Op IJsland reis je van het ene hoogtepunt naar het volgende. Het land van vuur en ijs staat bekend om zijn adembenemende landschappen, geothermische activiteit en ongerepte natuur. Van majestueuze watervallen tot actieve vulkanen en geothermische baden, IJsland biedt een schat aan hoogtepunten voor reizigers. Onze redactrice Sandra neemt je mee naar haar persoonlijke favorieten in IJsland.

Vulkaanuitbarsting Fagradalsfjall

Het is de zomer van 2021 als wij in IJsland zijn. Het jaar dat de Fagradalsfjall uitbarstte. Thuis heb ik het nieuws hierover op de voet gevolgd. Zouden we er nog iets van kunnen zien als we zelf in IJsland zijn? Na de landing op de luchthaven Kevlavik rijden we direct naar het startpunt van de wandelroutes die richting de vulkaanuitbarsting gaan. Een wandeling van zeven kilometer zal ons bij een uitzichtpunt brengen. Het blijkt een pittige tocht, waarvan we nog altijd niet weten wat hij ons oplevert. We zien recent gestold lava waar de damp nog vanaf komt. Dit voelt toch wel spannend. We lopen door. En dan, aan het einde van het pad zien we het. Lava spat omhoog de lucht in! Als grote rode bubbels komt de lava uit de vulkaan en vloeit vervolgens in traag tempo omlaag. Het is ver weg, maar we zien het. Dit is zo gaaf! We kijken heel lang naar dit unieke verschijnsel.

Fagradalsfjall op het Reykjanes schiereiland in het zuidwesten van IJsland

Wandelen bij de Fagradalsfjall vulkaan

Vulkaanuitbarsting Fagradalsfjall

De Fagradalsfjall vulkaan is sinds 19 maart 2021 actief en is sinds die tijd niet gestopt met het spuwen van lava

Landmannalaugar

Het is een prachtige dag, de lucht is strakblauw en er schijnt een heerlijk zonnetje. We zijn op zo’n 180 kilometer ten oosten van Reykjavik in het natuurgebied Landmannalaugar. Om hier te komen heb je een 4×4 auto of lijnbus nodig, want een deel van de weg is onverhard. We zijn hier om een hike te maken tussen de prachtige rhyolietbergen in geel, rood, bruin en grijsgroen. De bergen hebben de kleur gekregen door de mineralen uit zuur lava.

Landmannalaugar in het natuurgebied Fjallabak

Landmannalaugar

Landmannalaugar ligt in de hooglanden van IJsland en is beroemd om zijn kleurrijke bergen en fantastische wandeltochten

We lopen twee trails die dag, waarvan de Blahnúkúr trail er één is. We zijn praktisch de enige op de route, want de meeste mensen in Landmannalaugar komen voor de meerdaagse trail Laugavegur. De Blahnúkúr trail brengt ons midden in het schitterend kleurende landschap. Wanneer we op hoogte komen heb ik 360 graden rond een fantastisch uitzicht! Deze plek mag je absoluut niet missen wanneer je op IJsland bent. Lees hier meer over The Iceland Trail, een meerdaagse wandeltocht door de spectaculaire natuur van IJsland.

Uitzicht Landmannalaugar Landmannalaugar landschap

Genieten van het prachtige uitzicht in Landmannalaugar. Het dal is met lava bedekt en wordt omringd door geel, bruin rood, groen en grijsblauwe rhyolietbergen.

Diamond Beach en Jökulsárlón

Gletsjermeer Jökulsárlón en Diamond Beach liggen naast elkaar. Jökulsárlón en Diamond Beach liggen aan de ringweg van IJsland. De meeste mensen volgens deze weg wanneer ze op reis zijn in IJsland. Beide plekken zijn niet te missen. Wanneer we er aankomen vergaap ik me aan het ijsblauwe water van het gletsjermeer. Ik ben nog nooit rond de polen geweest, maar ik verwacht dat het er een beetje uitziet zoals hier. Enorme ijsschotsen drijven in het water. Met de kinderen speel ik een spel waarbij we er de meest gekke fantasiedieren in zien. Opeens zien we een kopje omhoogsteken. Een zeehond! Behendig zwemt hij tussen de ijsschotsen door.

