Minder werken, méér reizen

Met maar vier uur werk per week goed genoeg kunnen leven om constant op reis te zijn. Het klinkt als een scam, maar auteur Tim Ferriss heeft het voor elkaar gekregen. Sterker nog: in het boek The 4-Hour Work Week legt hij uit hoe je zelf een reislustiger leven kunt leiden.

4-Hour Work Week

We pakken het allemaal verkeerd aan, volgens Tim Ferriss. Of in elk geval de mensen met een kantoorbaan. Door onze tijdsindeling te stroomlijnen en een deel van ons werk uit te besteden moet het mogelijk zijn om met maar enkele uren werk per week te hoeven werken. In het boek The 4-Hour Work Week stippelt hij de route uit die we moeten volgen om dit voor elkaar te krijgen. Voor geïnteresseerden en sceptici zet ik ze alvast op een rijtje.

Definitie

We moeten allereerst duidelijk hebben wat we met ons leven willen doen. Wat zijn onze verwachtingen, wensen en dromen? En vooral: hoeveel geld hebben we nodig om onze ideale levensstijl te kunnen financieren? Ferriss heeft liever dat we denken in maandelijkse uitgaven in plaats van grote brokken geld. Dus wat kosten die villa aan het strand, dat zeiljacht en die snoepreisjes op jouw lijstje nu eigenlijk per maand? Door hier inzicht in te krijgen heb je een doel om naartoe te werken.

Elimineren

Om minder te hoeven werken, is het belangrijk om je tijdsbesteding onder de loep te nemen. Check je vijf keer per uur je e-mail? Maak daar twee keer per dag van. Word je afgeleid door internet? Maak een strak tijdschema waarin je de belangrijkste werkzaamheden afrondt. Voor de loonslaafjes is dit de stap waarin je aan je baas vraagt om vanuit huis te mogen werken, al is het maar een proef van enkele uren per dag of enkele dagen achtereen. Zorg ervoor dat dit je meest productieve dagen worden en maak een plan waarmee je je baas overtuigt om jou voortaan vanuit huis (of vanaf een exotisch land) te laten werken. Zo hijgt er niemand in je nek en kun je ongestoord aan de slag met de derde stap.

recensie boekAutomatiseren
Om pas écht vrij te kunnen zijn en weinig uren per week te hoeven werken, moeten we een eigen bedrijfje beginnen, volgens Ferriss. En dan het liefst een internetbedrijfje. Zelf is Ferriss erg gecharmeerd van de verkoop van informatie. Vind een nichemarkt en schrijf een e-book, zet een DVD-cursus in elkaar of maak gebruik van drop-shipping om een product aan de man te brengen. Het doel is een geldstroom te creëren rondom een product of dienst, zonder er zelf veel werk aan kwijt te zijn. Zelfs voor een internetprofessional als ik zijn in dit gedeelte van het boek erg bruikbare ideeën te vinden: over Google Adwords, geautomatiseerde bedrijfsmodellen en het uitbesteden van klussen naar virtuele assistenten in bijvoorbeeld Suriname.

‘Liberate’

We hebben in ieder geval één ding gemeen, Tim en ik: allebei geloven we niet in een pensioen. Ferriss redeneert dat we niet onze gouden jaren zouden moet verkwanselen aan werk, om de laatste twintig jaar van ons leven pas te mogen genieten. In plaats daarvan raadt hij iedereen aan om af en toe op ‘mini-pensioen’ te gaan. Eén of twee keer per jaar de biezen pakken en naar het buitenland gaan om een taal, sport of vaardigheid te leren. Even niet aan werk denken en de batterijen weer opladen. Eventueel mogen we ons werk mee op reis nemen, als we er maar niet teveel tijd aan kwijt zijn.

Conclusie

Toen ik jaren geleden The 4-Hour Work Week in de schappen zag liggen, was ik sceptisch. Weer zo’n overdreven Amerikaans boek, dacht ik. Wat mij er uiteindelijk toe bewoog om toch een exemplaar te bestellen weet ik niet meer, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het boek is een eye-opener en staat vol interessante ideeën en tips voor wie meer wil reizen en minder wil werken. Vijf sterren.

  • André zegt:

   Hoi Dennis, bedankt voor de link. Ik wist niet eens dat er een Nederlandse vertaling was! Ikzelf lees van origine Engelstalige boeken graag in hun taal van uitgave, maar ik kan me voorstellen dat het Nederlands beter wegleest.

 1. Zo, internet gaat uit. TV ligt al in de barranco en we kunnen ook wel op broodjes overleven. Maar wat doe ik dan met al mn tijd?

  Wacht, ik ga de geraniums vast in potjes zetten.

  • André zegt:

   Jij hebt ‘m gelezen, Lex? Ook wel iets voor jou, inderdaad. Hoe voelt dat, zo achter de geraniums?

  • André zegt:

   Mijn exemplaar ligt nu in Amsterdam, dus dat wordt moeilijk. Maar op Amazon.co.uk heb je hem vast voor een tientje, inclusief verzendkosten!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>