Hoogtepunten van het Reuzengebergte

Met zijn kenmerkende lange baard, ronde hoed, groene jas en wandelstok kom je Krakonos op vele plekken tegen. Als naamgever en beschermheer van het Reuzengebergte, Krkonose in het Tsjechisch, moet je hem volgens de legende te vriend zien te houden.

20150830 - Bohemen - 210

Reuzengebergte
In het noorden van Tsjechië op de grens met Polen ligt het, voor wat betreft de omvang, kleinste hooggebergte van Europa. Het is een gebied dat door haar ligging een bijzonder klimaat heeft. Niet bekend is of dit verband houdt met het naar verluidt wisselvallige karakter van Krakonos. Vanaf december vallen de eerste sneeuwvlokken dat tot een paar meter kan aangroeien, terwijl in de zomer het kwik met enige regelmaat minstens 25 graden aangeeft.

Elk jaargetijde heeft zijn charme. In de wintertijd is het Reuzengebergte een populaire en betaalbare skibestemming met veel pistes. Bij zomerdag zijn er veel mogelijkheden voor sportieve activiteiten zoals mountainbiken, hiken en klimmen. Of gewoon genieten van de natuur, de panoramische vergezichten en de cultuur in de plattelandsdorpjes.


20150830 - Bohemen - 221

Grenshoppen op het Sneeuwkopje
Ondanks wat de naam doet vermoeden is de top van de Snezka, met 1.602 meter de hoogte berg van Tsjechië, niet altijd wit. De berg is gelegen op grens van Tsjechië en Polen. In een splinternieuwe gondelbaan reis je in zo’n kwartiertje naar de kale top van het Sneeuwkopje. Je kunt ook via één van de gemarkeerde routes zelf de 4,5 kilometer lange klim naar de top afleggen. Of de helft van de route door op het tussenstation uit te stappen, dat op circa 1.300 meter is gelegen.

20150830 - Bohemen - 204

Weids is het schitterende uitzicht vanaf de top. Op heldere dagen is het zicht kilometers. Wit geverfde paaltjes met aan de ene zijde in het zwart de letter ‘C’ en aan andere zijde de ‘P’ erop geschilderd vormen een denkbeeldige lijn die dwars over de top de officiële grens bepaald. Één nieuw bericht; ‘Welkom in Polen’, gevolgd door de lokale beltarieven verschijnt op de telefoon, als aanvullend bewijs dat je je hier toch echt op Pools grondgebied bevindt.

20150830 - Bohemen - 235

20150830 - Bohemen - 238

Uitvalsbasis
Het skigebied bevindt zich rondom de Snezka en is meer geconcentreerd vanuit Pec Pod Snezkou, het dorp aan de voet van de berg. Het meest bekende winteroord van het Reuzengebergte, Spindleruv Mlyn, is wat noordelijker gelegen. In de zomertijd een lieftallig dorp met een rustiek karakter, dat wordt doorkruist door de rivier de Elbe. Het dorp heeft een levendig centrum met genoeg restaurantjes en terrassen. Vanaf een grote parkeerplaats aan de rand van centrum kun je meteen met een stoeltjeslift de bergen in. Spindleruv Mlyn is een geschikte uitvalsbasis voor de verkenning van het Reuzengebergte.

Terug in de tijd
Soms lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan in de kleine dorpjes op het platteland. Verlaten straatjes met vervallen huizen, wat boerderijen, een kerk in het midden van het dorp en een schooltje. Met wat lichte industrie en ambachtelijke beroepen verdient men de kost. Een goed voorbeeld hiervan is het net duizend koppen tellende dorp Ponikla, waar een deel van de bewoners het gehele jaar in kerstsfeer is. Handmatig worden hier glazen kerstboomversieringen vervaardigd. Het is aardig om te zien hoe overzichtelijk en eenvoudig het productieproces is.

20150830 - Bohemen - 264

In het twintig kilometer verderop gelegen Harrachov bevinden zich soortgelijke bedrijfjes, al is het hier wat drukker. Het stadje is bekend voor zijn glasblazerij en bierbrouwerij, gevestigd in een karakteristieke fabriekshal. Ook hier overheerst het handwerk en de eenvoud. Regelgeving omtrent veiligheid is beperkt. Ontspannen schuifelt een glasblazer in zijn korte broek en op zijn sandalen langs de brandende ovens met een staaf glas. Als arbeidsvoorwaarde geldt dat men gratis bier, zij het alcoholvrij, mag drinken.

20150831 - Bohemen - 278

De aangebouwde brouwerij Novosad is zeer bescheiden. Meer bijzonder is een product wat men rond het bier aanbiedt; de bier spa. Je neemt een half uur plaats in een bad gevuld met tien liter bier. Je huid wordt er naar verluid jonger en zachter van. Natuurlijk krijg je verfrissend drankje aangeboden terwijl je in bad ligt. Je raadt het al, een heerlijk glas bier.

20150831 - Bohemen - 275

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>