Snowboarden buiten het seizoen!

Het is half april en heerlijk lente. Zowel in Nederland als in de rest van Europa maken de inwoners zich op voor de zomer. Vakanties zijn geboekt en de grote schoonmaak is al gedaan. Toch kwam ik aan in Innsbruck met mijn snowboard, knal oranje ski-jas (je moet toch laten zien waar je vandaan komt), handschoenen, en thermokleding. Ja, hier gaat de snowboard scene nog gewoon door.

Snowboarden buiten het seizoen

Innsbruck heeft mij veroverd, mijn liefde voor outdoor sporten kan hier worden gevoed. Het vliegveld ligt tussen de bergen waardoor de aanvliegroute werkelijk adembenemend is en je merkt dat de inwoners hier leven voor de bergen. Overal lopen snowboarders, skiërs, mountainbikers, wandelaars, en andere sporters door de straten richting de hoger gelegen landen.

Ik missta hier niet met een snowboard onder mijn arm. Dat terwijl het buiten toch echt 18 graden is en nergens een vlokje sneeuw te bespeuren valt. Vanaf het moment dat de eerste sneeuwvlokken vallen, verandert de citytrip bestemming in een bruisende uitvalsbasis voor wintersporters.

Freeriden op de Nordkette met uitzicht op Innsbruck (skiërs Lena Stoffel & Daniel Schiessl) © Klaus Polzer

Freeriden op de Nordkette met uitzicht op Innsbruck (skiërs Lena Stoffel & Daniel Schiessl) © Klaus Polzer

To Do in Innsbruck

Wintersporten! Ga naar een van de grote skigebieden die op minder dan een uur rijden van Innsbruck te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld Sölden (hier is James Bond, Spectre opgenomen), of blijf dichter bij huis en ga de Nortkette op. Vanaf het centrum van de stad ben je in 20 minuten op de top en kun je genieten van grootse afdalingen of een funpark. Probeer ook eens het Figlen als je dan toch in de buurt bent. Een bijzonder fenomeen waarbij hele families op minuscule ijzeren ski’s in één streep de berg af racen. Leun je naar achter dan rem je, leun je naar voren dan ga ja harder. Een heuse traditie zodra het ski-seizoen ten einde loopt.

De echte snowboarders-scene vind je nog elke dag op de berg. Dit zijn de locals met de mindset ‘go hard or go home’. Het grote voordeel van deze tijd van het jaar is dat er (met een beetje geluk) verse sneeuw valt speciaal voor jou en jou alleen. De pistes zijn leeg, de liften zijn leeg, de massa zijn weer thuis en de ‘die hards’ zitten in het funpark.

Snowboarden Tirol

Ga je aan de andere kant de berg op, in het zuiden, vind je op korte afstand van het centrum van Innsbruck diverse skigebieden als de Patscherkofel en de Muttereralm. Ligt hier onvoldoende sneeuw, rij je in 3 kwartier naar de eeuwige sneeuw op de Stubaier Gletsjer. Niet alleen vind je hier het grootste skigebied van Oostenrijk, ook het Powder Departement voor freeriders, geopend van oktober tot juni, maakt het tripje ernaartoe de moeite waard!

Kom je in deze periode niet voor de wintersport? Dan niet getreurd, de bergen zijn bijzonder geschikt voor een groot scala andere sporten. Mountainbiken of bergwandelen bijvoorbeeld. Of klettersteigen, wandklimmen, of zweefvliegen. De mooiste down-hill afdalingen vind je wederom in de (voormalige) ski-gebieden.

Breng, geheel volgens citytrip-traditie, een bezoekje aan het oude centrum van de stad. De mooie Oostenrijkse gebouwen en straten steken kleurrijk af tegen de reusachtige bergtoppen die je als achtergrond door elke straat heen kunt zien. Het meest bekende fotopunt is het Gouden Dakje. Om eerlijk te zijn weet ik niet waarom dit zo speciaal is, ook mijn gids kon mij dat niet vertellen. Verdere bezienswaardigheden zijn het Olympische park inclusief de skischans op de berg, de universiteit, en de kleine oude trein die over een minirails het centrum met de Nortkette verbindt.

Snowboarden

To Go in Innsbruck

Na een dag snowboarden of mountainbiken is er niets harder nodig dan een goede maaltijd. Innsbruck zit vol met lowbudget “hipster” eettentjes vanwege het hoge gehalte failliete studenten die hun geld liever besteden aan sportmateriaal. Voor de beste Mexicaanse Burrito’s moet je zijn bij “Machete, Burrito Kartel”. Een restaurant waar je voor €6,50 (€5,70 voor Vega) een grote Burrito met vulling naar keuze krijgt. Wil je daar een halve liter Oostenrijks speciaal bier erbij, dan betaal je een totaal van €10.

Ben je nog fit en jong, of hou je gewoon van uitgaan? Dan kan dat hier ook. De traditionele après-ski doen ze hier lekker op de berg, waardoor er in de stad ruimte is voor ’normale’ clubs. Een leuk detail: de grootste verzameling clubs vind je hier onder de spoorlijn op slechts 500 meter van het Centraal Station om de hoek van het Sillpark winkelcentrum. Voor veel clubs vragen ze geen entree en slechts een enkele doet dat wel. Vaak draait hier dan een semi-bekende DJ of speelt er een artiest.

Snowboarden

Een citytrip naar Innsbruck kan uiteraard het hele jaar door. Als je laat in het seizoen wilt gaan wintersporten moet je er wel rekening mee houden dat half april de meeste skigebied een stuk kleiner zijn geworden en sommige zelfs alleen in het weekend open zijn. Eind maart is ideaal, begin april een gokje. Kom voor de beste zomersporten in juni en juli, net voor het massatoerisme op gang komt.

Innsbruck Airport

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>