van rottend hout levende insecten en schimmels krijgen hier een kans, wat spechten en boomkruipers aantrekt. Dit verwilderd gebied biedt schuil- en broedgelegenheid aan veel dieren.

Groot Hoefblad Grienden

In de grienden opvallend grote bladeren van het groot hoefblad, vroeger gebruikt om verse waar als boter in te verpakken

De Ridderkerkse Grienden

De Ridderkerkse Grienden

Crezeepolder

De nieuwe Crezéepolder

#4 Bezoek vestingstad Dordrecht en pak de waterbus naar Kinderdijk

Beklim de Grote Kerk tijdens je bezoek aan de oudste stad van Nederland. Wandel een ‘Rondje Dordt’ en bekijk de binnenstadshavens, fraaie pakhuizen en monumentale panden, culturele erfstukken en andere historische plekjes. Van ‘Het Hof’ en het ‘Huis van Gijn’ tot de druk bezochte handelsstraten die herinneren aan het welvarende verleden van deze 800 jaar oude stad aan het water. Je komt ongetwijfeld langs grachten vol bootjes, prachtige gevels en leuke snuffelwinkeltjes.

Bij het Groothoofd en de Merwekade komen drie grote rivieren samen: de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede. Op dit drierivierenpunt vertrekt ook de waterbus. Stap uit bij de Biesbosch, ga naar Rotterdam of vaar mee naar Kinderdijk. Je kunt natuurlijk ook door de waterrijke omgeving naar de molens fietsen, dat is ook maar 12,5 km. Of vanaf Ridderkerk met het Driehoeksveer direct naar het bezoekerscentrum van Kinderdijk varen. Even later fiets of wandel je (gratis) middenin het polderlandschap langs de negentien wereldberoemde molens.

De molens van Kinderdijk behoeven eigenlijk geen introductie. Ze werden gebouwd om het laag gelegen land van de Alblasserwaard droog te houden. Opgesteld tegenover elkaar vormen ze een iconisch Nederlands plaatje. Schilderachtig en oer-Hollands. Vanuit alle windstreken komen bezoekers dit unieke stuk geschiedenis zelf beleven. Echte molenaars beantwoorden graag alle vragen die je hebt over de werking en de geschiedenis van deze werktuigen. Maar je kunt er ook met gemak zelf rondstruinen. Als het weer meezit is Kinderdijk een fraai decor voor een picknick. Het typisch Nederlandse landschap blijft leuk, ook voor Nederlanders zelf.

kinderdijk

Zonsondergang bij de Kinderdijk

Lange IJzeren brug Dordrecht

Lange IJzeren brug, Dordrecht

Wolwevershaven Dordrecht

De Wolwevershaven met de historische scheepslift en in de verte de Damiatebrug

Bloemen pluktuin Dordrecht

Tip: bezoek in de zomer Pluktuin Dordrecht bij de Watertoren aan de Kromme Zandweg, op de grens van stad en platteland, tussen de Hollandse- en Brabantse Biesbosch

#5 De verlaten stranden van Kwade Hoek en vogelobservatorium Tij

Rond het Haringvliet kun je de Nederlandse delta in al haar facetten beleven. Dit watergebied aan de zuidrand van Zuid-Holland herbergt een hoop ruige natuur en veel interessante avifauna. Veel kustsoorten, rietvogels en allerlei steltlopers. Zo veel vogelactiviteit trekt weer roofvogels aan, dus op veel plekken hangen sperwers, kiekendieven en buizerds op de loer. Voor één roofvogelsoort is het Haringvliet een echte hotspot: de zeearend, de grootste hier broedende roofvogel van Nederland.

Het Haringvliet kent mooie natuurparels, zoals het buitendijkse Kwade Hoek, de natuureilanden Tiengemeten en Bliek, de zogenoemde Vogelboulevard bij de Ventjagers- en Hellegatsplaten en de Korendijkse en Beninger Slikken waar je een echte ‘einde van de wereld-ervaring’ kunt opdoen. Maar het Haringvliet is meer dan alleen natuur. Het gebied kent een rijke historie die het landschap gevormd heeft. De gezellige vissersplaatsen Stellendam en Middelharnis en de vestingstad Hellevoetsluis zijn een bezoek meer dan waard.

Tip voor kinderen: in Middelharnis is pal naast het recreatiestrandje aan het Haringvliet een natuurspeelplaats aangelegd waar kinderen spelenderwijs leren over de ontwikkeling van het Haringvliet. Bij de Menheerse Werf is een getijdentafel waar je kunt spelen met zand en water. Bij Historyland in Hellevoetsluis komt geschiedenis tot leven!

Rondom de Haringvlietdam vind je ook mogelijkheden voor een echte deltanatuur ervaring. De imposante dam heeft 17 sluizen die open en dicht kunnen. Sinds 2019 mogen deze soms op een kier om de ooit zo unieke deltanatuur van het Haringvliet weer nieuw leven in te blazen. Bezoek hier zeker het bijzondere vogelobservatorium in Stellendam. Dit is niet zomaar een vogelkijkhut, maar een ecologisch kunstwerk in de vorm van een vogelei. ‘t Tij biedt een panoramisch uitzicht over het Haringvliet en de dam.

Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in vogelobservatorium Tij uit. Kom genieten van de vogelrijkdom van het Haringvliet!

Lunch bij Zoet of Zout, eventueel gecombineerd met een bezoek aan de zeehondenopvang A Seal. Ga vervolgens naar de verlaten stranden van Kwade Hoek voor een ruige wandeling door de duinen van Goeree. Een verborgen natuurparel waar je eindeloos door slik en duin en over verlaten stranden kunt zwerven. Wil je graag lepelaars zien en heb je ze niet gespot bij ‘t Tij en de Kwade Hoek? Het Quackjeswater in het Voornes Duin is het domein van de oudste kolonie lepelaars in de delta, die hier in het voorjaar en de zomer broeden.

A Seal in Stellendam

Ga je naar A Seal in Stellendam, lever dan je oude handdoeken in

A Seal zeehond

Een van de opgevangen zeehondenpups

Kwade Hoek

Uitwaaien op de Kwade Hoek

Kwade Hoek

Kwade Hoek

Tij vogelei

Aan de rand van het Haringvliet ligt dit bijzondere vogelobservatorium in de vorm van een ei van de grote stern

Tij Scheelhoek

Het Tij, meer dan 8 meter hoog en 11 meter lang, is een bezoek waard

Tij vogelobservatorium

Uitzicht vanuit het vogelobservatorium over het Haringvliet

Scheelhoek

Het reuzenei ligt aan de rand van vogelreservaat Scheelhoek

De leukste plekjes om te slapen in NLDelta

De natuur in Nationaal Park NLDelta is zo afwisselend dat je niet alle landschappen in één dag kunt bekijken. Eén of meerdere overnachtingen in de omgeving zijn daarom de oplossing. Kies een bijzondere overnachting in of dichtbij de natuur en maak je beleving extra bijzonder.

  • Slapen in een oude watertoren: in Dordrecht is veel historisch erfgoed bewaard gebleven en verbouwd tot publiekstrekker. Een mooi voorbeeld hiervan is de oude watertoren waar tegenwoordig het fraaie hotel en restaurant Villa Augustus is gevestigd. In de markt annex keuken worden seizoensgerechten geserveerd die zijn bereid met producten uit de eigen tuin van het hotel. Kies voor een kamer in de toren zelf, een kamer in het voormalige waterreservoir, een drijvende kamer op het Wantij óf kies voor de tuinkamer, van waaruit je direct de weelderige tuin in stapt. Een hele bijzondere plek om te overnachten!
  • Stay Okay in de Biesbosch: in de Biesbosch kun je op meerdere plekken erg leuk overnachten. Een betaalbare, maar prima uitvalsbasis is het Stay Okay hostel. Met De Biesbosch als je achtertuin en de stad op fietsafstand heb je gegarandeerd een heerlijke vakantie. Ze hebben er ook twee heel bijzondere plekken waar je kunt overnachten. Het Wikkelhouse, een duurzaam huisje van karton! En een ecolodge, een drijvende hotelkamer midden in De Biesbosch met een slaapkamer met ramen van de vloer tot aan het plafond. Plus een eigen uitkijktoren met een prachtig uitzicht op De Biesbosch!
  • Avontuurlijk overnachten in de Biesbosch: de Biesboschhoeve van Jan en Ellie Saarloos ligt op eiland ‘de Vischplaat’ midden in de Biesbosch. Je kunt er met je tent avontuurlijk kamperen of een van de twee keten huren. Voor wie wel op zoek is naar de kampeerbeleving, maar graag in een goed bed slaapt, zijn er de trekkershutten van Jachthaven Van Oversteeg.
  • Prinsheerlijk overnachten in Slot Loevestein: het historische Loevestein is gelegen binnen een vesting aan een straatje met soldatenhuisjes, een imposante kastanjeboom en met een majestueus uitzicht op het kasteel. Ga helemaal terug in de tijd tijdens een overnachting in de Commandeurswoning of het Soldatenhuisje. En geniet vervolgens uitgerust van een heerlijk ontbijt met biologische en streekproducten.
  • Bijzonder slapen in een oud Nederlands fort: Fort Vuren maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een bijzondere locatie met allerlei slaapmogelijkheden in diverse prijsklassen. Van een simpele kamer waar vermoeide wandelaars of fietsers hun slaapzak kunnen uitrollen tot mooie B&B-kamers voorzien van luxe sanitair. Voor avontuurlijke mensen is zelfs een bunker ingericht als gastenverblijf voor vier personen. Start hier je wandeling door de rijke geschiedenis van de Hollandse Waterlinie. Ga 600 jaar terug in de tijd en laat je meenemen langs een schitterend Hollands rivierengebied, over eeuwenoude vestingwallen en onder prachtig gerestaureerde stadspoorten door. Met het rivierveer of de watertaxi is er een verbinding over het water met Slot Loevestein en de vestingen Woudrichem en Gorinchem.
  • Helemaal opladen in Tiengemeten: de overnachtingsmogelijkheden op het vrijwel onbewoonde eiland Tiengemeten zijn schaars maar daarom wel extra bijzonder. Een prachtige natuurervaring op een echt stil en donker eiland. Overnachten kan bijvoorbeeld in Herberg Tiengemeten of, voor de echte avonturiers onder ons, op de naastgelegen camping. Van hieruit kun je in de schemer met de boswachter op beverexcursie. Maar ook een struintocht op eigen houtje behoort tot de opties.
  • Je eigen natuurhuisje: kies voor een bed & breakfast op een schitterende plek, bijvoorbeeld in Zuidland of Lekkerkerk. Bij de eerste ervaar je het ultieme poldergevoel, met mooie wandel- en fietsroutes door gezellige bruisende (haven)dorpjes! Aan de Lek kun je je eigen wellnesshuisje boeken midden in het groene hart van de Krimpenerwaard. Het wereldberoemde Kinderdijk ligt aan de overkant. Fietsen in deze omgeving is een genot! Langs de molens, weilanden met koetjes en de vele kaasboerderijen.
Villa Augustus

