Djupavik in IJsland

IJsland is een van mijn favoriete landen en tijdens mijn laatste bezoek aan dit prachtige land werd ik getipt op een voor mij nog onbekend stukje IJsland. De tip was het Nordfjord, en dan vooral het kleine Djupavik. Ik stapte in de auto op weg richting de Westfjorden om mijn hart te laten stelen!

Ik reis veel. Als ik geen reizen begeleid voor noSun of voor Local Adventures ben ik ook graag onderweg. Daardoor heb ik nog wel eens wat onrust in me en ben ik blij dat ik weer onderweg mag. Vorige week nog deed ik een reis naar het zuiden van Engeland en nu ben ik zakelijk onderweg in één van m’n favoriete landen; IJsland.

Reistips IJsland

Op zoek naar nieuwe dingen en in ieder geval om een trip te creëren in de winter, naast onze zomerperiode. De eerste dagen heb ik daardoor doorgebracht in de Reykjavik regio, die is weliswaar ook mooi maar ik heb er, mede door wat regenachtig weer maar weinig van meegekregen. Veel afspraken, informatie en kilometers afgelegd. Toch lekker om hier weer te zijn, het voelt altijd goed. Weer of geen weer. Zeker omdat ik kampeer en vrij ben te gaan en staan waar ik me op dat moment goed bij voel.

Kaart van Djupavik in IJslandDaarna onderweg naar het noorden van IJsland voor een afspraak en tussendoor even wat tijd voor mezelf was mijn idee. In Reykjavik kreeg ik een tip, sterker nog, ik kreeg twee keer dezelfde! Als je vaker op IJsland bent en je bent nooit in de Westfjorden geweest is er een mogelijkheid tot een snel bezoek, maar snel is het hier nooit. De tijd staat hier toch wel redelijk stil. De tip was het Nordfjord, en dan vooral het kleine Djupavik, dat zou fantastisch zijn.

 

Op weg naar Nordfjord en Djupavik

Ik maakte nogal wat kilometers en vroeg me onderweg meermalen keren af of uren over onverharde (maar wel goed begaanbaar voor een normale auto, geen 4×4) wegen mij niet zouden gaan opbreken. Heel simpel gezegd; nee. Ik kreeg alleen maar meer zin in dit avontuur, het werd alleen maar mooier. Iedere bocht gebeurde er wel weer wat nieuws.

weg naar Djúpavík

Op weg naar Djupavik

Deze ochtend is de kers op de taart. Of misschien de taart en was de kers gisteravond.

En dan is daar Djupavik, slingerend naar beneden over een onverharde weg rijd je het dorpje in. Nou ja, dorpje, een paar huizen en een verlaten haringfabriek. Tijd heeft stil gestaan, dat is zeker, een grote verroeste trawler ligt naast de fabriek, die er luguber uitziet. Ooit was dit, meer dan 60 jaar geleden, een centrum van de haringvangst en werkten hier honderden mensen uit allerlei landen lange zomers.

Hótel Djúpavík

De prachtige ligging van hotel Djúpavík

Hotel Djupavik

Degene die me tipte vertelde me naar hotel Djupavik te gaan, niet moeilijk te vinden, het is slechts één van de huizen hier. Ik heb er eigenlijk niet de woorden voor, ik zit op een bankje voor het hotel, uitkijkend op een waanzinnig mooi fjord, de hond des huizes naast me.

Hotel in noorden IJsland

Genieten van het uitzicht samen met de hond des huizes

Het beest is vermoedelijk in een eerder leven een kat geweest want er is een prachtig samenspel met de lokale vogel jeugd.

Waterval IJsland

Een enorme waterval torent boven de vervallen fabriek uit

De zon gaat amper onder, er is magie, dat voel je. Een ooit zo bruisend dorp, is nu even het einde. Ook van de wereld.

