Sneeuwscootersafari IJsland

IJsland is een uniek land en een paradijs voor natuurliefhebbers! Het land is een bezienswaardigheid op zich: het unieke uit vulkaanuitbarstingen geboren landschap vol indrukwekkende gletsjers, watervallen, groene heuvels en besneeuwde hooglanden. Gletsjers bedekken ongeveer 11% van IJsland. Een sneeuwscooter is een ideale manier om de gletsjers van IJsland te verkennen.

Sneeuwscootersafari IJsland

De grootste gletsjer ter wereld (buiten de ijskappen op de polen) is de Vatnajökull. Deze gletsjer bevindt zich in Zuid-IJsland en is groter dan alle gletsjers van de Alpen, Noorwegen en andere IJslandse gletsjers bij elkaar (bijna 8.500 km2). De Langjökull gletsjer is de tweede grootste ijskap, gelegen in het westen van het IJslandse binnenland. Langjökull is IJslands voor “lange gletsjer”. Het ijs is tot 580 meter dik! Op deze gletsjer met een oppervlakte van bijna 1.000 km2 hebben wij een sneeuwscooter tocht gemaakt.

Sneeuwscootersafari IJsland

Er worden diverse excursies aangeboden, waaronder bijvoorbeeld ook ‘s nachts in de zomer. Maar eigenlijk is elk moment goed. Nadat we het internet afgestruind hebben voor een goedkope en betrouwbare touroperator, komen we bij Reykjavik Excursions uit. Daar kun je alle mogelijke excursies boeken die je maar wilt. En bedenk je je, geen probleem. Dan veranderen ze het toch. IJslanders zijn relaxte, makkelijke mensen! Je kan kiezen voor de “Super Jeep & Snowmobiling” of voor de “Gullfoss, Geysir & Langjökull Snowmobiling”. Deze tour neemt je eerst mee naar de Gouden Cirkel (enkele van IJsland’s meest beroemde en spannende natuurlijke fenomenen: de bekende hoogtepunten zoals de geiser, Thingvellir en de prachtige waterval Gullfoss) en vervolgens ga je richting de op een na grootste gletsjer van IJsland, de Langjökull. Deze tour wordt ook wel de “Famous Pearl Tour” genoemd: de Gouden Cirkel mét sneeuwscooteren. Wil je liever een volledige dag doorbrengen op de sneeuwscooter dan is “Winter Kingdom”, een unieke sneeuwscooterexpeditie, zeker iets voor jou! Stuk voor stuk prachtige tours die je IJsland op een originele manier laten ontdekken.

Je wordt opgepikt bij je accommodatie of rijdt met je huurauto naar een afgesproken punt. Waar de verharde weg ophoudt, staat een speciaal uitgeruste supertruck van Mountaineers of Iceland te wachten. Deze brengt je naar het basiskamp aan de rand van de gletsjer, waar je eerst een korte briefing en speciale kleding krijgt voordat je overstapt op de “Ice Explorer”. Deze stoere open gletsjer truck, de grote Ice 8×8 Explorer, brengt je helemaal naar de top van de gletsjer, waar de sneeuwscooters klaarstaan. Deze gemotoriseerde scooters zijn geschikt om de gletsjer op te gaan. Gewapend met wollen handschoenen, een bivakmuts voor je gezicht, nek en kin, een sjaal, helm, laarzen en een warme overall zijn we er helemaal klaar voor.

Sneeuwscootersafari IJslandSneeuwscootersafari IJsland

Kick the action

Na enige uitleg over het sturen, gas geven en (niet onbelangrijk) remmen, mag je een proefrondje maken. En al snel klim je het machtige ijs op met dit ‘monster’. Tijdens de sneeuwscootersafari ben je omgeven door eindeloze vlakten van ijs en sneeuw. Het spectaculaire landschap van de Langjökull biedt veel mogelijkheden om je uit te leven. Je combineert je adrenaline-kicks met verbazing door een van de mooiste sneeuwlandschappen van IJsland. Je scootert onder deskundige begeleiding door de ijsvlakten en verkent de tweede grootste gletsjer van IJsland. Een bijzondere excursie, maar dan net even anders. Je verkent IJsland op een unieke manier, per sneeuwscooter.