Villa Augustus – verbaas je over dit prachtige monumentale pand

Villa Augustus Restaurant

Midden in de groentetuin, gevestigd in het voormalige pompgebouw, ligt het Restaurant van Villa Augustus

Villa Augustus Tuinkamer

Villa Augustus Tuinkamer

Stay Okay Biesbosch

Stay Okay Dordrecht, midden in de Biesbosch

Stay Okay Biesbosch

Het gevoel dat je midden in de natuur zit, terwijl je helemaal niet zo ver van de stad (en industrie) bent

Stay Okay Biesbosch

Op de kamer een leuk welkomstpakket met een kaartje, wat te drinken en twee beverknuffels voor de kinderen

Verbinden van robuuste natuurgebieden

De Zuid-Hollandse delta is de plek waar de grote West-Europese rivieren de zee ontmoeten. Het is een ecologisch rijk en uniek gebied, waar alles om leven met het water draait. Een internationaal kruispunt voor mens en dier. Een belangrijk station in de wereldwijde trekroutes van vogels (noord-zuid) en vissen (oost-west). Je ziet er ganzen, lepelaars, kluten, grutto’s, grote sterns. En met wat geluk roofvogels als de visarend en de zeearend. Onder water zwemmen anadrome trekvissen als de zalm, steur en fint vanuit de Noordzee via het Haringvliet door de Biesbosch de rivier op naar hun paaigebieden. Haringen en palingen (en andere katadrome vissen) doen het andersom; geboren op zee trekken de kleine visjes en glasalen naar de Haringvlietdelta om op te groeien. Hiervoor moeten ze natuurlijk wel vanuit zee zonder barrières landinwaarts kunnen zwemmen.

Eén Nationaal Park is een goed plan. NLDelta bestaat uit robuuste, grootschalige natuurgebieden, waar de condities optimaal zijn voor de unieke natuur die bij de delta hoort. Gezamenlijk valt meer te bereiken voor dit heel mooie stuk Nederland. NLDelta moet een bestemming worden zoals De Wadden of Zuid-Limburg. Zo moet je hier niet naar Dordrecht gaan, of naar de Biesbosch, maar naar NLDelta. The Dutch delta met oer-Hollandse deltanatuur. Nationaal Park nieuwe stijl. Ben jij er al eens geweest?

Zonsondergang strand

Zonsondergang

Meer lezen over Nationaal Park NLDelta?

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Hans Winkelman zegt:

    Een heel enthousiast en deskundig verhaal over het NP NLDelta i.o.

    Buiten het vermelden dat er drie toegangspoorten zijn (welke, wordt niet vermeld), mis ik toch hierin een groot gedeelte van het huidige NP de Biesbosch, namelijk de Zuidwaard van de Brabantse Biesbosch. Een gebied met een culturele historie namelijk de biezen- riet- en grienden cultuur. Ook de educatieve eendenkooi is te bezoeken.
    Ook in en om de Zuidwaard van de Brabantse Biesbosch zijn er een aantal Ruimte voor de Rivier projecten gerealiseerd en vind er zoetwaterwinning plaats.
    Eveneens wordt er geen melding gemaakt van de het oorlogsverleden, van de onderduikers, partizanen en liniecrossers in de Brabantse Biesbosch.

    • Hoi Hans,

      Dank voor je fijne reactie. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat we het gebied dit jaar enkel vanuit de twee noordelijke bezoekerscentra bezocht hebben, niet vanuit Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen. Maar we zijn wel al bezig met het schrijven van een stuk, toegespitst op de Biesbosch zelf, met daarin ook veel aandacht voor het verleden. Wordt vervolgd!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>