Hótel Djúpavík IJsland

Hótel Djúpavík

De hoteleigenaar, althans zijn schoonzoon die het uiteindelijk over gaat nemen, laat me de volgende dag de oude fabriek zien. De verhalen, de foto’s, de oude machinerie, je ziet het voor je. Ik geniet, ik genoot van de avond en deze ochtend is de kers op de taart. Of misschien de taart en was de kers gisteravond. Over de mooiste weg, nou ja, zeker een van de mooiste op IJsland, rijd ik verder naar het eind van het schiereiland. Ik arriveer laat in de middag in Nordurfjördur en parkeer m’n auto naast het kleine haventje.

Nordurfjördur IJsland

Nordurfjördur

Ik word welkom geheten in het IJslands door een van de twee eigenaressen van het enige restaurant wat er is. We kletsen wat bij een kop koffie en ik krijg als tip het lokale zwembad op te zoeken. Iets verderop ligt een, door warme natuurlijke bronnen gevoed bad, schitterend aan de kust. Er zijn maar twee andere toeristen aanwezig in deze uithoek en ik kan heerlijk relaxen. Helaas heb ik een opkomende mist uit zee wat me het uitzicht beneemt op de zee en met sneeuw bedekte bergen. Dat zou ik pas de volgende dag zien.

mist in IJsland

Opkomende mist uit zee

Djupavik heeft mijn hart gestolen

Ik voel me heerlijk, ben weer even in een stuk IJsland geweest wat ik nog niet kende. Ik weet wel zeker dat dit niet de laatste keer was dat ik hier was, Djupavik en de hele omgeving hebben mijn hart gestolen.

Harm
Laatste berichten van Harm (alles zien)
 1. Rieke de Ruijter zegt:

  Goedemiddag,

  Wat leuk om jouw blog te lezen. 10 maart vertrek ik samen met mijn vriend voor 8 dagen naar IJsland, een reis waar we al lang over aan het dromen zijn.

  Nu hebben wij door een fout in onze boeking een dag over, en wil deze opvullen met een dag naar de westfjorden. Nu is mijn vraag; is dit voor een dag voldoende, daar ik op veel blogs lees dat het een moeilijke weg is om te rijden. We hebben wel een goeie 4×4 auto gehuurd.

  Ik hoor het graag.
  Rieke de Ruijter

  • Hoi Rieke,
   Ik volg een aantal IJsland gerelateerde zaken en zag net dat vandaag in de Westfjorden behoorlijk veel wegen zijn afgesloten voor verkeer. Op safe.is en Iceland monitor kun je veel vinden, maar de belangrijkste is road.is qua verkeer. Ik onderhoud veel contact met de eigenaar van Hotel Djupavik en weet dat de weg daar naar toe meestal tot april vanwege de sneeuw dicht is. Ze hebben dan een bergweg die alleen met superjeeps te berijden is.
   Persoonlijk zou ik het risico niet nemen en iets anders plannen. Zelfs op een zomerse mooie dag zijn de wegen belabberd en kost het je erg veel tijd! Ik weet niet precies wat je allemaal gepland hebt staan anders zou ik misschien nog wel een tip hebben. Ik ben zelf vanaf 4 februari tot half maart daar en zit vooral in het noorden in de buurt van Varmahlid, ten westen van Akureyri en wilde eigenlijk ook proberen of ik Djupavik kan bereiken na half maart. Van te voren is dat alleen vrijwel niet te plannen, weer-technisch.
   Een goede kijktip voor je op Netflix: Under An Artic Sky – dan kun je eens zien hoe het weer kan zijn in de winter (en het is een leuke en mooie docu)!
   Ik hoor het wel als je nog vragen hebt.
   Groet, Harm

 2. Ha Harm,
  Ja een vraagje over de weg naar het einde van de wereld (Nordurfjordur). Ik ben er eerder geweest en heb toen niet zelf auto gereden. Ik heb geen beeld meer bij de ligging van de weg. Is dat er een van het kaliber steile bergwand links, recht naar beneden rechts van je?
  Harte groet
  Marion

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>