Ondanks de adrenaline-kick, de dikke overall, winterjas, truien en shirt was het nog steeds schrikbarend koud… Gelukkig waren onze tenen, oren en neus goed ingepakt, maar door de ijzige wind vroren onze duimen er bijna af. Je handen zijn het lastigst om warm te krijgen, ze zitten ‘t verst weg van je hart, vol in de koude rijwind en meestal verkrampt in een houding gedurende langere tijd, wat de doorbloeding ook geen goed doet. Als tip kregen we om af en toe met je hand op je eigen been te slaan. Het bloed gaat daardoor weer wat beter stromen. Mijn tip is dan ook om met koud weer wanten te dragen (geen handschoenen) en windbestendige, waterbestendige meerlagige kleding.

Snowmobiling Tour Iceland

Terwijl Thingvellir (bekend om zijn uitzonderlijke schoonheid en historisch belang), het wereldberoemde geothermische gebied rond Geysir en Strokkur en de Gullfoss waterval echt de moeite waard waren, vond ik dat het sneeuwscooteren ons de gelegenheid gaf om IJsland in het wilde weg te ontdekken! Je rijdt over het platteland totdat je diep in de bergen bent. En dan op de sneeuwscooter… het is echt een unieke manier om de overweldigende eindeloze witte sneeuwvlaktes van de gletsjer te ontdekken zonder dagen te wandelen.

Sneeuwscootersafari LangjokullLangjokull gletsjer IJsland

Toerisme in IJsland

Toerisme is naast de visserij en de zware industrie een van de belangrijkste inkomstbronnen in IJsland. Het land wordt dan ook steeds verder klaar gemaakt voor dit oprukkende toerisme. Zo kun je in Landmannalaugar naar de lavavelden, zwavelpoeltjes en kolkende smeltwaterriviertjes. De Svartifoss is een prachtige waterval in het Nationale Park Skaftafell in het zuiden van IJsland. Hij is omgeven door kolommen van zwart basalt, vandaar zijn naam: Zwarte waterval. De Surtshellir is de bekendste grot van IJsland, een lavagrot van bijna twee kilometer lang! In het heuvelachtige gebied Thorsmörk willen mensen naar de top van de Valahnúkur en de Tröllakirkja. Populair is ook via de zuidkust naar Myvatn om van daaruit (het Muggenmeer) het noorden van het land te verkennen: vulkanen, watervallen en walvissen! Je kan op IJsland veel activiteiten ondernemen zoals paardrijden, een rit maken met de hondenslee, een sneeuwscootersafari, gletsjerwandelingen, walvissafari’s, raften, duiken, snorkelen, ijsvissen en ijsklimmen.

In IJsland voert men echter al tijden de discussie of het binnenland toegankelijker moet worden gemaakt voor het toerisme of juist niet. Wat vind jij daarvan?

In IJsland voert men al tijden de discussie of het binnenland toegankelijker moet worden gemaakt voor het toerisme of juist niet. Wat vind jij daarvan?

Martijn
 1. Michel van Ieperenburg zegt:

  Geachte heer/mevrouw,

  Bestaat er een mogelijkheid om vanaf 14 of 15 januari tot 17 of 18 januari een sneeuw scooter tocht te maken met drie man,en zijn er nog andere activiteiten te ondernemen voor dat weekend.

  Mvg Michel van Ieperenburg

 2. Ranson isabelle zegt:

  Beste,

  Graag had ik prijs gekregen vr een sneeuwscooter rit op 15 of16of 17/4. We zouden 4 scooters nodig hebben zijn met 5 of6 volw en 2 kdn 12 en 15 jaar.
  We hebben daar een huurwagen, dus we kunnen nr een bepaald punt zelf rijden. We logeren in Reykjavik.

  • Beste Isabelle,

   Dank voor je reactie. Reishonger is een blog dat schrijft over de leukste bestemmingen, en… de leukste activiteiten, zoals een rit op een sneeuwscooter. Maar wij bieden die niet zelf aan. Graag verwijs ik je naar de in het artikel genoemde touroperator “Reykjavik Excursions”: https://www.re.is/. Ik wens je alvast veel (sneeuwscooter)plezier!

   Vriendelijke groeten,
   John Huizer

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>