Bezoek aan Jökulsárlón

Jökulsárlón

Jökulsárlón

Jökulsárlón is het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland.

Nadat we onszelf uitvoerig gefotografeerd hebben voor het meer steken we de weg over, naar Diamond Beach. De ijsschotsen uit het gletsjermeer verplaatsen zich via een rivier naar zee. Wanneer ze in zee dobberen spoelt een deel van de ijsschotsen weer aan op het strand. Het lijken enorme diamanten op het gitzwarte zand. Sommige zijn groter dan ikzelf ben. Door de kou komt er damp van de grote ijsschotsen af, waardoor deze plek echt iets magisch krijgt.

Diamond Beach

Diamond Beach

Aldeyarsfoss

Ik heb een watervallen-tic. Groot of klein, hoog of laag, ik word super blij van watervallen. IJsland is een Walhalla voor een waterval-fan zoals ik. Ik rij voor een mooie waterval met liefde een stukje verder. Aldeyarsfoss is zo’n waterval waar je net een stukje voor door moet rijden. Wanneer we bij de bekende Goðafoss waterval zijn verlaten we de ringweg en rijden landinwaarts. Na drie kwartier over een onverharde weg geeft de navigatie aan dat we er zijn. We stappen onze auto uit en ja hoor, daar hoor ik hem al. Mijn hart maakt een sprongetje van al dat watergeweld dat ik in de verte hoor. We lopen in de richting waar het geluid vandaan komt. Ik zie dat de meeste mensen die we bij Goðafoss zagen niet de moeite hebben genomen om door te rijden. Hier is vrijwel niemand. Ongelooflijk, want na een paar minuten lopen sta ik voor een prachtige waterval. Naast het enorme waterspektakel maken de basaltkolommen, ontstaan door snel afkoelend lava, deze waterval echt uniek.

Het enorme waterspektakel van de Aldeyarsfoss.

De prachtige Aldeyarsfoss

Kerlingarfjöll

Onze reis door IJsland is bijna op zijn einde. Ik blader een boekje door in ons vakantiehuisje. Mijn oog valt op het meest kleurrijke landschap dat ik ooit heb gezien. Daar wil ik nog heen! De volgende dag rijden we met onze 4×4 richting de hooglanden van IJsland.

4x4 jeep IJsland

Ik word flink door elkaar geschud tijdens de rit over de off road weg. Twee uur lang hobbelen we richting het midden van IJsland. Ik houd me vast aan de gedachte van het waanzinnige landschap dat we straks zullen zien. Naarmate we hoger komen wordt ons zicht echter steeds minder. Mist. Ja, dit is IJsland. Je kunt zo vier seizoenen in een dag meemaken. Dan bereiken we Kerlingarfjöll. Vanuit het boekje weet ik wat hier te zien is, maar ja die mist. We besluiten om een korte wandeling te doen door het gebied. Nog voor we goed en wel gestart zijn is het geluk met ons. De mist trekt op! Het gevoel dat me dan overvalt is niet te beschrijven. Ik sta in het meest surrealistische landschap dat ik ooit heb gezien.

Kerlingarfjöll IJsland

Wandelen Kerlingarfjöl

Kerlingarfjöl

Ik zie bergen in alle tinten rood, oranje en bruin, met daartussen groene stukken en witte vlakken van sneeuw. Het lijkt wel een schilderij. Mijn camera maakt direct overuren. Wanneer ik nog wat beter kijk zie ik dat er verschillende wandelpaadjes tussen en over de bergen lopen. Dit gebied wil ik nader verkennen.

Kerlingarfjöll hiken IJslandKerlingarfjöll landschap

Het lopen gaat langzaam, De paadjes zijn steil en erg modderig. Wanneer we een paar honderd meter gelopen hebben ontdekken we vulkanische activiteit. Modderpotten bubbelen en pruttelen. Ik kijk nog een keer goed om mee heen terwijl ik luister naar het gepruttel van de modder. Kerlingarfjöll, absoluut de meest bijzondere plek waar ik ooit geweest ben.

Kerlingarfjöll

Sandra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>